Tips & tricks
Sfaturi pentru gatit la aburi

Persoanelor care trebuie sa respecte un anumit regim alimentar sau care vor sa slabeasca li se recomanda sa gateasca la aburi. Aceasta este una dintre cele mai sanatoase metode de a prepara mancare intrucat nu presupune nici un fel de grasime in plus.
Alimentele sunt puse intr-o sita, deasupra unei oale in care fierbe apa. Ele nu intra deloc in contact cu lichidul, ci cu aburul rezultat. Cine prefera o metoda si mai naturala, poate folosi steamere din bambus, precum chinezii.
La aburi se pot gati legume, carne de pui, carne de peste si fructe de mare, dar nu si carne de porc, vita sau miel.
Avantajele gatitului la aburi
- mancarea nu se arde;
- nu este adaugat nici un strop de ulei sau alta grasime;
- alimentele isi pastreaza aproape in totalitate vitaminele, calitatile nutritive, textura si culoarea (conopida si broccoli, spre exemplu, tind sa-si schimbe aspectul daca sunt gatite altfel);
- fructele de mare se gatesc in suc propriu.
Exista doua metode de a gati la aburi: la aragaz si la cuptorul cu microunde. Ambele sunt usoare si rapide, iar rezultatul este, in general, acelasi. In functie de aliment, insa, difera putin timpul de gatire.
1. La aragaz
Majoritatea persoanelor folosesc o tigaie, o oala mai mare si o sita cu gauri mai putine. Se umple oala cu suficienta apa astfel incat sa ajunga foarte aproape de fundul sitei, iar cand incepe sa fiarba, se pun legumele in sita si acopera cu un capac, avand grija ca aburul sa aiba pe unde iesi.
2. La cuptorul cu microunde
Ai nevoie de un bol de microunde si folie alimentara speciala pentru un asemenea cuptor. Pui legumele in bol, le acoperi cu folia, lasand loc intr-un colt pentru a iesi aburul, si adaugi 2-3 linguri de apa.
Timpul de gatit la aburi variaza in functie de ingrediente, astfel:
- buchetelele de conopida fierb la aragaz in jur de 6 minute, iar la microunde 3-4 minute;
- sparanghelul este gata dupa aproximativ 4 minute la aragaz, iar la microunde 4-6 minute;
- varza de Bruxelles are nevoie de 10 minute pentru aragaz si de 7 pentru microunde;
- morcovii feliati fierb la aragaz 6-8 minute. La microunde, le trebuie numai 5 minute;
- buchetelele de broccoli se pregatesc in circa 5 minute la aragaz (daca se inchid la culoare inseamna ca sunt gata) si in 3-5 minute la microunde;
- zucchini se poate manca dupa 6-7 minute de fiert la aragaz, iar la microunde, dupa 6-8 minute;
- fasolea verde are nevoie de 5 minute pe aragaz si de 3-4 minute in cuptorul cu microunde;
- mazarea face economie de timp. La aragaz este gata in 3 minute, iar la microunde in 1-2 minute.
Alimentele sunt puse intr-o sita, deasupra unei oale in care fierbe apa. Ele nu intra deloc in contact cu lichidul, ci cu aburul rezultat. Cine prefera o metoda si mai naturala, poate folosi steamere din bambus, precum chinezii.
La aburi se pot gati legume, carne de pui, carne de peste si fructe de mare, dar nu si carne de porc, vita sau miel.
Avantajele gatitului la aburi
- mancarea nu se arde;
- nu este adaugat nici un strop de ulei sau alta grasime;
- alimentele isi pastreaza aproape in totalitate vitaminele, calitatile nutritive, textura si culoarea (conopida si broccoli, spre exemplu, tind sa-si schimbe aspectul daca sunt gatite altfel);
- fructele de mare se gatesc in suc propriu.
Exista doua metode de a gati la aburi: la aragaz si la cuptorul cu microunde. Ambele sunt usoare si rapide, iar rezultatul este, in general, acelasi. In functie de aliment, insa, difera putin timpul de gatire.
1. La aragaz
Majoritatea persoanelor folosesc o tigaie, o oala mai mare si o sita cu gauri mai putine. Se umple oala cu suficienta apa astfel incat sa ajunga foarte aproape de fundul sitei, iar cand incepe sa fiarba, se pun legumele in sita si acopera cu un capac, avand grija ca aburul sa aiba pe unde iesi.
2. La cuptorul cu microunde
Ai nevoie de un bol de microunde si folie alimentara speciala pentru un asemenea cuptor. Pui legumele in bol, le acoperi cu folia, lasand loc intr-un colt pentru a iesi aburul, si adaugi 2-3 linguri de apa.
Timpul de gatit la aburi variaza in functie de ingrediente, astfel:
- buchetelele de conopida fierb la aragaz in jur de 6 minute, iar la microunde 3-4 minute;
- sparanghelul este gata dupa aproximativ 4 minute la aragaz, iar la microunde 4-6 minute;
- varza de Bruxelles are nevoie de 10 minute pentru aragaz si de 7 pentru microunde;
- morcovii feliati fierb la aragaz 6-8 minute. La microunde, le trebuie numai 5 minute;
- buchetelele de broccoli se pregatesc in circa 5 minute la aragaz (daca se inchid la culoare inseamna ca sunt gata) si in 3-5 minute la microunde;
- zucchini se poate manca dupa 6-7 minute de fiert la aragaz, iar la microunde, dupa 6-8 minute;
- fasolea verde are nevoie de 5 minute pe aragaz si de 3-4 minute in cuptorul cu microunde;
- mazarea face economie de timp. La aragaz este gata in 3 minute, iar la microunde in 1-2 minute.
Te-ar mai putea interesa si:
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-01-21 Vizualizari: 3594
Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit la aburi, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
La masa festiva, serviti mancarea fierbinte, daca se impune asa si frapata, pentru cea care necesita acest lucru.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza prajitura cu ganache reteta de ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta