193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Ghid pentru mancare indiana

Ghid pentru mancare indiana

      Trimite pe mail Printeaza
Ghid pentru mancare indiana
Bucataria indiana este influentata atat de climatul variat, de vecinatatea cu alte culturi asiatice, cat si de religie. Daca abundenta precipitatiilor din nord si sud duce la o varietate de fructe si legume, nu acelasi lucru se poate spune despre partea vestica. Tot datorita climatului umed, orezul se cultiva cu precadere in sud si est.

In Antichitate, dieta zilnica a locuitorilor Indiei cuprindea: fructe, legume, cereale, produse lactate, miere de albine si carne, in special de pui. In timp, s-a trecut la regim vegetarian. In plus, adeptii religiei musulmane nu consuma deloc carne de porc, iar hindusii, carne de vita.

Bucatarie indiana pe zone
Nordul Indiei are un climat extrem (veri fierbinti, ierni geroase), dar intrucat precipitatiile sunt prezente, se gasesc fructe si legume proaspete. Mai apoi, unele sunt uscate si folosite pentru prepararea painii. Renumita este painea coapta in cuptor de argila. Cele mai puternice influente vin dinspre Asia Centrala. Se pune accent pe produsele lactate si pe mancarurile vegetariene. Condimente specifice: coriandru, chimion, ardei iute uscat, turmeric, cardamom, scortisoara, cuisoare, garam masala, fenicul etc.

Sudul Indiei este puternic influentat de precipitatiile abundente. Fiind un mediu propice, se cultiva in cantitati uriase fructe, legume si orez. Poate si de aceea, in mare parte este adoptat regimul vegetarian. Bucataria sudica este renumita pentru gustul extrem de picant, poate cel mai condimentat dintre toate. Condimente utilizate: frunze de curry, mustar, seminte de schinduf, boabe de piper etc.

Estul Indiei, spre exterior, e caracterizat de consumul de peste, iar spre interior, de carnea de porc. Aici se resimt din plin influentele mongole si chinezesti. Adesea, mancarea se pregateste fie la aburi, fie prin prajire. Tot aici, locuitorii includ in dieta zilnica faina de porumb si faina de mazare. Condimente preferate: seminte de mustar, pasta de mustar, mix de condimente (seminte de chimion, de ceapa, de mustar si de schinduf).

Vestul Indiei este mai sarac, intrucat climatul uscat nu permite o asa varietate de fructe si legume. De aceea, ele sunt pastrate fie sub forma de muraturi, fie pudra. Datorita religiei hinduse, alimentatia este in mare parte vegetariana. In schimb, in zona de coasta predomina mancarurile cu peste si fructe de mare. Si vestul tarii se poate imparti pe mai multe bucatarii. Astfel, daca mancarea Rajasthani este condimentata si in majoritate vegetariana, bucataria Gujarat este dulce si in totalitate vegetariana. In schimb, in Laal Maas se consuma carne. Ingrediente des utilizate: porumb, linte, faina de mazare, unt, zahar, nuci, nuca de cocos.

Meniu indian
- mic dejun (nashta): ceai sau cafea, lapte batut, diverse mancaruri (in functie de regiune);
- pranz: mancare din orez, legume, desert (menit sa stimuleze digestia);
- cina ("evening breakfast" – mic dejun de seara): gustare, ceai.

Desert
Prajiturile indiene au la baza zahar si lapte / lapte condensat, adesea prajite. Restul ingredientelor variaza in functie de regiune. Spre exemplu, in est predomina cele facute din produse lactate.

Sortimente de ulei
Pentru gatit se folosesc diverse uleiuri, variind de la regiune la regiune, bineinteles. Indiferent de zona, insa, uleiul ghee (unt clarifiat) se pastreaza pentru zile speciale, cel mai adeseaza pentru diverse ritualuri de nunta si funeralii.

Uleiul de mustar se gaseste cu precadere in est, iar cel de arahide in vest si nord. Uleiurile de floarea-soarelui si de soia au patruns acum cateva zeci de ani pe teritoriul Indian.

Bauturi indiene
Ceaiul este bautura de baza in toata India. Se prepara prin fierberea frunzelor intr-un mix de apa, lapte si condimente, cum ar fi cardamom, cuisoare, scortisoara si ghimbir. La fel de cunoscuta este si cafeaua.

Bautura traditionala a Indiei este Lassi. Aceasta se pregateste din iaurt, apa sau lapte si diverse condimente mixate in blender. Pentru aroma se adauga: zahar, sare, apa de trandafiri, lamaie, capsuni si sofran.

Sharbat-ul este o bautura rece, preparata din fructe si petale de flori (trandafiri, hibiscus, lamaie, portocala, ananas etc.). Poate fi bauta simplu, diluata cu apa ori servita cu lingura.

Bauturi cu alcool: bere, bere din orez, lichior Goan (facut din suc de mere de acaju sau nuca de cocos).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-10-19 Vizualizari: 3155


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Ghid pentru mancare indiana, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia este o mancare pentru zei, gatita de diavoli"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro