193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria elvetiana de la A la Z

Bucataria elvetiana de la A la Z

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria elvetiana de la A la Z
Cele mai faimoase produse din bucataria elvetiana sunt branzeturile Gruyere si Emmental si ciocolata cu lapte.
Datorita pajistilor intinse si mediului propice, fermieri elvetieni s-au axat pe cresterea vitelor si pe elaborarea diverselor retete de produse lactate. Evident, vecinatatea cu Italia, Franta si Germania si-a spus cuvantul

Spre exemplu, din bucataria italiana, elvetienii au preluat cu precadere retete de pizza si paste.
Din tara lui Voltaire a fost adoptata tehnica haute cuisine.
Aceasta presupune metode clare de tocat ingrediente, de facut sosuri, dar si de utilizat ingrediente scumpe, precum fructe exotice, vin vechi etc.
Pentru retetele haute cuisine ai nevoie de ore intregi, de aceea sunt mai des intalnite in restaurante si hoteluri.

Metoda traditionala de gatit inseamna sa faci mancare avand doar produse cu specific local.
Alimentele de baza in Elvetia sunt: painea, produsele lactate (lapte, iaurt, unt, branza etc.), apoi fasole, conopida, cartofi, spanac etc.

Se spune ca micul dejun e destul de copios si ca principala masa a zilei se serveste la amiaza.
Un meniu elvetian cuprinde: supa de legume sau branza si mancare cu carne de pui, de vita sau peste, servita cu paste (in zonele invecinate Italiei) si cu cartofi (in apropiere de granita cu Franta si Germania).

Meniul elvetian
- mic dejun: paine, unt / margarina, miere de albine, gem, cereale, lapte, ciocolata calda sau rece, cafea, ceai;
- pranz: sandvis, supa, mancarica etc.
- la ora 16.00 – pauza de cafea. Se servesc prajiturele, tarte cu ceai, cafea, ciocolata calda;
- cina: branza, preparate mai usoare etc.

Bucataria elvetiana inseamna:
- platouri cu preparate asezate intr-o anumita forma;
- fondue (branza topita);
- raclette (alta reteta de branza topita, servita cu cartofi). Se gateste mai ales cand sunt invitati la masa prietenii;
- rosti (varianta elvetiana a piureului de cartofi. Este si mai gustos cand cartofii sunt gatiti la aburi. Reteta e disputata intre elvetienii francezi si cei germani);
- zimtsterne (prajiturele cu scortisoara, specifice sarbatorilor de iarna) etc.

- leckerli (prajiturele cu ghimbir si miere de albine);
- dreikönigskuchen (prajitura pregatita special de Boboteaza);
- zopf (paine servita la micul dejun de duminica);
- pastetli (placinta cu carne, in forma de inima);
- muesli (cereale servite prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-03-27 Vizualizari: 5453


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria elvetiana de la A la Z, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mesteacanul
Cunoscut din antichitate pentru multiplele sale proprietati benefice sanatatii omului, mesteacanul m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Orice om sanatos poate rezista fara mancare doua zile - dar nu si fara poezie"
Charles Baudelaire
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro