193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Gatim sanatos cu chimen

Gatim sanatos cu chimen

      Trimite pe mail Printeaza
Gatim sanatos cu chimen
Utilizat de foarte mult timp, fiind mentionat chiar si in Vechiul Testament, chimenul se regaseste cu precadere in preparate vietnameze, mexicane, americane si thailandeze. Datorita continutului de fier si mangan, este recomandat in special femeilor aflate la menstruatie.

In plus, fierul este o componenta a hemoglobinei (aceasta transporta oxigenul din plamani spre toate celulele corpului). Ba mai mult, unii cercetatori afirma ca poate avea proprietati anti-cancerigene. De asemenea, stimuleaza secretia enzimei pancreatice si sistemul imunitar. Sa nu uitam si faptul ca adesea il folosim pentru a trata o banala raceala.

Pe piata se gaseste atat chimen, cat si chimion. Acestea se aseamana mult, intrucat fac parte din aceeasi familie de plante, dar sunt diferite. Chimenul are un gust picant si o aroma usor intepatoare si dulce, iar chimionul este mai amar si este utilizat mai ales in curry.

Selectie si depozitare
- se gaseste pe tot parcursul anului;
- chimenul se tine intr-un loc racoros, intunecos si uscat;
- semintele rezista si isi pastreaza aroma mai bine decat maruntite;
- semintele intregi sunt proaspete pana la un an, iar semintele maruntite in jur de 6 luni.

Sfaturi pentru gatit cu chimen
- foloseste seminte proaspete in loc de pudra de chimen, pentru mai multa aroma;
- poate fi prajit sau pus in ulei;
- amestecul de chimen si chimen este ideal ca dressing pentru salate;
- chimenul se pune si in taco (se amesteca bine cu carnea de vita tocata);
- in anumite tari din Orientul Mijlociu se pregateste un amestec afrodisiac din: chimen, miere de albine si piper negru.

Idei de retete cu chimen
Ceai de chimen

Fierbe cateva seminte de chimen, apoi lasa-le deoparte in jur de 8-10 minute.

Sfecla rosie cu ceapa si chimen
Incinge o tigaie la foc mediu, apoi pune ulei de canola, usturoi maruntit si ceapa tocata. Cand au prins o culoare usor translucida, adauga pudra de chimen, iar dupa 2 minute presara putina faina.
Amesteca aprox. un minut, apoi pune sare, apa, rosii tocate si sfecla rosie, curatata si taiata cuburi. Lasa mancarea la foc mic cel putin o jumatate de ora.

Carne de pui cu mere si chimen
Unge cu putin unt o tigaie mai mare si rumeneste in ea copanele de pui. Muta-le apoi intr-o tava gresata. In restul de grasime din tigaie soteaza merele tocate, ceapa feliata subtire si ciupercile maruntite, pana cand merele devin crocante.
Adauga faina, apa, sos Worcestershire, supa-crema de ciuperci, chimen si potriveste de piper si sare. Amesteca bine si compozitia pune peste carne, apoi acopera vasul si da la cuptor pentru o ora, la 140 grade Celsius. Dupa ce scoti tava presara pudra de chili. Poti servi cu orez.

Salata de fasole cu chili si chimen
Amesteca fasole (pot fi mai multe sortimente), ceapa tocata, rosii tocate, coriandru proaspat si faina de malai dulce, apoi lasa deoparte.
Pune intr-un borcan zeama de lime, ulei de canola, chimen, pudra de chili, piper si sare, infileteaza capacul si agita bine. Mixul rezultat trebuie turnat peste salata si omogenizat. Salata se lasa la rece 2 ore inainte de servire. Se poate manca cu tortilla sau se serveste drept garnitura la o mancare cu carne de pui.

Salata cu somon in crusta si chimen
Prajeste cateva seminte de cedru intr-o tigaie, apoi pune-le intr-un castron si amesteca-le cu fasole negre, arpagic feliat, bucati mai mari de portocala, coriandru tocat si branza faramitata.
In alt bol, pregateste un dressing din chimen, otet balsamic, ulei de masline, suc concentrat de portocale, sare si usturoi zdrobit. Acopera salata cu acest dressing. Separat, amesteca paprika, piper, sare si chimen, cufunda bucatile de peste in mix, apoi pune-le pe gratar ca sa prinda crusta. Pestele se serveste cu salata pregatita anterior.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-01-18 Vizualizari: 2323


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Gatim sanatos cu chimen, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Procurati-va branza, ouale, laptele si smantana cat mai proaspete si dintr-o sursa de incredere.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Piper Szechuan
Piperul Szechuan (Sichuan) isi trage numele de la o provincie din China, unde este des utilizat in b...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu exista dragoste mai sincera decat dragostea pentru mancare"
George Bernard Shaw
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro