193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit la aburi

Sfaturi pentru gatit la aburi

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit la aburi
Persoanelor care trebuie sa respecte un anumit regim alimentar sau care vor sa slabeasca li se recomanda sa gateasca la aburi. Aceasta este una dintre cele mai sanatoase metode de a prepara mancare intrucat nu presupune nici un fel de grasime in plus.

Alimentele sunt puse intr-o sita, deasupra unei oale in care fierbe apa. Ele nu intra deloc in contact cu lichidul, ci cu aburul rezultat. Cine prefera o metoda si mai naturala, poate folosi steamere din bambus, precum chinezii.

La aburi se pot gati legume, carne de pui, carne de peste si fructe de mare, dar nu si carne de porc, vita sau miel.

Avantajele gatitului la aburi
- mancarea nu se arde;
- nu este adaugat nici un strop de ulei sau alta grasime;
- alimentele isi pastreaza aproape in totalitate vitaminele, calitatile nutritive, textura si culoarea (conopida si broccoli, spre exemplu, tind sa-si schimbe aspectul daca sunt gatite altfel);
- fructele de mare se gatesc in suc propriu.

Exista doua metode de a gati la aburi: la aragaz si la cuptorul cu microunde. Ambele sunt usoare si rapide, iar rezultatul este, in general, acelasi. In functie de aliment, insa, difera putin timpul de gatire.

1. La aragaz
Majoritatea persoanelor folosesc o tigaie, o oala mai mare si o sita cu gauri mai putine. Se umple oala cu suficienta apa astfel incat sa ajunga foarte aproape de fundul sitei, iar cand incepe sa fiarba, se pun legumele in sita si acopera cu un capac, avand grija ca aburul sa aiba pe unde iesi.

2. La cuptorul cu microunde
Ai nevoie de un bol de microunde si folie alimentara speciala pentru un asemenea cuptor. Pui legumele in bol, le acoperi cu folia, lasand loc intr-un colt pentru a iesi aburul, si adaugi 2-3 linguri de apa.

Timpul de gatit la aburi variaza in functie de ingrediente, astfel:
- buchetelele de conopida fierb la aragaz in jur de 6 minute, iar la microunde 3-4 minute;
- sparanghelul este gata dupa aproximativ 4 minute la aragaz, iar la microunde 4-6 minute;
- varza de Bruxelles are nevoie de 10 minute pentru aragaz si de 7 pentru microunde;
- morcovii feliati fierb la aragaz 6-8 minute. La microunde, le trebuie numai 5 minute;

- buchetelele de broccoli se pregatesc in circa 5 minute la aragaz (daca se inchid la culoare inseamna ca sunt gata) si in 3-5 minute la microunde;
- zucchini se poate manca dupa 6-7 minute de fiert la aragaz, iar la microunde, dupa 6-8 minute;
- fasolea verde are nevoie de 5 minute pe aragaz si de 3-4 minute in cuptorul cu microunde;
- mazarea face economie de timp. La aragaz este gata in 3 minute, iar la microunde in 1-2 minute.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-01-21 Vizualizari: 3537


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit la aburi, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Foamea-i cel mai bun bucatar"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro