193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit morcovi

Sfaturi pentru gatit morcovi

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit morcovi
Pentru a gati o mancare gustoasa cu morcovi este bine sa stim cateva lucruri despre aceasta leguma. Conteaza, in primul rand, cum o alegem si depozitam. Apoi trebuie sa avem in vedere procesul de gatire. Iata mai multe informatii:

Cum se aleg morcovii
- indiferent ca esti la piata sau la supermarket, trebuie sa alegi morcovii cu o culoare uniforma, fara pete sau zgarieturi;
- daca morcovul e cu tot cu frunze, alege-l pe cel cu coronament verde proaspat;
- o culoare mai inchisa a frunzelor indica faptul ca morcovii incep sa se invecheasca;
- evita legumele moi, cu pete sau care sunt verzi.

Cum se depoziteaza morcovii
- in conditii optime, rezista in frigider pana la o luna. Taie-le coronamentul inainte de a-i baga in frigider, intrucat aceasta mentine umiditatea. Pentru a preveni condensarea, inveleste-i in prosoape de bucatarie si pune-i intr-o punga inainte de a-i baga in frigider ori intr-o punga de plastic gaurita; din cauza excesului de umezeala putrezesc;

- nu aseza morcovii in imediata apropiere a fructelor care produc etilena, precum merele si perele; aceasta grabeste coacerea altor fructe si legume;
- morcovii mai pot fi acoperiti cu nisip si depozitati intr-un loc intunecos si racoros, dar aerisit, rezistand asa pana la 5-6 luni;

- pot fi tinuti si in pamant, acoperiti cu un strat protector, pana cand ingheata solul;
- daca ii pui in congelator, trebuie curatati, taiati si opariti. Rezista pana la un an.

Cum se gatesc morcovii
Morcovii se spala cu o periuta, sub un jet de apa rece, apoi se taie extremitatile si se curata cu un cutit. Modul in care sunt taiati depinde de fiecare. Astfel, pot fi: feliati, taiati oval, facuti fasii, julienne sau cubulete.

Morcovii razuiti dau culoare, savoare si gust mancarurilor in care sunt pusi. Ei pot fi dati pe razatoare, prin robotul de bucatarie sau prin blender.

Morcovii pot fi consumati proaspeti sau gatiti (la aburi, prin fierbere, prajire, sotare, prajire rapida prin agitare si la cuptorul cu microunde).
Pentru maximum de savoare, morcovii trebuie sa fie gatiti pana cand devin usor crocanti.

1. La aburi
Infierbanta niste apa intr-un vas, iar deasupra pune un vaporizator. Cand apa incepe sa clocoteasca, pune morcovii taiati felii in vaporizator si tine-i asa in jur de 14-17 minute.

2. Prin fierbere
Pune apa cu putina sare la infierbantat, iar cand incepe sa fiarba adauga morcovii. Au nevoie de aproximativ 6-10 minute.

3. Prin fierbere la aburi
Pune 3 linguri de supa de pui sau apa si 2 linguri de unt si lasa pe foc, la temperatura medie spre mare. Cand incepe sa fiarba adauga morcovii, pune capacul si tine-i asa in jur de 5 minute. Ia capacul si lasa-i sa mai fiarba pana cand se evapora lichidul.

4. La cuptor
Taie morcovii in bucatele mici, pune-i in tava de copt si unge-i cu putin ulei, apoi potriveste de piper si sare. Se coc in aproximativ 20-30 de minute, la 200 grade Celsius.

5. In cuptorul cu microunde
Pune morcovii intr-un vas special pentru microunde, cu 2 linguri de apa, acopera-i, seteaza la putere mare si lasa-i asa maximum 9 minute.

6. Pentru sotare sau prajire rapida este bine ca morcovii sa fie fierti pe jumatate. Daca nu, feliaza-i subtire. Soteaza-i in margarina si ulei, in cantitati egale, la temperatura ridicata. Agita-i destul des pentru a preveni arderea morcovilor.

Sfaturi pentru gatit morcovi
- morcovii trebuie sa aiba aceeasi dimensiune cand sunt gatiti;
- putin zahar sau un pic de miere de albine adaugate in momentul gatirii vor evidentia aroma morcovilor;
- morcovii moi se intaresc daca ii tii cateva minute in apa rece ca gheata;
- daca morcovii curatati par deshidratati, tine-i o ora in apa rece.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-09-12 Vizualizari: 4601


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit morcovi, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Fiti atenti ca mancarea sa nu fie lasata niciodata mai mult de 2 ore la temperatura camerei.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Syzygium anisatum
Syzygium anisatum este un arbore tropical inalt, foarte rar, originar din Australia, care produce fr...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Painea este temelia vietii"
Jonathan Swift
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro