193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Agenti de crestere pentru aluaturi

Agenti de crestere pentru aluaturi

      Trimite pe mail Printeaza
Agenti de crestere pentru aluaturi
In functie de compozitia pe care o pregatesti, clatite, paine sau turta dulce, folosesti un anumit fel de agenti de crestere. Cei mai cunoscuti sunt drojdia, bicarbonatul de sodiu si praful de copt.

1. Bicarbonat de sodiu
- are gust usor sarat;
- reactioneaza cu componentii acizi din aluat, eliberand dioxid de carbon. Acestuia i se datoreaza cresterea aluatului si formarea texturii pentru clatite, prajituri si alte alimente prajite sau coapte in cuptor;
- reactioneaza cu: fosfati, sare de lamaie, suc de lamaie, iaurt, lapte batut, otet, cacao etc.
- e folosit adesea pentru a inmuia legume, iar in bucataria asiatica pentru a fragezi carnea;
- producerea dioxidului de carbon incepe in jurul temperaturii de 80 grade Celsius, asadar aluatul nu creste pana cand nu e bagat in cuptoru incalzit;
- e utilizat pentru: turta dulce, prajituri cu fructe, ciocolata sau morcovi;
- daca pui prea mult bicarbonat de sodiu, foarte posibil ca prajitura sa aiba o aroma neplacuta si sa se absoarba;
- trebuie tinut intr-un recipient inchis etans, in loc uscat si racoros;
- bicarbonatul de sodiu sau albusurile batute spuma pot substitui cu succes praful de copt. Jumatate de lingurita de bicarbonat inlocuieste 5 g de praf de copt, iar 2-3 albusuri batute spuma, 1 praf de copt.

2. Praf de copt
- este un agent de crestere uscat, folosit pentru a obtine produse pufoase;
- are in compozitie: alcaliu, bicarbonat de sodiu si un acid (sare de lamaie + faina de porumb sau orez, care absoarbe umiditatea);
- prin eliberarea dioxidului de carbon in aluat, are loc o reactie, iar bulele din compozitia umeda isi maresc volumul;
- se amesteca mult mai usor cu restul compozitiei;
- se foloseste in loc de drojdie pentru aluatul care nu creste suficient;
- acizii din praful de copt pot actiona rapid (la temperatura camerei – aspect spumos la alua) sau incet (doar in cuptor – cresterea in volum a aluatului);
- pentru ca, in general, incepe sa produca dioxid de carbon din momentul in care se amesteca ingredientele uscate cu cele umede, compozitia trebuie bagata repede in cuptor;
- il poti pregati acasa din: jumatate lingurita sare de lamaie si un sfert de lingurita bicarbonat de sodiu. Acesta este echivalentul unei lingurite de praf de copt;
- se depoziteaza in loc uscat si racoros;
- acum mult timp in urma, in loc de praf de copt se folosea apa de cenusa.

3. Drojdie
- se gaseste pe piata sub mai multe forme;
- drojdia uscata rezista mai mult timp;
- un singur cub poate fi folosit la retetele cu aluat intre 500 grame si 1 kg;
- procesul de fermentatie consta in convertirea amidonului si a zaharului in dioxid de carbon;
- drojdia proaspata este apreciata ca avand cea mai buna aroma;
- nu cumpara drojdie inchisa la culoare sau faramicioasa;
- drojdia granulara poate fi pusa direct in aluat, dar nu este indicata pentru masina de paine;
- drojdia uscata si cea proaspata trebuie testate. Dizolva drojdia in apa calda, cu putin zahar si las-o deoparte 5-10 minute. Daca inca e valabila, ar trebui sa faca spume. In caz contrar, nu e buna, intrucat nu va ajuta la cresterea aluatului;
- drojdia uscata poate fi pusa direct in faina;
- temperatura optima atunci cand amesteci drojdie cu apa trebuie sa fie de 38 grade Celsius. Daca nu ai termometru, amesteca 30 ml apa clocotinda cu 600 ml apa rece, apoi ia din amestec cantitatea de lichid de care ai nevoie si adauga drojdie;
- drojdia proaspata este perisabila, de aceea trebuie folosita in doua saptamani din momentul cumpararii;
- drojdia uscata rezista mai mult, dar trebuie tinuta intr-un loc racoros, intunecos si uscat.

4. Aer si abur
- sunt considerati drept alt agent de crestere;
- compozitia trebuie pregatita la o temperatura suficient de ridicata pentru ca apa sa se evapore.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-02-18 Vizualizari: 12554


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Agenti de crestere pentru aluaturi, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Bucataria mica face casa mare"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro