Tips & tricks
Ghid complet pentru sosuri albe

Mancarurile principale au intotdeauna un gust mai bun daca sunt insotite de sos. Cel mai cunoscut sos alb este Bechamel. In total, pentru acesta ai nevoie de 25 de minute.
Ingrediente: 2 linguri de unt, 2 linguri de faina, 250 ml de lapte, sare fina, piper alb macinat.
Mod de preparare: Topeste untul la foc mic, intr-o tigaie, apoi amesteca-l cu faina cu ajutorul unui tel timp de 3 minute, in mod constant, avand grija sa nu se inchida la culoare. Adauga treptat laptele, amestecand mereu. Dupa maximum 5 minute, la foc mic, sosul incepe sa se ingroase. Potriveste-l de gust si ia-l de pe foc.
Derivate ale sosului alb
Sos Veloute. Foloseste supa de pui sau zeama de peste in loc de lapte.
Sos Mornay. La reteta initiala adauga branza si 1-2 linguri de mustar. Pune aproximativ 115 grame de branza elvetiana, Gruyere sau Emmanthal dupa ce sosul se ingroasa, apoi ia vasul de pe foc, incorporeaza mustarul si amesteca cu telul pana cand rezulta o compozitie cremoasa. Pune iarasi la incalzit, dar ai grija sa nu inceapa sa fiarba. Se poate servi cu broccoli.
Sos cu ceapa alba. Pune in unt, la foc mic, o lingura de ceapa tocata. Cand incepe sa devina translucida adauga faina si continuta cu reteta initiala.
Sos alb de mustar. Amesteca la final sosul cu 1-2 linguri de mustar.
Sos maro. Cand faina si untul se gatesc impreuna, amesteca in mod constant pana cand mixtura incepe sa prinda o culoare maronie. Pune supa de pui sau de vita in loc de lapte.
Sos curry. Pune 1-3 linguri de pudra curry langa unt si lasa sa fiarba la foc mic timp de 1 minute inainte de a adauga faina. Dupa aceea continua cu reteta obisnuita.
Sos cu ansoa. Pune cateva bucati de ansoa tocate atunci cand sosul s-a ingrosat. Se serveste cu peste.
Sos cu patrunjel. Adauga 1-2 linguri de patrunjel tocat in sosul ingrosat.
Sos cu oua. In momentul in care s-a ingrosat sosul, adauga un ou fiert tare si taiat marunt.
Sos cu hrean. Se serveste cu friptura de vita la masa de duminica in Regatul Unit al Marii Britanii. La reteta initiala de sos alb se adauga: 1 lingurita de otet, 2 linguri de radacina de hrean razuita, un strop de smantana si putin zahar. Pune otetul si radacina razuita de hrean in sosul fierbinte, ia vasul de pe foc, incorporeaza smantana si zaharul, iar apoi serveste.
Sos cu ciuperci. Se soteaza ciupercile in unt, apoi se pun in tigaie ingredientele retetei initiale de sos alb. Se serveste cu paste.
Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand pregatesti un sos alb:
- pentru a-si mentine culoarea alba, nu lasa grasimea sa sfaraie in tigaie, focul trebuie sa fie aproape de minimum, iar cand amesteci faina trebuie sa iei recipientul de pe foc;
- textura granulara poate fi evitata daca rantasul este fierbinte, iar celalalt lichid este rece (adica sos fierbinte – lichid rece sau sos rece – lichid fierbinte);
- poti folosi unt, margarina sau ulei, dar fiecare se intrebuinteaza pentru sosuri diferite;
- consistenta sosului depinde de cantitatea de faina;
- este important sa folosesti un tel pentru a nu se forma cocoloase;
- gustul delicios e dat intotdeauna numai de unt natural;
- cand adaugi laptele, amesteca in acelasi timp cu telul; in caz contrar, apar cocoloasele;
- focul trebuie sa fie de la mediu spre minimum pentru ca sosul sa nu se arda.
Sosurile albe se servesc cu: carne de pui, peste, cartofi prajiti, legume, paste etc.
Ingrediente: 2 linguri de unt, 2 linguri de faina, 250 ml de lapte, sare fina, piper alb macinat.
Mod de preparare: Topeste untul la foc mic, intr-o tigaie, apoi amesteca-l cu faina cu ajutorul unui tel timp de 3 minute, in mod constant, avand grija sa nu se inchida la culoare. Adauga treptat laptele, amestecand mereu. Dupa maximum 5 minute, la foc mic, sosul incepe sa se ingroase. Potriveste-l de gust si ia-l de pe foc.
Derivate ale sosului alb
Sos Veloute. Foloseste supa de pui sau zeama de peste in loc de lapte.
Sos Mornay. La reteta initiala adauga branza si 1-2 linguri de mustar. Pune aproximativ 115 grame de branza elvetiana, Gruyere sau Emmanthal dupa ce sosul se ingroasa, apoi ia vasul de pe foc, incorporeaza mustarul si amesteca cu telul pana cand rezulta o compozitie cremoasa. Pune iarasi la incalzit, dar ai grija sa nu inceapa sa fiarba. Se poate servi cu broccoli.
Sos cu ceapa alba. Pune in unt, la foc mic, o lingura de ceapa tocata. Cand incepe sa devina translucida adauga faina si continuta cu reteta initiala.
Sos alb de mustar. Amesteca la final sosul cu 1-2 linguri de mustar.
Sos maro. Cand faina si untul se gatesc impreuna, amesteca in mod constant pana cand mixtura incepe sa prinda o culoare maronie. Pune supa de pui sau de vita in loc de lapte.
Sos curry. Pune 1-3 linguri de pudra curry langa unt si lasa sa fiarba la foc mic timp de 1 minute inainte de a adauga faina. Dupa aceea continua cu reteta obisnuita.
Sos cu ansoa. Pune cateva bucati de ansoa tocate atunci cand sosul s-a ingrosat. Se serveste cu peste.
Sos cu patrunjel. Adauga 1-2 linguri de patrunjel tocat in sosul ingrosat.
Sos cu oua. In momentul in care s-a ingrosat sosul, adauga un ou fiert tare si taiat marunt.
Sos cu hrean. Se serveste cu friptura de vita la masa de duminica in Regatul Unit al Marii Britanii. La reteta initiala de sos alb se adauga: 1 lingurita de otet, 2 linguri de radacina de hrean razuita, un strop de smantana si putin zahar. Pune otetul si radacina razuita de hrean in sosul fierbinte, ia vasul de pe foc, incorporeaza smantana si zaharul, iar apoi serveste.
Sos cu ciuperci. Se soteaza ciupercile in unt, apoi se pun in tigaie ingredientele retetei initiale de sos alb. Se serveste cu paste.
Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand pregatesti un sos alb:
- pentru a-si mentine culoarea alba, nu lasa grasimea sa sfaraie in tigaie, focul trebuie sa fie aproape de minimum, iar cand amesteci faina trebuie sa iei recipientul de pe foc;
- textura granulara poate fi evitata daca rantasul este fierbinte, iar celalalt lichid este rece (adica sos fierbinte – lichid rece sau sos rece – lichid fierbinte);
- poti folosi unt, margarina sau ulei, dar fiecare se intrebuinteaza pentru sosuri diferite;
- consistenta sosului depinde de cantitatea de faina;
- este important sa folosesti un tel pentru a nu se forma cocoloase;
- gustul delicios e dat intotdeauna numai de unt natural;
- cand adaugi laptele, amesteca in acelasi timp cu telul; in caz contrar, apar cocoloasele;
- focul trebuie sa fie de la mediu spre minimum pentru ca sosul sa nu se arda.
Sosurile albe se servesc cu: carne de pui, peste, cartofi prajiti, legume, paste etc.
Te-ar mai putea interesa si:
- Detoxifierea de tip alimentar poate fi abordata si dintr-o perspectiva holistica
- Sanatatea alimentara a populatiei depinde de amatori in cautare de profit
- Bufeurile pot fi accentuate de caldura si o alimentatie inadecvata
- Nutritie ayurvedica particularizata la necesitatile voastre metabolice
- Probioticele si importanta lor in alimentatie
Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-24 Vizualizari: 3492
Daca ti-a placut articolul Ghid complet pentru sosuri albe, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
La masa festiva, serviti mancarea fierbinte, daca se impune asa si frapata, pentru cea care necesita acest lucru.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
ulei
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta