193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Legume de toamna in gradina

Legume de toamna in gradina

      Trimite pe mail Printeaza
Legume de toamna in gradina
Toamna se culeg roadele pentru care am muncit 3-4 luni, dar se si pregateste terenul si se fac insamantarile necesare pentru anul viitor. In anumite cazuri, daca plantam ceva acum, vom avea legume proaspete iarna si primavara.

Iata ce poti pune in gradina toamna: broccoli, sfecla rosie, sfecla mangold, napi, patrunjel, ridiche, loboda etc.

Patrunjel
- poate fi cultivat chiar si pe pervaz;
- este adaugat in foarte multe mancaruri (salate, supe, mancarica de peste etc.).

Sfecla rosie
- creste in orice fel de climat;
- se recolteaza, in general, cam la 3-4 luni de la plantare;
- frunzele pot fi adaugate in mancaruri chiar si dupa cateva saptamani;
- retete: salata de sfecla si mozzarella, placinta cu sfecla rosie si ciocolata, bors rusesc cu sfecla rosie.

Ceapa rosie
- rezista la temperaturi de pana la -15 grade Celsius;
- iarna ii cad frunzele, insa primavara apar altele.

Broccoli
- se recolteaza in 2-3 luni de la plantare;
- se adapteaza oricarui climat, dar trebuie sa fie ferit de inghet;
- cand se instaleaza frigul, trebuie acoperit foarte bine, pentru a nu ingheta.
- retete: supa de broccoli, broccoli gratin cu carne de pui, chec cu broccoli si branza, pasta de ciuperci si broccoli, piure de mere, morcovi si broccoli.

Morcovi
- cand incep sa creasca trebuie rariti; astfel, cei ramasi in pamant se vor dezvolta mai bine;
- pot fi lasati peste iarna in pamant, dar trebuie sa fie acoperiti cu un strat gros de paie;
- se scot din pamant ori in timpul iernii, ori la inceputul primaverii.

Ridichi
- se cultiva in orice climat, chiar si la tropice;
- este indicat sa folosim frunzele tinere, altfel mancarea va fi prea iute;
- retete: bruschete cu ridichi, salata de ridichi, salata cu dovleac copt si susan, spaghete cu lamaie si ridiche.

Varza
- creste in orice climat, rezistand chiar si inghetului;
- retete: placinta cu varza, varza calita, varza cu carne in stil bavarez.

Sfecla mangold
- este perfecta pentru placinta, paste si prajituri;
- se recolteaza, in general, la 8-10 saptamani de la plantare;
- se cultiva in orice fel de climat, dar mai ales in conditii mai reci;
- retete: supa cu sfecla si cartofi, lasagna cu sfecla, placinta.

Nap
- prefera mediu umed, rece;
- daca e plantat toamna tarziu, poate fi recoltat toata iarna;
- retete: pate, supa cu legume si carne de vita, supa cu legume si carne de miel.

Dovleac
- are nevoie de caldura;
- poate fi recoltat atunci cand codita este tare si uscata;
- cand il recoltezi, nu taia toata codita. Lasa o bucata atasata de dovleac pentru a preveni aparitia insectelor;
- trebuie depozitat intr-un loc cald, la aer, pentru a se intari coaja.

Alte informatii
- cu cat scade temperatura, cu atat radacinoasele se indulcesc.
- sub zapada, spanacul rezista toata iarna, iar primavara are frunze dulci.
- unele legume, precum morcovii si sfecla, se recolteaza cand sunt foarte mici, dar gustoase.
- cand cumperi seminte pentru plantare, alege-le pe cele mai coapte.

- acopera legumele care rezista la inghet cu o cutie de carton sau o patura.
- acolo unde temperatura scade rar sub -6 grade Celsius, legumele cresc toata iarna.
- telina rezista pana la -15 grade Celsius, iar spanacul la -25.
- mazarea se cultiva sub recipiente de plastic sau de sticla.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-10-01 Vizualizari: 5856


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Legume de toamna in gradina, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Instruirea mintii este la fel de necesara ca hrana pentru corp"
Cicero
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro