193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Cutitele esentiale din bucatarie si tehnici de taiere...

Cutitele esentiale din bucatarie si tehnici de taiere

      Trimite pe mail Printeaza
Cutitele esentiale din bucatarie si tehnici de taiere

Daca doresti sa fii o gospodina desavarsita nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie cele 3 tipuri esentiale de cutite: de bucatar sef (pentru tocat), cu lama zimtata si pentru decojit.

Cutitul de bucatar-sef este cel mai important cutit pe care il poti avea in bucatarie. Este cutitul tipic pe care il folosesc toti bucatarii in emisiunile televizate. Are lama lata si lunga de 15 pana la 25 centimetri. Este foarte versatil si, odata ce te obisnuiesti cu manuirea lui, poti realiza lucruri de finete. Il poti folosi pentru a felia carnea cruda si legumele, ca sa desprinzi carnea fiarta de pe oase, sa toci varza, verdeturi, ceapa etc. Lama lui foarte lata il face mai sigur si mai stabil. Este considerat drept cutit profesional, nu degeaba i se spune “de bucatar- sef”.

Cutitul pentru decojit arata ca un cutit de bucatar in miniatura, lama sa avand o lungime de la 5 pana la 10 cm. Il poti folosi cu succes pentru operatii precise: scoaterea venelor si a pielitelor din carne, la taiatul prajiturilor sau al foitajelor scoase din cuptor, pentru eliminarea partii centrale a rosiilor sau pentru taierea in parti egale a legumelor. Chiar daca ti se pare ca, fiind foarte ascutit, il poti folosi pentru curatatul cartofilor, te sfatuiesc sa renunti la aceasta idee pentru ca vei taia prea mult din pulpa cartofului.

Cutitul cu lama zimtata este ideal pentru feliat painea si rosiile, asadar pentru alimentele care au o textura la exterior si alta la interior. Nu apasa cu forta, ci aplica mai bine o miscare semicirculara, ca la fierastrau. Pentru o taiere eficienta este foarte bine sa alegi un cutit care are lama putin mai lunga. Este recomandat, in principal, celor care sunt incepatori in arta culinara.

Daca pana acum am discutat de felurile de cutite necesare in bucatarie, mai departe iti voi prezenta si tehnicile de taiere a alimentelor:
Macedoine (macedonie) = cubulete de legume sau fructe cu latura de 5 mm sau mai mari.
Jardiniere (jardiniera) = bastonase de 4 mm x 1,5 cm.
Paysanne (taraneste) = bucati egale taiate triunghiular, rotund sau romboidal.
Radacinoasele sunt taiate in batoane de 1,5 cm grosime si apoi in feliute de 1 mm grosime, iar legumele cu frunze sunt taiate in patrate sau romburi cu latura de 1 sau 1,5 cm.
Brunoise = cubulete de 3 mm.
Julienne (julien) = gen bete de chibrituri cu latura de 3 mm.
Chiffonade = frunzoase taiate fin (cum ar fi salata, spanacul, busuiocul sau varza)
Maiestria in manuirea cutitelor necesita o practica indelungata. Este folositor sa incerci taierea mai multor feluri de legume si zarzavaturi, folosind diferite tehnici de taiere. Totusi, chiar daca e criza, nu este nevoie sa tai si ultima bucatica de morcov - nu merita riscul de a te taia!






Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-05-11 Vizualizari: 11994


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cutitele esentiale din bucatarie si tehnici de taiere, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Faceti o lista cu ingredientele pe care le aveti si o alta cu cele de care va mai fi nevoie.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Uneori e mai bine sa stai cu oile, care tac si-si cauta doar hrana si apa, sau sa stai cu cartile, care povestesc istorii de necrezut numai atunci cand omul vrea sa le asculte. Dar cand vorbesti cu oamenii, spun niste lucruri de nu stii ce sa le raspunzi"
Paulo Coelho
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro