Tips & tricks
Sfaturi pentru gatit fara ulei

Am fost invatati sa folosim ulei atunci cand gatim, insa acesta nu e benefic pentru sanatatea noastra. Uleiul vegetal este cel mai nociv produs alimentar rafinat, intrucat contine grasimi 100% si nu are nici un nutrient.
Mai mult, el are un continut ridicat de grasimi saturate, iar acestea stimuleaza ficatul pentru a produce mai mult colesterol decat are nevoie organismul:
1 lingura ulei = 120 calorii;
1 lingura sirop de artar = 52 calorii;
1 lingura otet balsamic = 14 calorii;
1 lingura lapte de soia = 8 calorii;
1 lingura supa de legume = 2 calorii;
1 lingura apa = 0 calorii.
Pare surprinzator, insa mancarea gatita fara ulei poate fi la fel de gustoasa precum cea gatita cu ulei.
Cum se caleste ceapa fara ulei
- inlocuieste uleiul cu apa;
- foloseste o tigaie antiaderenta;
- se caleste la temperatura medie, din cand in cand avand grija sa amesteci in tigaie;
- dupa ce s-a evaporat apa, toarna alta cana; procedura se repeta 1-2 minute, pana cand ceapa prinde culoarea dorita;
- aceasta tehnica este valabila si pentru sotarea usturoiului, a morcovilor, cartofilor etc.
- in loc de ulei se folosesc: sos de soia, supa de legume, vin, otet de orez sau de vin, suc de tomate, sos salsa mexican, sos Worchestershire etc.
Cum se coace fara ulei
- inlocuieste uleiul cu alte alimente ce prezinta umiditate, cum ar fi: sos de mere, banane zdrobite, cartofi pisati, dovleac pasat, sos de tomate, iaurt de soia, tofu etc.
- la briose si prajituri fara ulei poti folosi apa gazoasa in loc de apa de la robinet;
- uneori, copturile trebuie lasate putin mai mult in cuptor daca nu au in compozitie nici un strop de ulei.
In ce vase gatesti fara ulei
- intotdeauna se aleg suprafetele antiaderente;
- sunt permise vasele din: sticla, otel inoxidabil, sticla acoperita cu silicon, portelan etc.
- tigaile wok trebuie unse cu putin ulei inainte de a fi folosite prima data pentru a crea stratul necesar de protectie, apoi puse pe foc;
- trebuie evitate vasele de aluminiu din cauza asocierii dintre ingerarea de aluminiu si Alzheimer;
- foloseste hartie pergament atunci cand gatesti in forme de prajituri sau paine intrucat previne aderenta;
- hartia de pergament poate fi folosit si sub / peste folia de aluminiu, pentru a preveni contactul dintre mancare si aluminiu;
- daca legumele s-au prins putin de forma de copt, lasa-le sa se raceasca 5-10 minute, apoi le poti lua mai usor pentru a le pune in farfurie.
La fel este indicat sa procedezi si in cazul brioselor.
Dressing de salata fara ulei: tofu, avocado, nuci, ierburi proaspete (busuioc, patrunjel, coriandru).
Daca vrei, totusi, sa gatesti cu ulei, atunci alege-l pe cel organic sau pe cel care nu a fost supus vreunui proces de rafinare.
Mai mult, el are un continut ridicat de grasimi saturate, iar acestea stimuleaza ficatul pentru a produce mai mult colesterol decat are nevoie organismul:
1 lingura ulei = 120 calorii;
1 lingura sirop de artar = 52 calorii;
1 lingura otet balsamic = 14 calorii;
1 lingura lapte de soia = 8 calorii;
1 lingura supa de legume = 2 calorii;
1 lingura apa = 0 calorii.
Pare surprinzator, insa mancarea gatita fara ulei poate fi la fel de gustoasa precum cea gatita cu ulei.
Cum se caleste ceapa fara ulei
- inlocuieste uleiul cu apa;
- foloseste o tigaie antiaderenta;
- se caleste la temperatura medie, din cand in cand avand grija sa amesteci in tigaie;
- dupa ce s-a evaporat apa, toarna alta cana; procedura se repeta 1-2 minute, pana cand ceapa prinde culoarea dorita;
- aceasta tehnica este valabila si pentru sotarea usturoiului, a morcovilor, cartofilor etc.
- in loc de ulei se folosesc: sos de soia, supa de legume, vin, otet de orez sau de vin, suc de tomate, sos salsa mexican, sos Worchestershire etc.
Cum se coace fara ulei
- inlocuieste uleiul cu alte alimente ce prezinta umiditate, cum ar fi: sos de mere, banane zdrobite, cartofi pisati, dovleac pasat, sos de tomate, iaurt de soia, tofu etc.
- la briose si prajituri fara ulei poti folosi apa gazoasa in loc de apa de la robinet;
- uneori, copturile trebuie lasate putin mai mult in cuptor daca nu au in compozitie nici un strop de ulei.
In ce vase gatesti fara ulei
- intotdeauna se aleg suprafetele antiaderente;
- sunt permise vasele din: sticla, otel inoxidabil, sticla acoperita cu silicon, portelan etc.
- tigaile wok trebuie unse cu putin ulei inainte de a fi folosite prima data pentru a crea stratul necesar de protectie, apoi puse pe foc;
- trebuie evitate vasele de aluminiu din cauza asocierii dintre ingerarea de aluminiu si Alzheimer;
- foloseste hartie pergament atunci cand gatesti in forme de prajituri sau paine intrucat previne aderenta;
- hartia de pergament poate fi folosit si sub / peste folia de aluminiu, pentru a preveni contactul dintre mancare si aluminiu;
- daca legumele s-au prins putin de forma de copt, lasa-le sa se raceasca 5-10 minute, apoi le poti lua mai usor pentru a le pune in farfurie.
La fel este indicat sa procedezi si in cazul brioselor.
Dressing de salata fara ulei: tofu, avocado, nuci, ierburi proaspete (busuioc, patrunjel, coriandru).
Daca vrei, totusi, sa gatesti cu ulei, atunci alege-l pe cel organic sau pe cel care nu a fost supus vreunui proces de rafinare.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-12-03 Vizualizari: 11090
Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit fara ulei, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Sfaturi culinare utile "
preparate culinare dominicane bucataria dominicana bucataria dominicana retete sfaturi pentru gatit cu ceapa tipuri de ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar caramelizat mar cu caramele rosii in aluat aperitive cu rosii pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta omleta cu ciuperci cum se face drobul
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE