193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum se gatesc scoicile

Cum se gatesc scoicile

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Cum se gatesc scoicile
Scoicile sunt delicioase, dar preferam sa le mancam la restaurant pentru ca ne e teama ca nu ies bune daca le gatim acasa. Din fericire, scoicile nu sunt asa greu de gatit, dupa cum o sa vedeti in continuare. Am ales midiile, pentru ca sunt intalnite cel mai des la noi, si scoicile de rau (sau de lac).

A. Midii
Cum se aleg
- sunt mai bune in lunile reci, in afara sezonului de reproducere;
- cumpara midii inchise, nu deschise sau crapate;
- culoarea nu este un criteriu calitativ, intrucat culoarea portocalie arata sexul feminin, iar cea alba, sexul masculin;
- daca nu stii cat de proaspete sunt midiile, gateste-le in ziua in care le-ai cumparat.

Inainte de a fi gatite
- sunt curatate si spalate in mai multe ape;
- midiile salbatice trebuie sa fie frecate cu o perie aspra pentru a indeparta orice urma de nisip si lipitori;
- si mustatile trebuie indepartate;
- midiile salbatice nu se tin foarte mult in apa, pentru ca apa proaspata le omoara.

Cum se gatesc midiile
Pentru a fi gatite au nevoie doar de cateva minute. Midiile care au fost gatite mai mult decat trebuie nu mai au gust si par cauciucate.

1. Midii fierte la aburi.
In general, aceasta este metoda prin care se desfac.
- se arunca midiile care sunt deschise sau crapate si se spala foarte bine;
- se fierb in orice lichid, dar mai ales in vin alb, apa si bere;
- se pun intr-o cantitate mica de apa, intrucat elibereaza propriul lichid atunci cand se deschid. Acest lichid este destul de sarat;
- pentru mai multa aroma, in apa se pot adauga usturoi sau ceapa tocata;
- se servesc imediat, simple, sau incluse in alte mancaruri.

Toarna aproximativ 450 ml apa sau vin alb intr-o tigaie larga, pune midiile, acopera-le cu un capac si da focul la mare. Cand incep sa iasa aburi, redu flacara. Din cand in cand trebuie agitata tigaia, pentru ca midiile sa fie gatite uniform. Dupa vreo 5 minute se desfac primele. Pe masura ce se deschid, trebuie luate din tigaie.

2. Midii la gratar.

3. Midii la cuptor.
Pentru a se deschide se procedeaza ca mai sus, apoi se incinge cuptorul la 175 grade Celsius sau gratarul la temperatura mare. Se arunca cochiile goale, iar restul se pun intr-o tava de copt, cate una pe rand. Se adauga putin ulei de masline, se potrivesc de piper si sare, se pun usturoi zdrobit si patrunjel si se acopera cu firimituri de paine uscata. In cuptor se tin cam 7-10 minute, pana cand se rumenesc. La grill dureaza mai putin.

Cum se depoziteaza
Daca sunt gatite, trebuie puse in frigider cat mai repede. Se scoate carnea din cochilii, se pune intr-un vas inchis ermetic si se acopera cu propriul suc. Astfel vor fi moi si vor avea aroma. In frigider rezista maximum 2 zile.
In congelator se pun numai midiile gatite. Ele trebuie tinute maximum 3 saptamani, tot in suc propriu si inchise ermetic.

B. Scoici de rau
- se gasesc numai in sezonul estival;
- pot fi mancate crude sau fierte.

Inainte de a fi gatite
Imediat cum ai ajuns cu ele acasa, despacheteaza-le, ca sa poate respira, si tine-le intr-un loc racoros. In timp ce respira, filtreaza apa, impingand sarea si nisipul din cochilie afara. Apoi se inmoaie scoicile in 3,5 l apa, cu 70 g sare. Dupa 20 minute se schimba apa si se repeta procedeul de doua ori. Dupa ce au fost tinute in apa cu sare, se spala cu o perie, se intr-o tava si se dau la frigider.

Cum se fierb scoicile de rau
Pune aproximativ 230 ml apa intr-o oala, la foc mare. Cand incepe sa fiarba lichidul, adauga scoicile si acopera vasul. Redu focul la mediu si lasa la fiert cam 5-7 minute (temperatura mare intareste carnea). Carnea se scoate folosind un cutit. Daca unele scoici nu s-au deschis, arunca-le. Inseamna ca nu mai traiau cand le-ai gatit, deci pot fi contaminate cu bacterii si toxine.

Daca scoicile se consuma crude, dupa o ora de stat in frigider se pot manca introducand partea taioasa a unui cutit special in deschizatura lor. Se desfac mai usor daca sunt servite foarte reci.

Pentru a fi mancate crude, se recomanda scoicile de dimensiuni reduse, intrucat cu cat sunt mai mari, cu atat este si carnea mai tare. Inainte de a le manca, ai grija sa indepartezi pielita groasa care acopera sifoanele scoicilor ("gat").





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-10-19 Vizualizari: 7297


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Cum se gatesc scoicile, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Cum asezonam mancarurile?
De cele mai multe ori, cuvintele "asezoneaza dupa gust", pe care le gasim in majoritatea retetelor, ne induc in eroare. Cata sare si cat piper trebuie sa punem pentru ca mancarea sa aiba un gust excel
Secretele aluatului de patiserie congelat
Aluatul de patiserie este delicios, insa necesita multa rabdare si atentie. Din fericire, cel congelat pastreaza calitatile celui facut in casa, fara prea multa osteneala. Daca nu esti obisnuit sa luc
Cum se face pizza napoletana
Pizza napoletana nu se rezuma doar la folosirea ingredientelor potrivite, ci si la pregatirea cu grija a acesteia. Iata cateva sfaturi pentru o pizza perfecta: Ingrediente Pentru aluat: 875 g faina 1-
Sfaturi pentru prajitura perfecta: decorarea
1. Lasa prajiturile sa se raceasca in tava, nu le scoate imediat. 2. Briosele se scot imediat din tava si se pun la distanta una de cealalta, pentru a se raci. 3. Odata ce s-au racit, inveleste stratu
Cum sa prepari cea mai gustoasa tocanita de vita
Te-ai intrebat de atatea ori ce-i lipseste tocanitei tale pentru a fi perfecta? Asigura-te ca nu faci niciuna din greselile urmatoare, iar mancarea ta va fi excelenta! Cea mai mare greseala este sa fo
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Cand folositi miere de albine sau melasa ungeti usor lingurita cu ulei si totul va decurge bine.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Papadia
Papadia (Taraxacum officinale) si-a dobandit un loc binemeritat in traditia culinara gratie grecilor...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau







DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada