193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit cuscus

Sfaturi pentru gatit cuscus

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit cuscus
Cuscusul este o mancare traditionala a berberilor (un grup etnic din Africa de Nord), fiind intalnit cu precadere in Libia, Algeria, Tunisia si Maroc.
Daca in Libia se serveste cu carne de miel, vita sau camila, in Tunisia se mananca cu de toate, iar in Egipt e considerat mai mult un desert si consumat cu lapte aromat cu flori de portocal.
Gatit cum trebuie, cuscusul este usor si pufos, neavand textura nisipoasa ori de guma.

Despre cuscus
- nu are aroma (exact ca in cazul pastelor);
- se serveste cu: carne, condimente, ierburi, legume, fructe uscate, nuci etc;
- pentru a gati cuscus veritabil, ai nevoie de timp si de un vas special, numit couscoussiere.

Sfaturi pentru a gati cuscus
- in mod traditional, se pregateste la aburi;
- daca il fierbi sau il prajesti, risti sa fie lipicios;
- tine cont de sortimentul cumparat;

- cand aplici o metoda traditionala de gatit la aburi, nu se recomanda sa acoperi oala cu un capac, intrucat aburul poate sa inmoaie cuscusul mai mult decat trebuie;
- daca nu ai steamer, este buna si o sita termorezistenta. In cazul in care sunt prea mari gaurile, foloseste o bucata de tifon;

- poate fi gatit precum orezul. Infierbanta untul, adauga cuscusul, amesteca, apoi pune bulionul, lasa sa fiarba, redu caldura si acopera pana cand lichidul e absorbit;
- ca sa dublezi sau chiar sa triplezi volumul unui cuscus instant, evita metoda cu apa care fierbe. Lasa-l sa se faca la aburi, la foc redus;

- daca este gatit, poate fi mancat in cateva zile;
- in congelator rezista pana la 3 luni.

De ce nu-ti iese gustos cuscusul
- nu cumperi cuscus facut din cereale integrale. Desi poate sa arate ca cerealele, multe tipuri de cuscus de pe piata sunt, de fapt, un fel de pasta;
- nu folosesti cantitatea corecta de apa. La 115 gr cuscus ai nevoie de 240 ml apa;

- pui cuscusul inainte ca apa sa inceapa sa fiarba. In general, cuscusul luat din supermarket nu are nevoie decat de 5 minute pentru a sta deasupra apei foarte fierbinti, nu clocotinde. Cand incepe apa sa fiarba, stinge focul si pune cuscusul;

- nu-l lasi suficient pentru a se inmuia. Asigura-te ca oala e acoperita pentru ca aburul sa inmoaie cuscusul;
- uiti sa amesteci usor in el cu o furculita.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-04-15 Vizualizari: 4054


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit cuscus, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Herbes de Provence
Originare din Franta, asa cum ne indica si denumirea lor, Herbes de Provence sunt un amestec util de...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Adevarurile care raman doar in minte si nu sunt traite practic ne hranesc tot atat de putin ca o mancare ce ramane in camara"
Richard Wurmbrand
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro