193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Mancarea in Evul Mediu

Mancarea in Evul Mediu

      Trimite pe mail Printeaza
Mancarea in Evul Mediu
In Evul Mediu, regimul alimentar a variat in functie de statutul social. Cum majoritatea “importurilor” insemnau transport costisitor, cei bogati isi permiteau sa-si asezoneze mancarea cu diverse ierburi aromate si condimente aduse de departe, pe cand cei saraci se limitau la ce aveau in gradina.

In plus, mai exista si ideea ca toate legumele care ies din pamant sunt menite taranilor si servitorilor, doar ceapa si usturoiul gasindu-se uneori pe masa bogatasilor. In ceea ce priveste fructele si legumele crude, ei bine, acestea erau destul de mult evitate intrucat planau suspiciuni cu privire la consumul lor in stare cruda.

Despre mancarea din Evul Mediu
- nu exista un echilibru alimentar. Problemele de sanatate din Evul Mediu au avut, printre altele, drept cauza si lipsa fibrelor si a vitaminei C din alimentatie;
- cerealele au fost alimentul de baza pana cand au inceput sa fie gatite cartoful si orezul;

- persoanele sarace pregateau supe sau ciorbe si mancau produse lactate;
- ovazul, orzul si orezul erau pentru saraci, iar graul pentru bogati;

- carnea de vita se gasea mai rar intrucat ingrijirea animalelor presupune o investitie destul de mare in a semana si aduna nutret;
- tehnici de conservare a alimentelor: uscare, afumare, la murat, cu sare;

- in supe si sosuri se foloseau multe migdale drept agent de ingrosare;
- in Postul Pastelui, romano-catolicii si ortodocsii nu mancau carne, produse lactate si oua;

- in manastiri era limitat consumul de vin, dar nu si de bere (in unele). In schimb, era interzis consumul de carne de la animale;
- se credea ca alcoolul ajuta la digestie mai mult decat apa;

- vinul era consumat cu precadere in zonele in care se cultivau struguri;
- in partea Nordica a continentului se pregatea bere;
- tehnica distilarii era cunoscuta, dar prea putin folosita.

Regimul alimentar al persoanelor bogate
- impresionau prin aranjamentele exotice si colorate;
- mancarea era destul de piperata;
- condimente preferate: piper, scortisoara, nucsoara, cuisoare, ghimbir, sofron, cardamom, coriandru, usturoi, mustar etc.;
- mancau: branza, fructe, cateva legume, peste proaspat si sarat (herring, somon, cod etc.), o mare varietate de carne (de capra, porc, vita, miel, iepure, lebada etc.), paine din grau etc.

Regimul alimentar al celor din clasele sociale de jos
- mancarea se pregatea cu ce cultiva fiecare in apropiere de casa;
- condimentele si ierburile aromate erau un lux;
- nu aveau voie sa consume carne de caprioara sau iepure, intrucat numai cei bogati puteau merge la vanatoare. In caz contrar, pedepsele puteau ajunge pana la executie;
- mancau: orez, paine de orz, produse lactate, carne (de vita, miel sau porc), peste (numai daca prin apropierea lor trecea un curs de apa), legume si fructe de pe plan local, miere de albine, nuci.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-04-15 Vizualizari: 7457


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Mancarea in Evul Mediu, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii Jalapeno
Cunoscuti in varianta lor uscata si sub denumirea de ardei iuti chipotle, ardeii Jalapeno sunt origi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"La masa ii vad pe toti, dar la bucatarie pe nimeni"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro