193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Totul despre decantarea vinurilor

Totul despre decantarea vinurilor

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre decantarea vinurilor
Inainte de a-i servi pe musafiri cu vin, este indicat sa lasi bautura la decantat. Astfel, va avea o culoare mai clara si mai limpede, iar gustul va fi mai aromat.
In urma decantarii rezulta sendimentele, adica fermenti, coaja de struguri si alte particule din cauza carora vinul poate avea un gust mai putin placut.
In plus, prin decantare, bautura intra in contact cu aerul, astfel putand sa "respire" (vinul tanar, care nu este aerat, are gust puternic de alcool si un gust mai amar).

Etapele decantarii vinului
- tine sticla pe verticala timp de doua zile, pentru ca sedimentele sa aiba timp sa se aseze pe fundul recipientului;
- scoate dopul si curata sedimentele de pe gatul sticlei cu un material textil;
- toarna incet vinul in decantor, in fata unei lumanari aprinse. Expertii spun ca, astfel, se vad mai bine sedimentele.

Sfaturi pentru o decantare reusita
- nu lasa vinurile vechi prea mult la aerat. Pentru asa ceva ai nevoie de experienta;
- foloseste un decantor fara model, pentru a vedea mai bine sedimentele;
- daca nu ai decantor, foloseste un filtru de cafea;
- sedimentele rezultate se pot folosi in sosuri pentru fripturi.

Cum decantezi folosind stativ pentru vinuri
- pune sticla in stativ. Trebuie sa fie aproape la orizontala (inclinata cam 20 de grade);
- scoate dopul;
- curata gatul sticlei cu un material textil;
- roteste usor stativul, turnand vinul in decantor;
- cand incepi sa vezi sedimentele de pe fundul sticlei, opreste-te din turnat;
- vinul ramas poate fi si el decantat.

Decantorul trebuie sa fie din sticla, transparent si fara nici un model sau pata de culoare, pentru a vedea cat mai bine prin el. Ca sa indepartezi ori aroma din el, clateste-l cu apa minerala.

In ceea ce priveste curatarea, nu folosi niciodata detergent de vase. Din cauza formei lui, sedimentele sunt foarte greu de eliminate numai cu detergent. Indicat este sa pui in el sare grunjoasa si gheata maruntita si sa-l agiti cu putere.

Chiar si in antichitate, romanii decantau vinul. Ei foloseau recipiente din sticla. Dupa caderea Imperiului Roman, majoritatea decantoarelor au fost facute din argint, bronz, aur, ceramica. Abia in perioada Renasterii a fost reintrodus decantorul din sticla.

Alte informatii despre decantare
- o sticla de vin imbuteliata recent are mai putine sedimente decat una veche;
- vinurile imbuteliate de mai multi ani, in special cele rosii, au depuneri considerabile de sedimente. Nu numai ca se vad, dar pot fi usor deranjante in ceea ce priveste textura bauturii;

- vinul vechi se decanteaza chiar inainte de servire;
- daca vrei sa decantezi vinul doar pentru aerare, lasa-l in decantor pana la 2 ore, in functie de vechime;
- in cazul vinurilor tinere, e mai necesara aerarea decat decantarea.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-03-06 Vizualizari: 2593


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre decantarea vinurilor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Faceti o lista cu ingredientele pe care le aveti si o alta cu cele de care va mai fi nevoie.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Boabe de salcam australian
Un adevarat dar al naturii de pe continentul australian, boabele salcamului australian sunt unul din...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu va ofer nici plata, nici cazare si nici mancare; va ofer doar foamete, sete, marsuri fortate, lupte si moarte. Lasati-l pe cel care isi iubeste tara si cu inima, nu numai cu gura sa ma urmeze"
Giuseppe Garibaldi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro