193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Ziua clatitelor - 2 februarie 2013

Ziua clatitelor - 2 februarie 2013

      Trimite pe mail Printeaza
Ziua clatitelor - 2 februarie 2013
Anual, dupa 40 de zile de la Craciun, romano-catolicii marcheaza ceremonia binecuvantarii lumanarilor. Aceasta aduce aminte de Curatarea Fecioarei Maria.
In Franta, in aceasta zi incepe perioada carnavalului, fiind ocazia perfecta pentru francezi de a pregati si manca clatite.
Exact nu se stie de ce, dar multe surse amintesc de Papa Gelase I, initiatorul sarbatorii si cel care i-a hranit cu clatite pe pelerinii care i-au vizitat biserica.

Conform traditiei, clatitele trebuie mancate numai dupa 8 seara, adica tot atunci cand se fac si preziceri. Se spune ca trebuie sa tii o moneda in mana cu care scrii, iar in cealalta o tigaie cu o clatita si sa incerci sa o invarti in aer fara sa cada jos. Daca reusesti, familia ta va fi prospera tot anul.

Potrivit unei ziceri, pe 2 februarie, iarna fie se incheie, fie devine mai geroasa.

Reteta traditionala de clatite cu lamaie si zahar

Ingrediente
3 oua usor batute, 185 g faina alba, 250 ml lapte, 1 lingura zahar, jumatate lingurita sare, 2 linguri unt topit, apa calduta (pentru a subtia compozitia), ulei vegetal (daca nu folosesti o tigaie antiaderenta).
Pentru topping: coaja rasa de la o lamaie, zeama de lamaie, zahar pudra.

Mod de preparare
Fa o gaura in mijlocul fainii si pune ouale, laptele, zaharul si sarea. Amesteca bine. Cu ajutorul unui tel, adauga treptat faina, dar ai grija sa nu se formeze cocoloase. Amesteca. Cand compozitia este omogena si pufoasa, pune untul si iarasi omogenizeaza. Acopera totul cu folie alimentara si lasa deoparte.

Dupa 1-2 ore, subtiaza compozitia cu apa calduta, adaugata strop cu strop. Incinge tigaia la foc mediu spre mare, iar daca nu folosesti una antiaderenta, pune putin ulei vegetal. Cand e suficient de incinsa, ia din compozitia de clatite si pune in vas, miscandu-l usor in toate partile.
Daca prima clatita nu-ti iese cum trebuie, nu-ti face griji. Potrivit mitului, prima niciodata nu-ti va reusi, indiferent cum procedezi.

La final, pe clatite se pun zahar, coaja de lamaie si zeama de lamaie, dupa care se impaturesc ori se ruleaza. Se servesc imediat.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-01-30 Vizualizari: 3176


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Ziua clatitelor - 2 februarie 2013, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Frisca este obligatorie de sarbatori deci cautati sa fie pe cat posibil si proaspata, si foarte gustoasa.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Limnophila
Limnophila aromatica este o planta tropicala, originara din Asia de S-E unde creste foarte bine in z...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Daca vrei sa eviti bolile , mananca mai putin. Daca vrei sa-ti prelungesti viata, fa-ti mai putine griji"
Chu Hui Weng
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro