193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Totul despre gatit in oale sub presiune

Totul despre gatit in oale sub presiune

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre gatit in oale sub presiune
A gati in oala sub presiune inseamna a pregati mancare repede, cu costuri putine si intr-un mod sanatos. Ce poti face intr-un asemenea vas? Supa, friptura, fasole, orez etc.

De ce e bine sa ai in bucatarie o oala sub presiune
1. Economisesti timp

Sa gatesti in oale normale inseamna ceva timp petrecut in bucatarie. Avand o oala sub presiune, in schimb, poti face linte in doar 7 minute, fasole in 12 minute, iar orez brun intr-un sfert de ora.

2. Economisesti bani
E mai ieftin sa cumperi fasole simple, la kilogram, decat la conserva.

3. Mancarea are gust delicios
Intrucat iese foarte putin abur in timp ce gatesti, aroma este pastrata foarte bine. Carnea fiarta in oala sub presiune este moale, nu uscata, iar fasolea are gust mai aromat decat cea la conserva.

4. Mancarurile sunt sanatoase
Fata de oala normala, din oala sub presiune se pierd si mai putini nutrienti, intrucat gatitul se face intr-un mediu inchis si intr-un timp mai scurt, mai multi nutrienti sunt pastrati deat atunci cand am folosi o oala normala.

5. Este rezistenta
Precum otelul inoxidabil, poate fi folosita chiar mai multe generatii.

6. Poate fi folosita la flacara deschisa
Asadar, o poti lua in camping sau in locuri unde stii ca nu ai mult lemn pentru foc.

7. Poti gati in ea fara griji mancare pentru bebelusi.

Sfaturi pentru utilizarea oalei sub presiune
- nu pune prea multe alimente in oala. In caz contrar, risti blocarea orificiului de aerisire. Pentru ca multe alimente isi maresc volumul, niciodata nu umple oala mai mult de doua treimi;

- se foloseste cel mai bine pentru preparatele care au nevoie de umiditate, cum ar fi supa, friptura, anghinare. Pentru ca mancarea sa nu para pasata, legumele trebuie puse spre final;

- in general, e bine sa aduci mancarea in punctul de fierbere inainte de a fixa capacul pentru a facilita presurizarea si pentru a reduce riscul arderii preparatelor;
- poti folosi mai mult lichid decat e recomandat, dar nu mai putin;
- daca este prea mult lichid in oala, ia capacul de pe oala pentru a se evapora;

- taie alimentele la aceeasi dimensiune;
- cand amesteci mai multe legume, taie-le in bucati mai mari pe cele care se gatesc mai repede si in bucati mai mici pe cele care au nevoie de timp;
- alege ierburi si condimente proaspete in detrimentul celor uscate, intrucat au aroma prea puternica;

- asigura-te ca e fixat foarte bine capacul inainte ca presiunea sa creasca;
- foloseste un cronometru sau un ceas;
- dupa ce ai redus presiunea, agita oala inainte de a o deschide pentru a regla temperatura dinauntru;

- redu caldura atunci cand oala ajunge la presiunea necesara. In caz contrar, este eliberat prea mult lichid;
- pentru a raci o oala sub presiune, pune-o sub un jet de apa rece sau intr-o oala cu apa rece. Pentru alimente, cum ar fi carnea, lasa oala sa scada presiunea de la sine;

- timpul de gatire se masoara din momentul in care presiunea atinge nivelul necesar. Da caldura la mare pentru ca presiunea sa creasca, apoi redu-o, pentru a pastra un nivel constant;
- se depoziteaza intr-un loc uscat, cu capacul pus invers inauntru. Daca il blochezi, posibil ca in interior sa se acumuleze miros urat, iar inelul de etansare sa se largeasca;

- in timp, unele componente trebuie inlocuite. Inelul de etansare, garnitura de cauciuc ori manerul capacului nu mai functioneaza cum trebuie dupa o anumita perioada;
- unge garnitura de cauciuc cu ulei mineral dupa fiecare utilizare. Ea rezista la 150 de utilizari, in general.

Graul se pregateste rapid daca folosesti oala sub presiune si nici nu trebuie lasat la inmuiat in prealabil cateva ore. Dar pentru ca, in timpul gatirii, multe cereale pot bloca orificiul pentru abur din cauza spumei, pune-le intr-un bol acoperit cu folie de aluminiu, iar apoi in oala. Bolul trebuie sa fie din metal sau sticla rezistenta.

Oala sub presiune este ideala pentru a pregati mazare si fasole. Ai grija, insa, sa nu o umpli niciodata mai mult de jumatate cu mazare, fasole, apa si alte ingrediente. In plus, presiunea oalei trebuie lasata sa scada de la sine.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-02-11 Vizualizari: 17155


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre gatit in oale sub presiune, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Adevarurile care raman doar in minte si nu sunt traite practic ne hranesc tot atat de putin ca o mancare ce ramane in camara"
Richard Wurmbrand
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro