193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Totul despre martipan

Totul despre martipan

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Totul despre martipan
Martipanul este o pasta care se foloseste pentru decorarea prajiturilor si care se pregateste din faina de migdale, zahar si oua. Si martipanul, si pasta fondanta dau o savoare si o forma deosebita deserturilor, dar se deosebesc prin faptul ca primul are mai multa aroma.

Cum se prepara martipanul
Ingrediente: 200 g faina de migdale, 110 g zahar extrafin, 115 g zahar pudra, 3 galbenusuri, 2 linguri de glucoza lichida, 1 lingura de sirop.

Mod de preparare: Pune intr-un bol zaharul extrafin si faina de migdale. Bate galbenusurile si zaharul pudra intr-o tigaie medie, la foc mic. Cand incepe sa-si schimbe culoarea adauga siropul si glucoza si continua sa amesteci pana cand se infierbanta, dar fara sa atinga punctul de fierbere.

Toarna lichidul fierbinte peste faina de migdale. Amesteca cu o lingura de lemn, apoi framanta cu mainile pentru a obtine o pasta pufoasa. Ai grija sa nu framanti prea mult si nici uleiul din migdale sa nu inceapa sa se prelinga, dand o textura mult prea grasa martipanului. Mai poti pune zahar pudra pentru a ajunge la consistenta dorita.

Cum se depoziteaza martipanul
Ideal este sa imparti aluatul in bucatele, apoi sa formezi din fiecare cate o bila suficient de mica pentru a incapea in pungi inchise ermetic. Acopera fiecare bila cu o folie alimentara, eliminand tot aerul din ea. Pune-le in punga inchise ermetic si elimina tot aerul din acestea.
In frigider rezista pana la o luna, iar in congelator, aproximativ o jumatate de an.

Cum se coloreaza martipanul
Pentru ca martipanul sa fie colorat uniform, amesteca separat colorantul cu putina pasta, apoi incorporeaza mixul in aluat si framanta bine. Este bine ca, intotdeauna, atat colorantul, cat si zaharul sa fie adaugate etapizat, nu totul odata. Pentru colorarea martipanului este indicat sa folosesti o pereche de manusi.

Cum se picteaza martipanul
Mai intai, modeleaza martipanul pentru a obtine formele dorite. Pune una sau doua picaturi de votca sau alcool de cereale intr-un bol. Adauga colorantul si amesteca bine cu o lingurita. Testeaza culoarea prin pictarea unei mici parti din martipan. Daca mai trebuie, mai pune alcool. Picteaza formele de martipan, apoi lasa-le sa se usuce.

Ce faci daca...
- martipanul e prea tare? Pune in aluat cateva picaturi de sirop de porumb si framanta foarte bine. Daca tot e prea aspru, mai pune cateva picaturi. Fa acest lucru etapizat, pentru a nu incorpora prea mult sirop.

- martipanul e prea moale? Adauga zahar pudra, la fel, etapizat. Martipanul trebuie sa fie usor lipicios. Daca ai pus zahar pudra pana cand martipanul nu mai este deloc lipicios, probabil ca se va intari.

- martipanul este prea lipicios? Pudreaza manusile cu amidon de porumb.

Cum acoperi cu martipan prajiturile
Martipanul este destul de greu pentru prajiturile aerate, de aceea e bines a-l folosim la deserturile cu fructe, spre exemplu.

Daca il folosesti ca un strat pregatitor pentru glazura, dupa ce l-ai pregatit, nu-l baga in cutie, ci lasa-l afara, avand grija sa nu se usuce de tot. Prajitura trebuie acoperita cu cateva zile inainte de a fi servita.

Pentru a acoperi prajitura cu martipan, iti trebuie: hartie de pergament, 450 g martipan si un facalet.
Instructiuni: Intinde 2 hartii de pergament pe masa. Formeaza o bila din martipan si pune-o pe o foaie, acopera cu cealalta foaie de pergament si lasa asa in jur de o ora. Intinde apoi aluatul cu ajutorul facaletului si indeparteaza usor foaia de pergament de deasupra.

Acopera prajitura cu un strat subtire de gem. Astfel, martipanul se va lipi mai usor si va da mai multa aroma desertului. Ia usor martipanul de pe masa, introducand o mana sub foaia de pergament, si pune-l pe prajitura invers, apasand usor.

Indeparteaza cu grija foaia de pergament si excesul de martipan. Acopera din nou martipanul cu o foaie de pergament si baga-l in frigider. Prea multa expunere la aer il va intari.

Daca ti se pare ca martipanul este prea umed sau lipicios, presara zahar pudra pe foile de pergament.

Ce mai poti face cu martipanul
Poti modela fructe in miniatura si chiar animalute. Dupa ce ai pregatit ceva din martipan, lasa la uscat cam 24 de ore, in functie de marimea piesei. Poti colora produsul final sau chiar martipanul, in functie de preferinte.

Martipanul este folosit si ca umplutura pentru bomboane. Formeaza mici bilute din aluat, apoi pune-le in ciocolata topita, scoate-le si lasa-le la uscat.

Foto: Flickr





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-09-26 Vizualizari: 24485


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Totul despre martipan, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


5 sfaturi pentru cartofi dulci copti
Cartofii dulci sunt din ce in ce mai populari si ii putem gasi in orice supermarket. O metoda foarte buna si simpla de a ii gati este coacerea. Urmeaza aceste sfaturi pentru a obtine niste cartofi dul
Sfaturi practice pentru servirea vinului
Indiferent ca alegi intotdeauna acelasi brand sau ca iti place sa experimentezi, nu incape indoiala: vinul este esential in bucatarie. Iata cateva sfaturi pentru servirea acestuia. 1. Struguri Pune ca
7 trucuri pentru a gati mai rapid
1. Citeste reteta Da, suna banal, dar cand ai citit ultima data o reteta cap-coada, cu atentie, inainte sa te apuci de preparare? Nu-ti ia mult sa faci asta, dar te scuteste de multe neplaceri si timp
Cum se prepara negresa?
Unul dintre deserturile copilariei mele este, cu siguranta, si negresa. Daca vara adoram inghetata de lamaie, toamna si iarna, cand ajungeam de la scoala, mama ma astepta cu negresa. Pentru aroma, ada
5 sfaturi pentru smoothie-uri mai hranitoare
Oricat de gustos ar fi un smoothie, daca nu reuseste sa iti tina de foame, inseamna ca nu si-a atins scopul. Urmeaza aceste sfaturi pentru a pregati smoothie-uri mai hranitoare. 1. Adauga un unt din n
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Lemn dulce
Lemn dulce
Lemnul dulce este o planta din familia fabaceae, inrudita cu fasolea, ale carei radacini sunt comest...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"A citi fara sa gandesti e ca si cum ai manca fara sa digeri"
Edmund Burke
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro



DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada