193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Totul despre martipan

Totul despre martipan

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Totul despre martipan
Martipanul este o pasta care se foloseste pentru decorarea prajiturilor si care se pregateste din faina de migdale, zahar si oua. Si martipanul, si pasta fondanta dau o savoare si o forma deosebita deserturilor, dar se deosebesc prin faptul ca primul are mai multa aroma.

Cum se prepara martipanul
Ingrediente: 200 g faina de migdale, 110 g zahar extrafin, 115 g zahar pudra, 3 galbenusuri, 2 linguri de glucoza lichida, 1 lingura de sirop.

Mod de preparare: Pune intr-un bol zaharul extrafin si faina de migdale. Bate galbenusurile si zaharul pudra intr-o tigaie medie, la foc mic. Cand incepe sa-si schimbe culoarea adauga siropul si glucoza si continua sa amesteci pana cand se infierbanta, dar fara sa atinga punctul de fierbere.

Toarna lichidul fierbinte peste faina de migdale. Amesteca cu o lingura de lemn, apoi framanta cu mainile pentru a obtine o pasta pufoasa. Ai grija sa nu framanti prea mult si nici uleiul din migdale sa nu inceapa sa se prelinga, dand o textura mult prea grasa martipanului. Mai poti pune zahar pudra pentru a ajunge la consistenta dorita.

Cum se depoziteaza martipanul
Ideal este sa imparti aluatul in bucatele, apoi sa formezi din fiecare cate o bila suficient de mica pentru a incapea in pungi inchise ermetic. Acopera fiecare bila cu o folie alimentara, eliminand tot aerul din ea. Pune-le in punga inchise ermetic si elimina tot aerul din acestea.
In frigider rezista pana la o luna, iar in congelator, aproximativ o jumatate de an.

Cum se coloreaza martipanul
Pentru ca martipanul sa fie colorat uniform, amesteca separat colorantul cu putina pasta, apoi incorporeaza mixul in aluat si framanta bine. Este bine ca, intotdeauna, atat colorantul, cat si zaharul sa fie adaugate etapizat, nu totul odata. Pentru colorarea martipanului este indicat sa folosesti o pereche de manusi.

Cum se picteaza martipanul
Mai intai, modeleaza martipanul pentru a obtine formele dorite. Pune una sau doua picaturi de votca sau alcool de cereale intr-un bol. Adauga colorantul si amesteca bine cu o lingurita. Testeaza culoarea prin pictarea unei mici parti din martipan. Daca mai trebuie, mai pune alcool. Picteaza formele de martipan, apoi lasa-le sa se usuce.

Ce faci daca...
- martipanul e prea tare? Pune in aluat cateva picaturi de sirop de porumb si framanta foarte bine. Daca tot e prea aspru, mai pune cateva picaturi. Fa acest lucru etapizat, pentru a nu incorpora prea mult sirop.

- martipanul e prea moale? Adauga zahar pudra, la fel, etapizat. Martipanul trebuie sa fie usor lipicios. Daca ai pus zahar pudra pana cand martipanul nu mai este deloc lipicios, probabil ca se va intari.

- martipanul este prea lipicios? Pudreaza manusile cu amidon de porumb.

Cum acoperi cu martipan prajiturile
Martipanul este destul de greu pentru prajiturile aerate, de aceea e bines a-l folosim la deserturile cu fructe, spre exemplu.

Daca il folosesti ca un strat pregatitor pentru glazura, dupa ce l-ai pregatit, nu-l baga in cutie, ci lasa-l afara, avand grija sa nu se usuce de tot. Prajitura trebuie acoperita cu cateva zile inainte de a fi servita.

Pentru a acoperi prajitura cu martipan, iti trebuie: hartie de pergament, 450 g martipan si un facalet.
Instructiuni: Intinde 2 hartii de pergament pe masa. Formeaza o bila din martipan si pune-o pe o foaie, acopera cu cealalta foaie de pergament si lasa asa in jur de o ora. Intinde apoi aluatul cu ajutorul facaletului si indeparteaza usor foaia de pergament de deasupra.

Acopera prajitura cu un strat subtire de gem. Astfel, martipanul se va lipi mai usor si va da mai multa aroma desertului. Ia usor martipanul de pe masa, introducand o mana sub foaia de pergament, si pune-l pe prajitura invers, apasand usor.

Indeparteaza cu grija foaia de pergament si excesul de martipan. Acopera din nou martipanul cu o foaie de pergament si baga-l in frigider. Prea multa expunere la aer il va intari.

Daca ti se pare ca martipanul este prea umed sau lipicios, presara zahar pudra pe foile de pergament.

Ce mai poti face cu martipanul
Poti modela fructe in miniatura si chiar animalute. Dupa ce ai pregatit ceva din martipan, lasa la uscat cam 24 de ore, in functie de marimea piesei. Poti colora produsul final sau chiar martipanul, in functie de preferinte.

Martipanul este folosit si ca umplutura pentru bomboane. Formeaza mici bilute din aluat, apoi pune-le in ciocolata topita, scoate-le si lasa-le la uscat.

Foto: Flickr





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-09-26 Vizualizari: 12544


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Totul despre martipan, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Cum se face pizza napoletana
Pizza napoletana nu se rezuma doar la folosirea ingredientelor potrivite, ci si la pregatirea cu grija a acesteia. Iata cateva sfaturi pentru o pizza perfecta: Ingrediente Pentru aluat: 875 g faina 1-
Sfaturi pentru prajitura perfecta: decorarea
1. Lasa prajiturile sa se raceasca in tava, nu le scoate imediat. 2. Briosele se scot imediat din tava si se pun la distanta una de cealalta, pentru a se raci. 3. Odata ce s-au racit, inveleste stratu
Cum sa prepari cea mai gustoasa tocanita de vita
Te-ai intrebat de atatea ori ce-i lipseste tocanitei tale pentru a fi perfecta? Asigura-te ca nu faci niciuna din greselile urmatoare, iar mancarea ta va fi excelenta! Cea mai mare greseala este sa fo
Prepara un smoothie perfect!
Vara este sezonul smoothie-urilor: racoritoare si hranitoare. Citeste sfaturile urmatoare si creeaza-ti smoothie-ul perfect pentru o zi calduroasa. 1. Ingheata fructele. Inclusiv bananele si avocado,
Sfaturi pentru prajitura perfecta: coacerea
Dupa o scurta prezentare a ingredientelor si a pasilor necesari pentru prepararea unei prajituri, astazi avem 10 sfaturi dedicate coacerii prajiturilor: 1. Pentru prajituri coapte uniform, coace fieca
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puteti decoji mai bine piersicile si caisele prin fierberea lor timp de 30 de secunde si imediat apoi prin punerea lor in apa rece.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Anason
Anason
Anasonul este o planta mediteraneana inrudita cu mararul si coriandrul, de la care se folosesc in pr...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ce este omul, cand folosinta timpului sau, sunt numai somn si mancare,o vita si nimic mai mult"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro


Statistici T5

DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada