193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit iarna

Sfaturi pentru gatit iarna

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit iarna
In timpul anului, pietele si supermarketurile abunda de fructe, legume si leguminoase. In sezonul rece, in schimb, gasim mai putine produse. Acest lucru nu inseamna, insa, ca deacum trebuie sa ne rezumam la cateva retete. Ideal este sa incerci retete noi si sa testezi tot felul de condimente. Iar daca ai sadit cateva seminte de plante in balcon, cu atat mai bine. In lunile de iarna vei avea patrunjel si marar proaspat, spre exemplu. Iata si alte sfaturi:

1. Profita de radacinoase
- daca sunt gatite in putin lichid, ele se inmoaie si au mai multa savoare;
- pot fi gatite si la gratar. Daca la exterior se formeaza o crusta crocanta, in interior sunt dulci si moi;
- taie-le in felii potrivite sau mai subtiri, stropeste-le cu putin ulei de masline sau vegetal, potriveste-le de sare si pune-le la foc mediu pe grill, in jur de 10 minute pe fiecare parte;
- pregateste piure de legume. Cel mai cunoscut este cel de cartofi, dar poti pregati piure si cu pastarnac, nap etc.
- mai gati chipsuri, legume prajite si legume coapte.

2. Nu uita de condimente
- nu numai ca dau savoare mancarurilor, dar le si coloreaza si le confera alte texturi si alta arome;
- incearca sos de soia, sos de ardei iute si otet de malt. Primul rezulta din fermentatia boabelor de soia, cu faina, sare si apa. Se foloseste pentru retete marinate. Otetul de malt se prepara din orz si se foloseste la dressinguri pentru salate si sosuri.

3. Da gust mancarurilor cu diverse ierburi
- frunze de dafin (in supe);
- cimbru (cu cartofi, rosii, supe);
- busuioc. Poate fi amestecat cu foarte multe ingrediente. Este ideal daca pregatesti fripturi, sosuri pentru paste, supe;
- arpagic (cu rosii si cartofi, dar si in salate);
- menta (ideal in salate si ceaiuri);
- coriandru (e specific retetelor asiatice si mexicane);
- marar. Il poti pune in supe, sosuri, salate;
- maghiran. Da gust mancarurilor cu fasole verde, spanac, morcovi si cartofi;
- oregano (sosuri de paste, cu gogosari si rosii);
- patrunjel. In aproape majoritatea mancarurilor poti pune cateva frunze de patrunjel;
- rozmarin (cartofi copti, supe, mancaruri cu rosii, fripturi);
- tarhon (sosuri si dressinguri pentru salate);
- cimbru (cartofi, rosii, supe).

Combinatii gustoase de ierburi:
- patrunjel, busuioc, tarhon (salate);
- patrunjel, asmatui, arpagic, tarhon (salate);
- busuioc, patrunjel, cimbru;
- busuioc, frunze de dafin, maghiran, patrunjel, oregano (sosuri cu rosii).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-12-19 Vizualizari: 1625


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit iarna, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Curcan. O pasare mare, a carei carne, cand este mancata la anumite sarbatori religioase, are proprietatea caracteristica de a atesta pietatea si recunostinta. Intamplator, este o mancare destul de buna"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro