193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Impaturirea si aranjarea servetelelor

Impaturirea si aranjarea servetelelor

      Trimite pe mail Printeaza
Impaturirea si aranjarea servetelelor
Indiferent despre ce masa este vorba, niciodata nu trebuie sa lipseasca servetelele sau servetele. Fie ca sunt facute din hartie, fie din material textil, ele sunt indispensabile. Selectarea lor se face in functie nu numai de gusturi, ci si de ocazie. Spre exemplu, pentru masa de Craciun sunt indicate cele care au imprimate peisaje de iarna; la Pasti, in schimb, se gasesc pe piata servetele cu mult verde, puisori de gaina si cosuri cu oua rosii.

Cand masa este obisnuita, restransa, sunt ideale servetelele de hartie, intrucat se pune accent pe ideea de practic, nu pe decor.
Servetele textile sunt fabricate din: bumbac, poliester, damasc etc. Acestea sunt moi, usor de curatat, absorb foarte bine si pot fi folosite de mai multe ori.
Indiferent de material, ele se pun, in mod normal, pe farfurii, dar se pot aseza si in pahare, bineinteles, tot impaturite.

Cum arata servetele
- pot fi albe, colorate simplu sau multicolore;
- pot avea diverse imprimeuri, inclusiv monograme;
- un servetel normal, utilizat atunci cand se servesc bauturi sau aperitive, este patrat, in general;

- servetul pentru un pranz formal este putin mai mare, iar cel de la cina si mai mare. Se merge pe ideea conform careia dimensiunea lui este direct proportionala cu numarul de alimente si de bauturi servit.

Sfaturi si trucuri
- pentru ca servetele sa para mai tari si ca sa-si mentina forma mai mult timp, clateste-le in apa cu amidon dupa ce le speli. Daca amidonul nu prea si-a facut efect, foloseste un fixativ de par. In acest caz trebuie sa fie neaparat uscate, altfel se vor inmuia rapid;

- amidonul poate fi utilizat si drept spray. Pulverizeaza pe ambele fete ale servetului, apoi lasa-l sa se absoarba inainte de a-l impaturi sau de a-l calca;
- fierul de calcat, setat la optiunea cu aburi, elimina orice incretitura;
- ca sa personalizezi servetele, le poti adauga monograme, poti imprima ceva pe ele etc.

Daca este vorba de o petrecere de Craciun, atunci pot fi impaturite usor si stranse cu ajutorul a 8 inele pentru servetele "Steaua Craciunului". In cazul unei nunti, inelul poate sa fie persoinalizat cu fotografii ale mirilor.

Metode de impaturit servetele
Stil Piramida

- este o metoda clasica, rapida si usoara;
Intinde servetelul cu fata in jos. Impatureste-l in doua pe diagonala. Invarte servetelul astfel incat sa fie indreptata spre tine baza triunghiului. Adu capatul din dreapta spre mijloc. Procedeaza la fel si cu cel din stanga, rezultand o forma de diamant, cu 4 colturi, avand cusatura pe mijloc. Intoarce servetelul. Impatureste-l in doua astfel incat sa suprapui coltul de jos cu cel de sus. Intoarce inca o data servetelul, avand grija ca partea cu colturile sa fie indreptata spre tine. Tinand capetele din stanga si din dreapta, ridica-l usor. Si pune-l pe farfurie.

Stil buzunar
- se utilizeaza mai ales pentru tacamurile din argint.
Intinde servetelul cu fata in jos. Impatureste-l pe jumatate, avand grija ca deschizatura formata sa fie indreptata spre tine. Impatureste-l inca o data, acum dinspre stanga spre dreapta. Din capatul cu multe colturi, indoaie unul spre tine. Apoi fa la fel si cu urmatorul colt, presandu-l bine. Indoaie si al treilea colt, dupa care intoarce servetelul si indoaie coltul din stanga peste cel din dreapta, apasand pentru a nu se desface.

Stil floare
Intinde servetelul pe masa. Indoaie fiecare colt, astfel incat sa se intalneasca in centrul servetelului. Preseaza bine, apoi impatureste-l in doua, avand grija sa nu se desfaca si sa fie orientat cu cele doua linii unite nu spre tine, ci spre exterior. Indoaie un capat din stanga si unul din dreapta astfel incat sa se intalneasca la mijloc. Intoarce servetelul si indoaie celelalte doua colturi, rezultand un triunghi. Desfa servetelul pe jumatate tragand un capat, apoi indoaie fiecare colt si preseaza bine.

Reguli la masa
- daca ti s-a oferit un servet, nu-l lasa pe masa, foloseste-l;
- gazda isi desface prima servetul, apoi urmeaza musafirii;
- cand servetul e mai mare decat genunchii tai, impatureste-l astfel incat sa nu atarne;
- nu scutura servetul cand il asezi pe genunchi;

- nu astepta sa fii servit si apoi sa desfaci servetul. Desfa-l inainte, pentru ca nici chelnerul sa nu fie nevoit sa faca loc pe masa pentru farfurii;
- daca trebuie sa te ridici putin in timpul mesei, lasa servetul despaturit pe scaun sau in stanga farfuriei tale;
- cand ai terminat de mancat, pune servetul despaturit in stanga farfuriei, niciodata in ea.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-10-12 Vizualizari: 12466


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Impaturirea si aranjarea servetelelor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Papadia
Papadia (Taraxacum officinale) si-a dobandit un loc binemeritat in traditia culinara gratie grecilor...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Florile fac intotdeauna oamenii mai buni, mai fericiti si mai de ajutor; ele sunt raze de soare, mancare si medicament pentru suflet"
Luther Burbank
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro