193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru fondue

Sfaturi pentru fondue

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru fondue
Fondue provine din frantuzescul fondre si inseamna a topi. Se crede ca tehnica fondue a aparut in Elvetia ca modalitate de a folosi branza intarita. Reteta traditionala de fondue se pregatea cu branzeturi Gruyere si Emmenthaler. In general, fondue se poate servi cu cartofi fierti sau prajiti, omlete, paine, broccoli, conopida, mere feliate etc.

Sfaturi pentru un fondue ca la carte

Pentru branza:

- razuieste branza ca sa o poti topi mai usor si pentru a fi mai pufoasa;
- pentru ca branza sa nu devina cauciucata, incalzeste-o usor mai intai, apoi mareste intensitatea flacarii, dar ai grija sa nu inceapa sa fiarba;
- pentru retetele de fondue cu branza ai nevoie de branza de calitate superioara;
- amesteca mai multe feluri de branza ca sa obtii un gust mai bun. Incearca Cheddar, Gruyere, Emmentaler, Monterey Jack etc.
- daca fondue este prea gros, da focul mai mare, pune putin vin si amesteca cu putere;
- daca fondue e prea subtire, amesteca-l cu un mix din jumatate de lingura de faina sau amidon si o cantitate egala de vin;
- ai nevoie de un aglutinant, cum ar fi faina sau amidonul de porumb;
- aglutinantul se dizolva in lichid inainte de a-l pune in branza, la foc mic.

Pentru lichid:
- putin alcool pus in compozitie scade punctul de fierbere, astfel ca branza nu se va inchega. Ai grija, totusi, sa nu inceapa sa fiarba si ea;
- daca prepari fondue fara alcool, in loc de vin adauga zeama de lamaie. La fel de bine poti amesteca lapte cu 2-3 linguri de zeama de lamaie;
- daca faci portii duble, nu e nevoie sa dublezi si cantitatea de lichid din reteta originala;
- foloseste vin sec sau demi-sec;

Pentru aroma:
- poti aroma fondue punand: usturoi copt, ierburi proaspete, ceapa sotata, pasta de rosii, mustar etc.
- freaca usor oala de fondue cu un catel de usturoi inainte de a pune compozitia in ea. Daca vrei gust si mai puternic, pune usturoiul cand se topeste branza;
- adauga bere si bulion. Niciodata apa!

Pentru servire:
- fondue se pregateste intr-o tigaie si se serveste in oala de fondue;
- fondue se serveste cu ceai negru si vin, intrucat apa face ca branza sa se coaguleze in stomac, astfel aparand problemele digestive;
- fondue cu ciocolata se mananca cu: nuci, nuca de cocos coapta, struguri, felii de mere etc.
- fondue cu branza se serveste cu: covrigei, felii de subtiri de legume, paine etc;
- daca servesti fondue ca masa principala, pune alaturi carne (de vita, porc, miel, pui) si fructe de mare;
- cu resturile de la fondue poti pregati un topping pentru legume, oua jumari, omlete etc.

Ustensile pentru fondue
- foloseste oale de metal pentru fondue cu: ulei, bere, vin, carne si fructe de mare;
- vasele din ceramica sunt bune pentru fondue cu branza si ciocolata;
- foloseste furculite de fondue sau betisoare din bambus (pune-le in apa in jur de 20 minute inainte de a le folosi, ca sa nu te arzi).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-03-18 Vizualizari: 3449


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru fondue, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Nu uitati de aperitivele de regim precum broccoli, salata verde sau sparanghel acompaniate de un sos usor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Daca vrei sa eviti bolile , mananca mai putin. Daca vrei sa-ti prelungesti viata, fa-ti mai putine griji"
Chu Hui Weng
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro