193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Totul despre prune in bucatarie

Totul despre prune in bucatarie

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre prune in bucatarie
Specifice toamnei sunt placintele si tartele cu prune. Acum, cand in piete si supermarketuri gasim la discretie aceste fructe, putem pregati cele mai delicioase prajituri, dar si sa ne aprovizionam pentru iarna. Iata cum trebuie sa procedam atunci cand alegem si gatim prune.

Cum alegem prunele
Culoarea nu este un criteriu in functie de care sa alegem prunele, intrucat unele soiuri sunt purpurii, altele rosii, galbene si chiar verzi. Nici luciul mai gri nu este un semn al calitatii.

Trebuie sa evitam fructele maro, crapate, vestejite sau rascoapte. In schimb, avem nevoie de prunele cu o pielita neteda, fara zgarieturi si pete si cu miez nu foarte moale. Fructele de calitate au o culoare uniforma.

Nu-i nimic daca prunele sunt un pic mai tari. In cateva zile, daca le tinem la temperatura camerei, se vor inmuia.

Cum se depoziteaza prunele
- la temperatura camerei rezista pana la 3-4 zile;
- in frigider trebuie puse intr-o punga sparta; rezista pana la 5 zile. Se spala numai inainte de servire;

- inainte de a le baga in congelator, e bine sa le scoatem samburii pentru a avea un gust si mai bun;
- inainte de a le servi, este indicat sa le scoatem din frigider si sa le lasam sa ajunga la temperatura camerei pentru a profita la maximum de gustul lor.

Cum putem consuma prunele
- prune crude. Daca vrei sa le mananci fara pielita, tine-le 15 secunde in apa clocotinda, apoi pune-le imediat in apa rece. Se vor decoji foarte usor. Totusi, este indicat sa le mananci cu tot cu pielita, intrucat aceasta contine fibre si pigmenti anti-oxidanti;
- prune coapte (15-20 de minute);
- prune fierte.

Idei de retete cu prune: pizza (prune, branza de capra, nuci, salvie), cocktailuri (prune fierte puse in pahare cu vin rosu, alaturi de coaja rasa de lamaie), prune cu orez, prune cu iaurt si miere de albine (sirop ideal pentru supe reci), prune cu cereale (la micul dejun), diverse salate, gemuri, jeleuri, placinte, compoturi.

Cum se usuca prunele si cum facem prune afumate
Uscarea prunelor se poate face prin doua metode: la soare si in cuptor. Pentru inceput, ele trebuie spalate foarte bine, apoi taiate in doua, pentru a li se scoate samburii. Apoi, daca alegem uscarea la soare, trebuie sa le oparim cateva secunde in apa fierbinte sau sa le aburim, pentru a-si mentine culoarea. Multe persoane prefera sa le tina la aburi pentru ca fructele sa-si pastreze mai bine calitatile nutritive.

Se pun prunele intr-un saculet de panza, deasupra unei oale cu apa clocotinda; se acopera vasul si se tin fructele asa pana cand se inmoaie. Dupa ce le-am oparit sau le-am tinut la aburi, le punem pe un gratar de plastic sau lemn, la soare. Temperatura minima trebuie sa fie cel putin 20 de grade Celsius. Gratarul nu trebuie expus la umiditate, vant sau praf. In aproximativ 10 zile vom avea prune complet uscate. Este indicat ca in fiecare zi sa le intoarcem, pentru a se usca pe toate partile.

Metoda uscarii si afumarii in acelasi timp este preferata bunicilor nostri. Desi pare mai dificila, este o metoda chiar foarte simpla. Se improvizeaza o vatra mai inalta, fara plita, se pune peste ea o leasa si se face focul numai cu lemne verzi. Acestea au rolul nu de a arde, ci de a fumega. Leasa este un fel de gratar impletit din nuiele. Prunele se tin pe leasa pana la o saptamana. Din cand in cand trebuie intoarse.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-09-28 Vizualizari: 5233


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre prune in bucatarie, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Martipan
Martipan
Martipanul nu este un condiment propriu-zis ci o pasta preparata din praf de migdale amestecat cu za...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Oamenii de rand traiesc ca sa manance si sa bea. Oamenii de valoare mananca si beau ca sa simta ca traiesc"
Socrate
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro