193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Supe si ciorbe rusesti

Supe si ciorbe rusesti

      Trimite pe mail Printeaza
Supe si ciorbe rusesti
Supa a fost introdusa in bucataria ruseasca in timpul Tarului Petru cel Mare. Ulterior, a fost preluata atat de europeni, cat si de locuitorii din centrul Asiei. Intrucat era servita la primul fel, era considerata drept stimul al digestiei.

Indiferent de reteta, se credea ca e mai gustoasa daca e pregatita in vase de ceramica, intrucat acest material este un conductor mai slab de caldura, astfel ca mancarea se prepara aproape fara a fi nevoie sa ajunga in punctul de fierbere.

Ca sa-si pastreze cat mai mult gustul inconfundabil, supa trebuie mancata cu linguri de lemn, asa cum se facea odinioara.

Supele reci (svekolnik, okroshka si botvinia) se pregatesc cu kvass. Supele calde sunt: borscht, shchi, rassolnik, ukha, solyanka etc.

Supe reci
1. Okroshka
- se pregateste cu kvass alb (bautura slab alcoolizata, dar racoritoare) sau, uneori, cu lapte batut;
- ingrediente: doua legume (prima trebuie sa aiba gust neutru – morcovi, castraveti, cartofi, napi – a doua sa fie picanta sau iute – telina, ceapa verde, asmatui), carne fiarta (peste, pui, vita), oua fierte, smetana (smantana acra), piper negru.

2. Tyurya (svekolnik)
- se aseamana mult cu okroshka. Diferenta o constituie faptul ca, in loc de legume, se pune paine in kvass;
- in general, era mancarea saracilor.

3. Botvinya
- se prepara din varfuri de frunze de sfecla, macris, praz, castraveti, doua tipuri de kvass si marar;
- pentru aroma i se adauga usturoi si hrean.

Supe si ciorbe fierbinti
1. Shchi
- istoricii cred ca reteta acestei supe se stie dinainte ca rusii sa adopte religia crestina;
- chiar daca cei bogati puneau mai multe ingrediente, iar cei saraci mai putine, modul de gatire a acestei supe de varza este acelasi;
- gustul inconfundabil e dat de faptul ca supa fierbe inabusit intr-un cuptor rusesc;
- ingrediente de baza: varza, smetana, mere, varza acra. I se pot adauga: morcovi, carne, busuioc, radacina de patrunjel, ceapa, usturoi, marar, piper;
- se mananca cu paine din faina de orez;
- un proverb rus spune: O nevasta buna nu e aceea care vorbeste bine, ci aceea care gateste o shchi gustoasa.

2. Ukha
- ingrediente: cartofi, peste;
- e considerate regina ciorbelor rusesti.

3. Rassolnik
- a aparut in secolul al XIX-lea;
- termenul rassol inseamna apa de mare. Aceasta a inceput sa fie folosita ca baza pentru supe inca din secolul al XV-lea;
- in functie de cantitatile ingredientelor, in timp au aparut variatiuni (solyanka, pohmelka);
- reteta obisnuita se bazeaza pe apa de mare, rinichi, legume si orz.

4. Kal’ya
- era un fel de mancare pregatit mai ales in secolele al XVI-lea – al XVII-lea;
- a disparut aproape complet din bucataria ruseasca;
- se pregatea cu peste gras si uneori chiar si cu caviar;
- cu cat erau puse mai multe condimente, cu atat supa era mai picanta si mai subtire decat ukha.

5. Solyanka
- este subtire si picanta;
- combina varza si smetana cu rassolnik si masline, rosii, suc de lamaie, lamaie, kvass, ciuperci murate etc.;
- se pregateste cu carne, peste sau fara (se bazeaza pe ciuperci si legume). Toate acestea sunt mixate cu saramura de la castravetii murati;
- se serveste cu smantana.

6. Lapsha
- o supa cu galuste preluata de la tatari;
- se pregateste cu: carne de pui, ciuperci si lapte. Galustele se prepara din faina de grau.

7. Borscht (bors rusesc)
- aproape la fel de popular ca si shchi;
- la inceputuri se gatea cu kvass de sfecla;
- trebuie sa fie atat de gros, incat lingura sa stea drept;
- sfecla se pregateste la aburi, se coace ori se fierbe inabusit.

Foto: Wikipedia





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-10 Vizualizari: 6528


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Supe si ciorbe rusesti, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Loboda
Loboda
Loboda este o planta de gradina, cunoscuta inca din antichitate cand era folosita alternativ in sala...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Tot ceea ce mancam peste strictul necesar, furam din stomacul saracilor"
Mahatma Gandhi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro