193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Gatim paste rapid si usor

Gatim paste rapid si usor

      Trimite pe mail Printeaza
Gatim paste rapid si usor
Unul dintre primele feluri de mancare pregatite ori acasa, ori la camin, in timpul studentiei, a insemnat paste cu sos de rosii. A contat mai mult ideea ca noi insine facem mancare decat ce fel de paste avem la indemana.

Dupa oua ochiuri, omleta si cartofi prajiti, pastele au fost si sunt urmatoarea etapa in initierea gastronomica. Cum nevoia si foamea te invata intotdeauna, prima data poate nu au iesit chiar asa gustoase, a doua oara au fost putin lipicioase, dar apoi, incet-incet, ne-am perfectionat.

De ce sunt preferate pastele si nu alt fel de mancare? In primul rand, pentru ca mai toate retetele sunt simple, iar numarul ingredientelor este mic. In al doilea rand, pentru ca timpul de gatire e redus, digestia este usoara, iar retete se gasesc cu duiumul in cartile de bucate sau pe internet.

Binecunoscuta tehnica a prepararii unor paste delicioase consta in urmatorii pasi:
1. Hotaraste-te ce paste vei gati. Alege-le pe cele care merg asezonate cu un sos. Cel mai indicat e sa optezi pentru paste apartinand unei marci italienesti si care sunt facute 100% din gris.

2. Umple mai mult de jumatate de oala cu apa.
3. Da focul de la aragaz la intensitate mare.

4. Pune 1-2 linguri de sare intr-o oala mare.
5. Asteapta pana cand apa ajunge in punctul de fierbere.

6. Pune pastele si amesteca mereu cu o spatula din lemn, avand grija sa nu se lipeasca de fundul vasului.

7. Redu din intensitatea focului si mai invarte din cand in cand in oala. Conform retetei traditionale de paste, oala nu trebuie acoperita cu capac.

8. Dupa aproximativ 8-10 minute, ia o bucatica de pasta si musca din ea. Daca e destul de tare sau inca nu si-a schimbat culoarea inseamna ca mai trebuie lasata sa fiarba. Expresia al dente (“cu dintii”) se refera la acest procedeu de verificare a gradului de fierbere a pastelor.

9. Opreste focul si rastoarna oala intr-o sita, deasupra chiuvetei. Scutura putin sita, apoi pune pastele inapoi in oala, avand grija ca aceasta sa fie putin racita, pentru a nu arde capetele pastelor.

10. Amesteca pastele cu o lingura de ulei de masline pentru a nu se prinde una de alta si pentru a nu absorbi sosul pe care il vei pune la final. In caz contrar nu vor avea acelasi gust.

11. Pune pastele in farfurie, iar alaturi sau deasupra, sosul preferat.
12. Inainte de servire presara parmezan, patrunjel sau busuioc.

Cea mai usoara reteta de sos pentru paste
Ingrediente:
1/2 ceapa tocata
2-3 catei de usturoi tocati
putin ulei de masline
ierburi uscate
oregano
o rosie tocata
sare
zahar (optional)
piper negru

Mod de preparare:
Infierbanta o tigaie cu pereti inalti, apoi toarna uleiul de masline, cat sa acopere fundul vasului.
Presara ierburile uscate si adauga putin oregano sau mix de ierburi.
Dupa aproximativ 30 de secunde, vor prinde o culoare maronie.
Pune o jumatate de ceapa tocata si amesteca usor.
Dupa 1-2 minute incorporeaza si usturoiul (daca il pui inainte de ceapa, intrucat e mic mic, risti sa-l arzi).
Cand ceapa devine translucida se pune rosia si se potriveste de sare, zahar (optional), piper negru si oregano.
Se lasa totul pe foc in jur de 15 minute.

Trucuri despre cum se fierb pastele:
- toate sortimentele de paste au nevoie de timpi diferiti de fierbere, motiv pentru care trebuie pregatite separate. Spre exemplu, cele linguine vor fierbe mai repede decat rigatoni;

- este nevoie de multa apa. In general, trebuie 4 litri la jumatate de kilogram de paste;
- sarea adaugata in apa da un plus de gust ingredientelor;
- pastele trebuie puse in apa clocotinda. Daca lichidul nu a atins punctul de fierbere, atunci este eliberat amidonul, iar acesta se comporta precum un lipici;

- daca acoperi oala, scazi presiunea aerului asupra apei, iar procesul de fierbere va dura mai putin;
- in general, pastele isi dubleaza volumul atunci cand sunt fierte;
- cand sunt gata, pastele incep sa se albeasca pe margini;

- sosul prea gros poate fi subtiat cu putina apa in care au fiert pastele;
- italienii recomanda sa nu amestecam foarte mult in paste si sos;
- daca vrei sa faci ceva repede si usor, care sa mearga de minune cu mai multe sosuri, spaghetele sunt ideale;

- daca spaghetele nu se duc la fundul vasului imediat cum le-ai pus, nu le rupe. Lasa-le 30 de secunde asa, apoi foloseste-te de furculita pentru a le scufunda;

- daca servesti mancarea fierbinte, nu clati pastele. Acest lucru va face ca sosul adaugat ulterior sa patrunda in paste. Daca in schimb, pregatesti o salata rece, atunci e indicat sa le treci pe sub un jet de apa rece;

- niciodata sa nu pui ulei de masline in timp ce fierb pastele. Acesta se toarna peste pastele scurse pentru a preveni absorbtia sosului.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-31 Vizualizari: 4799


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Gatim paste rapid si usor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Legile lui Murphy despre razboi: Poti sa te plangi cat vrei in legatura cu portiile de mancare, dar tine minte, s-ar putea sa fie ultima ta masa, asa ca mai bine bucuta-te de ea"
Edward A. Murphy
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro