193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria Africii de Sud

Bucataria Africii de Sud

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria Africii de Sud
Un singur cuvant descrie foarte bine bucataria Africii de Sud: curcubeu. De ce? Pentru ca e locul unde se intalneste arta culinara indigena cu cea europeana, asiatica si americana. Colonialismul si imigrarile au influentat mult gastronomia locala.

Totusi, si inainte de acestea, bucataria indigena era variata. Se baza pe consumul de plante, frunze, bulbi, nuci si fructe. Pe parcurs au aparut cerealele si animalele, in special bovinele. Acest lucru a insemnat o reala imbunatatire a alimentatiei.

Meniul sud-african de baza consta in cereale integrale, in special sorg, lapte pus la fermentat (asemanator iaurtului) si carne (mai ales de vita, desi erau crescute si oi, si capre).

Dintr-o masa tipic sud-africana nu lipsea pasatul de ovaz, numit "pap". In zonele rurale, era lasat la fermentat cateva zile, mai ales daca era facut din sorg, in loc de porumb, pentru a avea o aroma picanta.

Alte caracteristici ale bucatariei sud-africane
- din categoria legumelor si leguminoaselor, cele mai populare sunt dovleacul, fasolea si orezul;
- irlandezii au dus in Africa varza si cartofii albi copti cu unt;
- in multe familii, carnea este principalul ingredient al mesei. Foarte des se pregateste carne la gratar. Si biltongul (carne uscata conservata) e larg raspandit;

- in unele weekend-uri, o masa inseamna carne la grill si faina de porumb;
- chiar si faptul de a consuma carne are o insemnatate. Pentru nuntasii sositi de departe, spre exemplu, se cumpara un animal viu, se sacrifica, apoi se pregateste o masa mare;
- odata cu urbanizarea, au fost introduse in consum faina alba, orezul alb si fasolea;

- daca inainte de sosirea americanilor pap-ul se facea in general din sorg, dupa aceea a predominat utilizarea fainii de malai;
- introducerea pe piata a produselor amintite anterior a insemnat micsorarea consumului de ingrediente locale, dar si formarea altor obiceiuri de gatit.

Bucataria sud-africana se remarca prin stilul regional de gatit Cape Dutch. Acesta presupune, printre altele, utilizarea condimentelor precum nucsoara si pudra de ardei iute. El se datoreaza atat stilului european de gatit, cat si sclavilor adusi din Malaezia, insula Java sau Bengal.

Mancarurile cu condimente si arome au ajuns in Africa de Sud prin intermediul muncitorilor indieni, in secolul al XIX-lea. Tot ei au adus condimentele picante si reteta de samosa (aluat cu carne, cartofi, mazare, linte etc.)

Mancaruri traditionale din Africa de Sud
- Bobotie (carne picanta cu topping de oua). Este un fel de mancare popular in Africa de Sud, poate chiar cel mai apropiat de mancarea nationala, intrucat nu se mai face in alta tara;
- Amasi (lapte batut);
- Boerewors (carnati facuti traditional, adica la gratar);
- Isidudu (pasat cu dovleac);

- Umphokoqo (salata africana cu porumb);
- Umvubo (lapte batut cu pasat uscat) etc.
- Melkkos (desert pe baza de lapte);
- Mageu (bautura fara alcool, facuta din pasat fermentat).

Bauturi africane
Berea este o bautura apreciata de sute de ani, cu mult inainte de colonizare. Reteta traditionala presupunea utilizarea cerealelor locale, mai ales a sorgului. Fata de cea europeana, berea africana era nefiltratata si avea putin alcool.

Conform unei traditii de pe la 1800, vizitatorii satelor africane erau intampinati cu un vas mare cu lapte fermentat.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-04-10 Vizualizari: 4311


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria Africii de Sud, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Seminte de Nigella
Nigella este o familie de plante originare din Europa de Sud, nordul Africii si Asia de S-E, iar fru...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"A citi fara sa gandesti e ca si cum ai manca fara sa digeri"
Edmund Burke
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro