193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Cum aranjam masa pentru o cina formala

Cum aranjam masa pentru o cina formala

      Trimite pe mail Printeaza
Cum aranjam masa pentru o cina formala
Indiferent de situatie, intotdeauna trebuie sa stim cum sa aranjam o masa. Chiar daca e o reuniune de familie, o intalnire intre prieteni sau o masa festiva propriu-zisa, e necesar sa respectam un anumit protocol. De foarte mult timp este bine stabilit locul tacamurilor, farfuriilor ori al paharelor.

Reguli general valabile:
- se folosesc suporturi de farfurii sau farfurii plate pentru vesela;
- suportul de farfurii se tine pe masa pana la servirea desertului;

- furculitele se pun in stanga, in ordinea utilizarii. Daca salata este servita dupa felul principal, atunci furculita de salata va fi pusa mai aproape de farfurie;
- daca sunt necesare mai multe cutite, acestea se asaza spre exterior;

- farfuria pentru paine si unt se pune in stanga furculitelor. La o cina formala, cutitul de unt se pune pe farfuria de unt, cu lama in jos;
- painea trebuie rupta cu degetele, iar apoi unsa folosind cutitul de unt;

- fiecare mesean are propriul cutit de unt;
- tacamurile se strang dupa fiecare fel servit;
- poti incepe sa mananci folosind tacamurile dinspre exterior spre exterior;

- paharele trebuie asezate in forma de triunghi, in dreapta farfuriei, langa cutit, incepand din exterior cu cel de apa. Dupa el urmeaza paharul pentru vin alb si paharul pentru vin rosu.

- de la primul fel si pana la desert, cu exceptia paharului de apa si a tacamurilor de desert, totul este luat de pe masa;

- dupa ce ai terminat de mancat, pune tacamurile pe farfurie, incrucisate de la mijloc. Taisul cutitului trebuie sa fie indreptat spre furculita, iar dintii acesteia in sus.

Primul fel - supa
- lingura de supa se pune in dreapta suportului de farfurii;
- supa se serveste intr-un bol incalzit. Numai daca e vorba de o supa rece, nu se folosesc boluri incalzite;
- se mananca cu lingura de supa, din dreapta.

Cum se serveste pestele
- se aduce pe o farfurie de dimensiuni mijlocii;
- se foloseste furculita mai mare din stanga si cutitul de peste din dreapta;
- dupa ce au terminat de mancat, mesenii trebuie sa puna tacamurile in transversala pe farfurie.

Pentru felul principal
- farfuria poate fi servita la masa cu mancare sau poate fi adusa goala. In acest al doilea caz, va fi umpluta pe loc.

Pentru salata
- salata se serveste intr-o farfurie de dimensiuni mijlocii;
- se mananca cu furculita care a mai ramas pe masa, adica cea mai mica;
- dupa salata, de pe masa se iau farfuria de paine si unt, cutitul de unt si paharele de vin.

Pentru desert
- desertul se serveste pe farfurii mici;
- odata cu desertul se aduc cestile de cafea sau ceai si linguritele de ceai;
- se folosesc tacamurile asezate in fata farfuriei, chiar de la inceputul mesei;
- furculita are indreptat manerul spre stanga, iar lingurita spre dreapta;
- pe masa se gaseste numai paharul de apa.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-11-30 Vizualizari: 4062


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum aranjam masa pentru o cina formala, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Preparati intai mancarea care sta bine la frigider si, la final, tot ce necesita gatitul la minut.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Legile lui Murphy despre razboi: Poti sa te plangi cat vrei in legatura cu portiile de mancare, dar tine minte, s-ar putea sa fie ultima ta masa, asa ca mai bine bucuta-te de ea"
Edward A. Murphy
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro