193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Ghid complet pentru citrice

Ghid complet pentru citrice

      Trimite pe mail Printeaza
Ghid complet pentru citrice
Gust dulce acrisor sau putin amarui, coaja galbena, rosie sau verde, consumate in special iarna. Cam asa pot fi descrise in cateva cuvinte citricele. Sub aceasta denumire sunt adunate toate fructele plantelor care contin acid citric.

Datorita continutului mare si foarte mare de vitamina C, sunt considerate intotdeauna aliatul de nadejde in lupta cu raceala sau gripa. Iata ce fructe fac parte din familia citricelor:

1. Portocale
- 154 g = 80 calorii;
- sunt de mai multe feluri: rosii, Valencia, Navel etc.
- portocalele rosii au o culoare intensa, putine seminte si sunt medii ca marime;
- cel mai indicat e sa fie consumate proaspete;
- portocalele Navel nu au seminte deloc si se folosesc in salate, gustari, sucuri etc.;
- portocalele Valencia nu contin deloc sodiu, grasimi si colesterol;
- intrucat coaja se indeparteaza destul de greu, pentru a nu va rani cu un cutit, puteti folosi un dispozitiv de curatat portocale.

2. Lamai
- 200 g = 61 calorii;
- de cea mai buna calitate sunt lamaile mai tari, cu coaja lucioasa si neteda;
- au continut mic de colesterol, grasimi saturate si sodiu;
- sunt o sursa buna de vitamina B6, vitamina C, potasiu si fier, precum si de fibre dietetice;
- pentru a stoarce complet o lamaie, aceasta trebuie sa fie tinuta la temperatura camerei;
- lamaia a ajuns in emisfera vestica datorita lui Columb, cu ocazia celei de-a doua calatorii;
- se crede ca limonada a fost preparata prima data in jurul anului 1299, de catre mongoli.

3. Lime (lamai verzi)
- 67 g = 20 calorii;
- sunt, in general, de marime medie, au coaja neteda si de culoare verde aprins;
- in frigider rezista pana la 10 zile, intr-o punga de plastic;
- zeama de lime poate fi inghetata si tinuta in congelator in jur de 4 luni;
- soiuri: Finger Lime, Carabao lime, Persian lime etc.

4. Mandarine
- 109 g = 50 calorii;
- se cojesc foarte usor;
- sortimente: clementine, Satsuma, Royal, Kinnow;
- mandarinele Satsuma se folosesc pentru pregatirea salatelor cu fenicul, Gorgonzola etc.

5. Kumquat
- 19 g = 13 calorii;
- e de marimea unei boabe de strugure, astfel ca poate fi mancat cu totul;
- are o aroma puternica si un gust la inceput putin acru, apoi dulce;
- de secole se cultiva in China si Japonia, iar in Europa a ajuns acum aproximativ 150 de ani.

6. Grepfrut
- 230 g = 97 de calorii;
- are suc mult si gust usor amar;
- trebuie ales pentru consum fructul care e mai mic, cu coaja mai subtire si pare greu pentru marimea lui;
- a fost obtinut din incrucisarea unui pomelo cu o portocala;
- se crede ca Indiile de Vest sunt tinutul de origine al grepfrutului;
- sortimente: rosu, roz si alb;
- grepfrutul roz se consuma proaspat sau se incorporeaza in salate, deserturi, aluat;
- uleiul din coaja de grepfrut e folosit in aromaterapie.

7. Pomelo
- 28 g = 11 calorii;
- e cunoscut si ca grepfrut chinezesc;
- are o coaja groasa, iar pulpa este mai dulce ca la grepfrut.

8. Tangelo
- 88 g = 47 calorii;
- este un fruct hibrid, rezultat din incrucisarea mandarinei tangerine cu un pomelo sau grepfrut;
- mai e cunoscut si drept honeybells;
- e de marimea unui pumn, are gust dulce de mandarina si multa zeama;
- in general, se cojeste mai usor ca portocalele.

9. Mana lui Buddha
- 6 g = 3 calorii;
- e cea mai buna sursa de sare de lamaie;
- in anumite culturi se crede ca poarta noroc;
- e format din mai multe brate galbene, sub forma de pastaie, unite in partea de sus;
- rezista in frigider aproximativ doua saptamani, iar in congelator pana la o luna;
- contine: vitamina C, vitamina A, fier si calciu.

Iata cateva beneficii ale citricelor pentru sanatatea noastra:
- vitamina C din portocale previne aparitia scorbutului, care se manifesta prin sangerarea gingiilor, caderea dintilor, anemie etc.;

- portocalele, lime si in special lamaile previn formarea pietrelor la rinichi;
- sucul de lamaie este utilizat pentru alinarea durerii cauzate de intepatura de albina;

- zeama de citrice e o sursa buna de fibre dietetice, precum si de carbohidrati glicemici si non-glicemici, potasiu, calciu, acid folic, niacina, tiamina, fosfor, magneziu, vitamina B6, fitochimicale etc.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-29 Vizualizari: 6097


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Ghid complet pentru citrice, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Galangal
Galangalul este denumirea generica pentru o specie de plante originare din Asia de S-E folosite pe p...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta intre un caine si un om"
Mark Twain
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro