193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria bulgareasca

Bucataria bulgareasca

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria bulgareasca
Ca mai toate bucatariile lumii, si cea bulgareasca este influentata atat de asezarea geografica, cat si de vecinatatea cu alte popoare. In general, se bucura de un climat relativ cald, astfel ca nu este o problema privind cultivarea legumelor, a fructelor si a ierburilor aromatice. Acest lucru, in combinatie cu influentele grecesti, slavone, turcesti si central sau vest europene, a dus la formarea bucatariei bulgaresti de astazi.

Secretul mancarurilor din tara vecina noua pare sa stea atat in utilizarea produselor naturale, cat si in aplicarea anumitor tehnici. Spre exemplu, daca o reteta cuprinde si carne, atunci se incepe cu pregatirea ei, apoi se adauga celelalte ingrediente. Astfel, se face economie si de timp, si de efort, iar toata mancarea e gatita intr-o singura oala sau tigaie.

Bucataria bulgareasca e renumita pentru:
- fierberea la foc a ingredientelor, nu prajirea lor;
- procesarea termica a produselor (fierberea alimentelor la foc mic pentru a-si pastra cat mai multi nutrienti si pentru a avea gust si mai bun);
- amestecarea iaurtului cu lapte;
- supe reci si fierbinti;
- diversele retete de salate, servite aproape la orice masa;
- produsele lactate de calitate superioara;
- vinuri de soi;
- bauturi alcoolice precum rakia, mastika si menta.

Cel mai comun ingredient cu care se gateste este carnea de porc. In afara de aceasta, se mai folosesc puiul si pestele. Carnea de vita este inclusa mai rar in retete, intrucat animalele sunt crescute mai mult pentru produsele lactate decat pentru carne. Se gasesc, in schimb, preparate din carne de vitel.

Alt ingredient popular este branza alba sarata, numita Sirene (la noi e cunoscuta drept branza bulgareasca). Este "vedeta" mai multor salate, dar e inclusa si in diverse aluaturi.

Datorita faptului ca in Bulgaria se consuma foarte mult iaurt si se foloseste un microorganism care da savoare deosebita (Lactobacillus bulgaricus), s-a vehiculat la un moment dat ideea ca iaurtul este originar din Bulgaria.

Sarbatori si mancaruri din Bulgaria
- pe 6 mai, de Ziua Sf. George, se mananca friptura de miel;
- de Sf. Nicolae, in mod normal, bulgarii consuma peste;
- in Ajunul Craciunului se servesc ardei umpluti cu legume si frunze de vie cu legume;
- in Ajunul Revelionului se pregateste mancare cu varza.

Mancaruri gatite in Bulgaria
- supe: Teleshko vareno (carne de vitel fiarta si legume), supa de rosii cu branza, supa de lapte cu/fara branza;

- salate: salata de Pasti (oua fierte, feliate, cu dressing din otet si ulei); salata verde (ridiche, salata verde, ceapa verde, castravete, otet, ulei, sare), salata cu morcovi si varza;

- produse lactate: cascaval, Kiselo mlyako (iaurt traditional bulgaresc, produs prin utilizarea unor microorganisme), Pryasno Sirene (branza proaspata);

- desert: Mekitsa (cunoscute drept turtite bulgaresti), paine cu fructe, baclavale, halva, tarta cu cirese, lapte cu orez, Tulumbichki (aluat nedospit, prajit, apoi indulcit cu sirop de zahar cat e fierbinte);

- bauturi: vin Muskat (din struguri de masa si de stafide), Misket (vin din struguri albi), lichior Menta (lichior dulce de menta), Rakia/rachiu (bautura din fructe fermentate), Boza (din porumb si grau, in general), Greyana Rakiya (bautura care se consuma iarna. Contine alcool) etc.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-02-20 Vizualizari: 4433


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria bulgareasca, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Descoperirea unui nou fel de mancare provoaca unui om mai multa fericire decat descoperirea unei noi stele"
Anthelme Brillat-Savarin
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro