193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum se face gemul

Cum se face gemul

      Trimite pe mail Printeaza
Cum se face gemul
De cand apar primele fructe si pana toamna tarziu, gospodinele prepara tot felul de bunatati. Indiferent ca e vorba de compot, dulceata, gemuri, rafturile din camara se umplu usor-usor cu borcane colorate.

Acum este sezonul fructelor de toamna. Avem la dispozitie prune, mere, struguri, pere si nu numai. Retete gasim mai peste tot, la mama, la prietene, pe internet etc. Foarte probabil, insa, ca preparatul nostru sa nu iasa asa cum ne-am fi asteptat, in ciuda faptului ca am respectat intru totul reteta.
De aceea, este bine sa avem in vedere cateva trucuri. Iata care sunt acestea:

1. Foloseste intotdeauna o lingura de lemn.
2. Evita oalele din aluminiu, pentru ca gemul sa nu aiba gust metalic.
3. Reteta trebuie citita cu mare atentie, pentru a nu omite nimic.

4. Cantitatile din fiecare ingredient trebuie stabilite cu atentie.
5. Nu dubla niciodata retetele; uneori nu obtii rezultatul dorit.
6. Spala si sterilizeaza borcanele.
7. Foloseste mereu capace noi pentru borcane.

8. Fructele cu pectina nu pot fi inlocuite. Pectina este o substanta gelatinoasa care se gaseste in fructe. Pe masura ce fructele se coc, pectina devine solubila. Exista fructe cu continut mare de pectina (prune, agrise, gutui, portocale, lamai etc.), fructe cu continut mediu (zmeura, caise etc.) si fructe cu putina pectina (capsuni, rubarba, piersici, cirese dulci, pere, smochine etc.).

9. Intotdeauna trebuie folosite fructe tari si coapte, nu mucegaite sau rascoapte.
10. Incalzeste zaharul intr-o oala din otel inoxidabil, la o temperatura moderata, timp de un sfert de ora, avand grija sa nu se caramelizeze. Daca pui zahar rece va dura mai mult pana cand gemul va reincepe sa fiarba si nu va mai avea acelasi gust proaspat;

11. Zaharul trebuie pus atunci coaja fructelor s-a inmuiat. In caz contrar, indiferent de cat timp lasi la fiert, coaja nu se va mai inmuia.
12. Zaharul trebuie sa fie complet dizolvat inainte ca fructele sa inceapa sa fiarba.

13. Intotdeauna, gemul se pune fierbinte si numai in borcane fierbinti.
14. Recipientele trebuie depozitate in locuri racoroase, uscate si intunecoase. Rezista astfel pana la 12 luni.

15. Dupa desigilare, borcanele se tin in frigider. Rezista pana la 3 luni.
16. In cazul jeleurilor, 1 litru de suc de fructe poate fi folosit in loc de 1 kg de fructe.

17. Daca vrei sa amesteci un fruct mai tare cu unul mai moale (de exemplu, mere cu capsuni) pentru a pregati jeleu, mixeaza-l pe primul in blender pana rezulta o pasta cremoasa, apoi adauga-l pe cel moale.
18. Spumeaza gemul la final.

19. Foloseste un termometru de bucatarie pentru a sti cand gemul a atins temperatura optima. Daca nu ai asa ceva, raceste in frigider o farfurie, apoi pune in ea o lingura de gem si impinge usor, cu o lingura, dinspre exterior spre interior. Daca se formeaza cute inseamna ca gemul este gata.

Probleme frecvente
- daca apare mucegai inseamna ca fie borcanele nu au fost sterilizate cum trebuie, fie fructele au fost culese ude;
- gemul se cristalizeaza din cauza ca: zaharul nu s-a dizolvat cum trebuie; a fost pus prea mult zahar; gemul nu a fost fiert in totalitate sau, dimpotriva, a fost lasat prea mult pe foc;
- gemul fermenteaza atunci cand fructele nu sunt coapte sau au fost recoltate ude, dar si cand borcanele nu au fost spalate si sterilizate corect.

Ce mai putem pune in gem:
- gem de prune: ghimbir proaspat, coaja de portocala, scortisoara, anason;
- gem de nectarine si piersici: coacaze, nucsoara, lamaie, seminte de mac;
- gem de caise: ghimbir, ananas, nuca de cocos, nucsoara;
- gem de cirese negre: coaja de portocala sau lamaie, migdale, cuisoare, cirese uscate;
- gem de capsuni: rubarba, nuci, nucsoara, lamaie, seminte de mac;
- gem de afine: cuisoare, coaja de portocala, coacaze uscate.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-09-17 Vizualizari: 5728


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum se face gemul, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Papadia
Papadia (Taraxacum officinale) si-a dobandit un loc binemeritat in traditia culinara gratie grecilor...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ospitalitate, virtutea care ne determina sa hranim si sa gazduim anumite persoane care nu au nevoie de hrana si gazduire"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro