193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Tiramisu - 4 idei de retete

Tiramisu - 4 idei de retete

      Trimite pe mail Printeaza
Tiramisu - 4 idei de retete
Tiramisu este un desert apreciat atat in Italia, tara de origine, cat si in alte locuri de pe glob. Reteta de baza contine: piscoturi, cafea, branza mascarpone, galbenusuri si cacao. Pentru un plus de aroma, se poate pune si rom.

Originea prajiturii nu se stie cu exactitate, dar, potrivit dictionarului online Merriam-Webster's, despre acest desert s-a vorbit prima data in anul 1982. In traducere libera, tiramisu inseamna "fa-ma fericit" (probabil se refera la efectele pe care le au cafeina si cacao asupra organismului nostru).

In timp, au aparut mai multe variante de tiramisu. Spre exemplu, unele persoane inlocuiesc piscoturile cu panettone.
Iata 4 retete de tiramisu delicios:

1. Tiramisu cu ciocolata
Ingrediente

24 piscoturi crocante, 170 g branza mascarpone, 175 g smantana pentru frisca, 100 g zahar, ciocolata Zabaglione (ciocolata calda, densa, alba, cu gust de crema de lapte si vanilie), 250 ml cafea espresso calda, cacao neindulcita pentru decor, ciocolata neagra razuita.

Mod de preparare
Pune branza mascarpone intr-un bol mai mare si las-o deoparte. Bate smantana, folosind un mixer electric, cu un sfert de zahar pana se formeaza bule. Frisca obtinuta trebuie amestecata cu mascarpone, iar apoi cu ciocolata Zabaglione. Acopera compozitia si bag-o in frigider. Intre timp, amesteca espresso cu restul de zahar. Tapeteaza o forma de copt cu folie alimentara. Cufunda piscoturile in espresso, cate unul pe rand, apoi aseaza 8 dintre ele in strat in tava. Peste ele pune o treime din mixtura cu mascarpone si acopera-le bine. Repeta procedul de doua ori. La final preseaza usor piscoturile.
Acopera tiramisu cu folie alimentara si baga-l in frigider. Dupa cel putin 6 ore scoate-l, indeparteaza folia si intoarce-l invers. Indeparteaza si restul de folie. Presara cacao si ciocolata neagra.

2. Tiramisu cu zmeura
Ingrediente

28 piscoturi, 325 g gem de zmeura fara seminte, 6 linguri lichior de portocale (Grand Marnier), 450 g mascarpone la temperatura camerei, 250 g smantana pentru frisca, 50 g zahar, 1 lingura esenta de vanilie pura, 500 g zmeura proaspata, zahar fin.

Mod de preparare
Amesteca gemul cu 4 linguri de lichior de portocale. Separat, pregateste o compozitie din mascarpone si restul de lichior. Folosind un mixer electric, bate vanilia, smantana si zaharul in alt bol, apoi pune un sfert din frisca peste mascarpone, pentru a se deschide la culoare, iar la final restul.
Pregateste un strat de piscoturi intr-o tava, pune peste ele jumatate din mixtura cu gem, apoi jumatate din cea cu mascarpone si jumatate din cantitatea de zmeura. Repeta procedeul inca o data. Acopera si da la rece cel putin 3 ore sau chiar pese noapte. Inainte de servire, poti presara putin zahar fin.

3. Tiramisu cu stafide si rom
Ingrediente
24-30 piscoturi, 300 g stafide, 250 ml + 2 linguri rom negru Mount Gay, 6 galbenusuri mari (la temperatura camerei), 100 g zahar, cca. 500 g branza mascarpone, 175 ml suc de portocale (din 2 portocale), o lingurita jumatate esenta de vanilie, cateva seminte de vanilie, ciocolata semi-dulce, rasa.

Mod de preparare
Pune 2 linguri de rom intr-un bol, acopera-l cu o folie alimentara si baga-l pentru un minut in cuptorul cu microunde, la temperatura mare. Scoate-l apoi si lasa-l sa se raceasca.
Bate galbenusurile cu zahar utilizand un mixer electric, la viteza mare, timp de 5 minute, pana cand se ingroasa si se deschide compozitia la culoare. Redu viteza spre minim si adauga branza mascarpone. Dupa ce s-au amestecat bine, pune jumatate din rom, un sfert din sucul de portocale, esenta de vanilie si semintele de vanilie. Iarasi amesteca bine pentru a se omogeniza.
Toarna restul de rom si de suc de portocale intr-un bol adanc. Cufunda piscoturile in mix, cate unul pe rand, apoi pune jumatate din ele intr-o tava ovala, formand un strat. Spatiile goale pot fi umplute cu cateva piscoturi rupte si, la fel, imbibate cu putin rom si suc de portocale. Presara apoi jumatate din stafidele inmuiate in rom si pune jumatate din compozitia cu mascarpone, intinzand-o uniform. Repeta procedeul inca o data.
La final, niveleaza partea de sus, acopera cu folie de plastic si baga in frigider pentru cel putin 6 ore. Preferabil e sa lasi peste noapte la rece. Inainte de servire, presara ciocolata rasa.

4. Tiramisu cu nuca de cocos
Ingrediente

2 pachete de piscoturi, branza mascarpone, 225 g branza cu putina grasime, 70 g zahar, 50 ml rom, 55 g zahar brun, 150 g bucatele de nuca de cocos prajita, 180 g nuci pecan tocate, 56 g ciocolata neindulcita si topita, jumatate lingurita esenta de vanilie, spray de gatit, 115 g smantana grasa (batuta cu o lingura de zahar).

Mod de preparare
Cu ajutorul unui mixer de mana se amesteca bine toate sortimentele de branza pana cand compozitia devine spumoasa. Se adauga zaharul, zaharul brun si romul si se continua cu mixarea, la viteza medie. Dupa aceea se pun nucile pecan, 80 g de nuca de cocos, esenta de vanilie si ciocolata topita.
Se pulverizeaza spray de gatit pe tava, iar apoi se pune un strat de piscoturi, se acopera cu un strat de ciocolata si iarasi un strat de piscoturi si unul de ciocolata. Aceasta se intinde folosind un cutit de unt, gresat si el. Se lasa la rece peste noapte. A doua zi se scoate din tava pe un platou si se decoreaza cu frisca. Se presara ciocolata rasa si restul de nuca de cocos.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-01-18 Vizualizari: 4787


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Tiramisu - 4 idei de retete, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Ienibahar
Ienibahar
Ienibaharul este un print al condimentelor gratie gustului sau deosebit care parca ar insuma pe acel...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ca sa faci o placinta cu mere din nimic, trebuie ca mai intai sa creezi universul"
Carl Sagan
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro