193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Gatim cu otet de la A la Z

Gatim cu otet de la A la Z

      Trimite pe mail Printeaza
Gatim cu otet de la A la Z
Otetul nu este un simplu ingredient din retete. El poate intari aroma unui aliment, ajuta la conservare, pastreaza culoarea legumelor si a fructelor, ba chiar poate inlocui ouale din anumite compozitii. Iata si alte informatii despre otet, extrem de utile pentru gospodine.

Cand pregatesti...
- dressing pentru salata, pune o parte otet distilat si 4 parti ulei;
- sos de salata cremos, foloseste frisca pentru a amesteca o parte otet si 3 parti ulei;
- dressing pentru salata de cartofi, amesteca: 230 g maioneza, 3 linguri de otet, 1 lingura de zahar si jumatate de lingura de sare;
- friptura, pune si otet, pentru a o fragezi. Adauga otet si atunci cand pregatesti marinate sau gatesti la foc mic;
- orez, pune o lingura de otet de mere in apa in care fierbe pentru a fi mai pufos;
- cartofi prajiti, inlocuieste obisnuitul ketchup cu otet de cidru sau otet distilat;

- oua fierte, pune cateva picaturi in apa ca sa nu mai crape si pentru ca albusul sa fie mai compact;
- piure, toarna putin otet dupa ce ai terminat de pus laptele;
- salata de fructe (pere, pepene galben etc.), otetul de orez sau otetul balsamic ii va da o aroma deosebita. In plus, fructele nu vor oxida;
- prajituri cu ciocolata, pune un pic de otet pentru a nu se sfarama asa usor;
- bezele, adauga in compozitie o lingura de otet la 3-4 oua. Astfel, vor fi mai pufoase;
- inghetata si alte deserturi estivale, pune si putin otet pentru a impiedica topirea lor.

La ce mai este bun otetul
- mirosul din bucatarie, dupa fierberea unor alimente, dispare mai usor daca pui la fiert putina apa cu otet;
- mirosul de ceapa impregnat in piele dispare daca te stergi cu un prosop imbibat in putin otet;
- gustul si mirosul de peste se reduc vizibil daca pui o lingura de otet in apa in care fierb;
- inainte de a gati, tine pestele si crevetii in 2 linguri de otet pentru a le da un gust cat mai proaspat;
- previne formarea gazelor intestinale daca este pus in oala in care fierb fasolele, spre exemplu;
- improspateaza legumele vestejite prin cufundarea lor intr-un mix apa rece si 1-2 linguri otet;

- pastele vor fi mai putin lipicioase si vor pierde din amidon daca pui putin otet in apa in care fierb;
- otetul inlatura gustul de gras din mancarurile preparate prin prajire;
- daca ai sarat prea mult o mancare, adauga o lingura de otet pentru a-i corecta gustul;
- ajuta la pastrarea maslinelor si cuisoarelor pe termen nedefinit;
- otetul poate sa inlocuiasa laptele batut. Pregateste un mix dintr-o lingura de otet de cidru de mere si 230 ml de lapte proaspat sau praf, apoi lasa compozitia deoparte in jur de 10 minute sau pana cand se ingroasa;

- inlocuieste sarea cu o lingura de otet atunci cand fierbi legume. Astfel, isi vor pastra culoarea si nu-si vor pierde gustul;
- branza va fi moale daca e tinuta intr-o panza imbibata in otet, apoi depozitata in frigider, intr-o punga inchisa etans;
- daca ti-a mai ramas radacina de ghimbir, curat-o, feliaz-o apoi pune-o intr-un borcan, acoper-o cu otet de mere sau balsamic si depoziteaz-o in frigider;
- pune putin otet in sticla de ketchup care e pe terminate. Ketchupul se va subtia si astfel vei folosi tot continutul recipientului.

Cand coacem la cuptor
- otetul te ajuta sa-ti dai seama de calitatea bicarbonatului de sodiu. Daca acesta e bun pentru a coace, atunci otetul ar trebui sa faca spume;
- painea de casa va creste mai mult daca pui si otet in aluat;
- crusta la placinte se va rumeni frumos daca scoti din cuptor tava inainte de a expira timpul, stropesti preparatul cu putin otet, apoi bagi inapoi in cuptor si tii cateva minute sau pana cand ar fi fost normal sa stea;
- gustul prea dulce din deserturi poate fi taiat cu o lingura de otet;
- daca nu ai oua pentru aluat, nu-i nimic. Poti inlocui fiecare ou cu cate o lingura de otet de mere.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-12-12 Vizualizari: 2035


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Gatim cu otet de la A la Z, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Iasomia
Iasomia (Jasminum officinale) este o planta foarte cunoscuta care provine din aria Marii Mediterane ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Foamea-i cel mai bun bucatar"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro