193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria tatara

Bucataria tatara

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria tatara
Bucataria tatara este un cumul de influente: bulgare (katyk, bal-mai, kabartma), chinezesti (ceai, pelmeni), uzbekistane (pilaw), est europene etc. In ciuda influentelor, nu si-a pierdut din caracteristicile de baza. Ba mai mult, s-a diversificat.

Cei care au degustat preparate din bucataria tatara s-au declarat incantati de combinatiile neobisnuite de alimente, de gustul bogat, precum si de ospitalitate. Tatarii isi servesc musafirii cu ce au mai bun. De pe masa nu lipsesc: sherbet, chak-chak (piftele din aluat cu miere de albine), ceaiul parfumat etc.

Dezvoltarea bucatariei este pusa, de multe persoane, pe seama asezarii geografice. Datorita padurilor din nord, stepei si bazinului hidrografic format de raurile Volga si Kama, tatarii si-au dezvoltat comertul foarte mult si astfel au intrat in contact cu diverse civilizatii. Acesta este motivul pentru care s-au familiarizat de mult timp cu fructele uscate, orezul, ceaiul, condimentele, plantele aromatice etc.

In bazinele hidrografice s-au cultivat cu precadere fructe. Din padurile din nord se culegeau alune, menta, macris etc. Tot in nord se practica si apicultura. Ciupercile, in schimb, se folosesc de putin timp si mai mult in randul populatiei urbane.

Intrucat, din punct de vedere religios, tatarii sunt musulmani, se supun regulilor alimentare impuse de islam, si anume:
- Sheriat, legea suprema a Imperiului Turc, interzice consumul de carne de porc, precum si de anumite pasari (soim, lebada – considerata pasare sacra);
- fiecare masa incepe si se incheie cu spalarea mainilor si cu rostirea unei rugaciuni;
- barbatii si femeile mananca separat;
- nu se bea vin, intrucat se considera ca oamenii isi pierd mintile din cauza lui;
- in a noua luna a calendarului musulman, persoanele cu varsta peste 12 ani nu au voie sa manance si sa bea nimic decat dupa apusul soarelui, timp de 29-30 de zile. De altfel, moderatia este recomandata drept stil de viata.

Reguli la masa:
- asaza-te la masa cat mai repede dupa ce a fost pusa mancarea. Nu-i lasa pe comeseni sa te astepte prea mult;
- mananca cu mana dreapta;
- nu atinge hrana celorlalti;
- mananca cu moderatie pentru a avea corp sanatos, memorie buna si minte limpede.

In general, se consuma carne, produse lactate (smantana, unt, lapte batut) si legume. Carnea de pui si cea de berbec sunt printre preferate. Inainte, carnea de cal era fiarta, apoi sarata si uscata.

Masa traditionala tatara
- supa fierbinte (shulpa, tokmach) (cu carne, peste, ciuperci, legume etc.). Uneori, cu ocazia unor ceremonii, se serveste supa cu pilman (galuste cu carne);
- felul principal. In general, consta in carne, cartofi si cereale. Carnea e fiarta, apoi rumenita cu morcovi si ceapa. Cartofii fierti, in schimb, se mananca cu ridichi. Cu prilejul unor sarbatori, se pregateste pui umplut cu oua in lapte (tutirgan tawiq);
- diferite produse din aluat;
- desert servit cu ceai.

Painea se pregatea in mod traditional din faina de orez. Numai persoanele cu posibilitati financiare isi permiteau paine din faina de grau.

Alte mancaruri din bucataria tatara
- Balis (bucati de carne mai grasa, amestecate cu cereale si gatite in vase de lut). E una dintre cele mai vechi retete tatare;
- Tutirma (intestine umplute cu ficat maruntit si orez sau mei);
- Pilaw (pilaf servit mai ales la petreceri);
- Qabartma (clatite din aluat dospit, mancate fierbinti si cu unt);
- qistibi (tarta din cartofi pisati);
- Bales (aluat umplut cu carne de vita / gasca / rata amestecata cu cartofi sau cereale). Se pregateste la ocazii speciale;
- Ocpocmaq (tarta traditionala facuta din foi umplute cu ceapa si carne mai grasa. Mai tarziu, a fost inclus in reteta si cartoful).

Deserturi
- celpek (clatite prajite);
- qatlama (rulada cu seminte de susan, seminte de mac, iaurt);
- pastet (placinta dulce cu fructe uscate si gemuri);
- Chak-chak (bilute din aluat cu miere de albine. Se pregatesc de catre mireasa, acasa la mire, in ziua nuntii).

Bauturi
- Ayran (lapte batut amestecat cu apa rece);
- Quas (faina de orez si malt);
- sirbat sau sherbet (din miere de albine si fructe dulci. Inainte se servea acasa la mire).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-03-13 Vizualizari: 7916


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria tatara, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Un meniu de sarbatori nu este neaparat unul bogat, dar trebuie sa acopere cam toate preferintele invitatilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Nu va ofer nici plata, nici cazare si nici mancare; va ofer doar foamete, sete, marsuri fortate, lupte si moarte. Lasati-l pe cel care isi iubeste tara si cu inima, nu numai cu gura sa ma urmeze"
Giuseppe Garibaldi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro