193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Ghid complet pentru gatit carne de vita

Ghid complet pentru gatit carne de vita

      Trimite pe mail Printeaza
Ghid complet pentru gatit carne de vita
Pregatita cum trebuie, carnea de vita poate fi absolut delicioasa. Nu exista o metoda anume pentru a o prepara, fiecare gatind-o dupa preferinte.
Inainte de a o pune pe grill, in tigaie sau in oala, este important sa stii cateva informatii:

- carnea de vita este plina de proteine. In timpul gatirii, acestea se transforma in fibre, apoi se intaresc;

- contine grasimi. Chiar daca pot afecta silueta, ele au si rolul de a nu lasa carnea sa se usuce, intrucat creeaza un strat de protectie a fibrelor protetice;

- o bucata de carne de vita contine cam 70% apa. Cu cat se pierde mai putina apa, cu atat carnea va fi mai suculenta;

- carnea de vita contine (pe langa grasimile, proteinele si apa mentionate deja): colagen si zahar. Savoarea se datoreaza grasimilor, colagenul se transforma in gelatina, iar zaharul da culoare.

Cum se gateste carnea de vita
Exista mai multe metode de a gati carnea de vita, insa doua sunt mai importante: prin caldura uscata si prin caldura umeda.

Metoda de gatire se alege in functie de locul de unde a fost taiata bucata de carne. Spre exemplu, antricotul trebuie gatit folosind prima metoda, intrucat este moale si contine putin colagen. In schimb, crupa, adica partea dintre baza cozii si regiunea lombara, trebuie gatita prin a doua medoda deoarece are mai mult colagen.

Atunci cand pregatim carne de vita, mai intai se formeaza o crusta la suprafata, apoi, dupa ce micsoram intensitatea focului, se gateste in interior, fara ca marginile sa se rumeneasca excesiv.

Metoda 1 - prin caldura uscata
- se formeaza o crusta la suprafata bucatii de carne;
- carnea isi pierde din umiditate. Mai intai se evapora apa de deasupra, apoi cea din interior. Carnea are mai multa savoare.

1. La grill. E bine ca o parte a gratarului sa fie mai fierbinte, iar alta mai rece. Mai intai se pune carnea pe partea foarte fierbinte, iar dupa ce se formeaza crusta, se muta pe cea mai rece.

2. Prin coacere. Mai intai se coace la o temperatura foarte mare, pentru a se forma crusta, apoi se micsoreaza intensitatea caldurii.

3. Prin prajire rapida. E recomandata utilizarea unei tigai wok.

4. Prajire indelungata. E de preferat sa taiem carnea in bucati mici pentru a fi cat mai gustoasa.

5. Sotare (carnea se pregateste intr-o tigaie, la temperatura foarte mare, in putin ulei).

Metoda 2 – prin caldura umeda
- se pierde mai putina apa in timpul procesului de gatire;
- carnea este mai suculenta.

1. Fierbere inabusita.
2. La aburi
(se pierd mult mai putini nutrienti decat atunci cand carnea se pune in apa). Se foloseste mai ales pentru anumite retete asiatice.

Cum gatim anumite bucati de carne:
- grill, coacere, prajire: coaste, muschi (se intareste si se usuca);
- prajire: muschi de pe spate, partea superioara a coastelor;
- prajire rapida prin agitare: coaste, muschi din partea de jos a burtii;
- pentru kebab: file de muschi.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-10-05 Vizualizari: 8541


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Ghid complet pentru gatit carne de vita, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Limnophila
Limnophila aromatica este o planta tropicala, originara din Asia de S-E unde creste foarte bine in z...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"O lingura nu poate gusta mancarea care o tine, la fel, un prost nu poate intelege intelepciunea unui intelept chiar daca se afla in apropierea lui"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro