193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Codul bunelor maniere la masa - partea I

Codul bunelor maniere la masa - partea I

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Codul bunelor maniere la masa - partea I
Indiferent ca mergi la restaurant, esti invitat la un cocktail sau organizezi o masa in familie, trebuie sa cunosti codul bunelor maniere.
Cunoscut si sub denumirea de eticheta, el consta intr-un set de reguli de comportament acceptate de societate.

Iata principalele reguli de care trebuie sa tii cont daca mergi sa iei masa la cineva sau in oras:

1. Punctualitatea
Ai facut o rezervare la restaurant? Respect-o.
Stii ca esti nevoit sa intarzii mai mult de 15 minute? Suna la receptia restaurantului si anunta.
Mergi la cineva? Asigura-te ca ajungi cu cel putin 10 minute inainte de ora stabilita.

2. Cum te asezi la masa?
Mai intai se asaza gazda, daca e vorba de ceva restrans, in familie. Ordinea este barbat – femeie – barbat. Femeia sta in dreapta barbatului.

3. Ce faci cu servetul?
Imediat ce te-ai asezat la masa, despatureste-l si pune-l pe genunchi, dar nu-l scutura. Tine servetul pe genunchi pana la final. Niciodata sa nu stergi tacamurile sau nasul cu servetul.

Daca te ridici de la masa pentru cateva minute, impatureste-l si pune-l in stanga sau dreapta farfuriei. Niciodata sa nu-l pui pe scaun (se mai practica, totusi, acest obicei). La sfarsitul mesei, lasa servetul impaturit pe jumatate in partea stanga, pe masa, nu pe scaun.

4. Cand incepi sa mananci?
La o petrecere restransa, poti incepe sa mananci cand gazda desface servetul si il asaza pe genunchi. Masa se termina cand gazda pune servetul pe masa.

5. Cum folosesti tacamurile?
Incepe cu cele din exterior. Orice mancare din stanga e a ta, orice pahar din dreapta este al tau. Furculita de salata este cea mai indepartata, apoi urmeaza furculita pentru masa principala, lingura de supa, lingura pentru bauturi, cutitul de salata si cutitul pentru felul principal. Lingura si furculita pentru desert se aduc, de obicei, odata cu desertul.

Odata ce ai inceput sa mananci, tacamurile trebuie puse numai in farfurie, ca si cum ar arata ora 4:20. Ca sa arati ca ai terminat de mancat, pune furculita cu dintii in sus, iar cutitul cu lama in interior, ca si cum ar arata ora ora 5. Tacamurile nefolosite se pun in stanga farfuriei.

6. Cum servesti mancarea?
Mancarea se serveste din stanga, iar vasele murdare se iau din dreapta. Mancarea se paseaza din stanga spre dreapta. Nu servi nimic in curmezisul mesei. Daca cineva cere doar sare sau doar piper, da-i recipientul pentru amandoua. Astfel, nu le vei desperechea.

Cand te servesti cu ceva dintr-un platou, foloseste tacamurile din platou, nu tacamurile tale. Multumeste intotdeauna persoanei care ia vasele murdare din fata ta.
Servirea cafelei sau a ceaiului e semnalul ca cina s-a incheiat. Multumeste-i gazdei pentru masa.

Reguli generale la masa
- nu vorbi excesiv de tare;
- abordeaza subiecte placute;
- coatele nu se tin pe masa;

- daca nu o folosesti, tine mana stanga in poala;
- nu te machia si nu vorbi la telefon in timp ce stai la masa;
- daca vrei sa te ridici pentru cateva minute, nu spune ca mergi la baie;

- gusta mancarea inainte de a-i adauga piper si sare. In caz contrar, gazda se poate simti jignita;
- nu sufla in mancare ca sa se raceasca mai repede;

- mananca cu imbucaturi mici;
- mesteca cu gura inchisa;
- nu vorbi cu gura plina;

- gusta din tot ce ai in farfurie. Chiar daca nu-ti place, gazda nu trebuie sa se simta jignita;
- nu spune ca nu-ti place mancarea;
- nu tine mancarea in tacam in timp ce vorbesti;

- daca problemele de sanatate nu-ti permit sa mananci, poate doar sa gusti, nu spune acest lucru in gura mare. Poti anunta gazda inainte;
- incearca sa nu termini de mancat cand ceilalti sunt abia la jumatate;
- nu folosi scobitoarea in vazul tuturor;

- cand o femeie se ridica de la masa, toti barbatii de langa ea trebuie sa faca la fel;
- nu indeparta farfuria cand ai terminat de mancat. Asteapta ca ospatarul sau gazda sa le ia;

- foloseste servetul inainte de a bea intr-un pahar;
- cutitul trebuie asezat cu lama spre interior, pentru ca persoanele de langa tine sa nu se raneasca din greseala cu ea.

Niciodata sa nu intorci paharul cu gura in jos daca nu vrei vin. Pur si simplu, acopera gura paharului cu mana si spune ca nu doresti.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-04-05 Vizualizari: 9704


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Codul bunelor maniere la masa - partea I, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Limnophila
Limnophila aromatica este o planta tropicala, originara din Asia de S-E unde creste foarte bine in z...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Florile fac intotdeauna oamenii mai buni, mai fericiti si mai de ajutor; ele sunt raze de soare, mancare si medicament pentru suflet"
Luther Burbank
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro



DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada