193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Vopsirea ecologica a oualor de Paste

Vopsirea ecologica a oualor de Paste

      Trimite pe mail Printeaza
Vopsirea ecologica a oualor de Paste

Probabil cel mai important simbol al Pastelui este incondeiatul oualor. Mai demult, ouale erau vopsite in culori vegetale, astazi se folosesc mai mult cele sintetice, chimice, daunatoare nu doar sanatatii tale, ci si mediului inconjurator. Daca e prima data cand vopsitul oualor revine in sarcina ta, voi incerca sa te ajut furnizandu-ti cateva idei de incondeiere ecologica a oualor de Paste.

Ziua in care este bine sa vopsesti ouale difera de o zona geografica la alta. in Moldova si Dobrogea ouale se vopsesc in Joia Mare, dar in Ardeal si Oltenia in Vinerea Mare.

In mod obisnuit, ouale se vopsesc intr-o singura culoare, rosu, dar se folosesc si alte culori, fiecare cu semnificatia specifica. Daca doresti sa vopsesti ouale in diverse culori, dar folosind vopsea naturala iata o lista cu diverse metode de incondeiere a lor:

•patrunjelul – vopseste ouale in galben. Pune la inmuiat peste noapte 2 legaturi de patrunjel. Fierbe-le a doua zi intr-o jumatate de litru de apa. Lasa-le sa stea 15 minute in vasul acoperit. Apoi pune inauntru ouale proaspete, bine spalate cu o solutie slaba de detergent, ca sa se degreseze si lasa-le sa fiarba 10 minute.

•ceapa rosie – vopseste ouale in rosu. Fierbe un pumn de coji de ceapa in 250 ml de apa. Lasa-le sa stea 12 ore cu capac. Apoi fierbe ouale in lichid si lasa-le sa stea inauntru pana obtii culoarea pe care o doresti.

•cafeaua - da culoarea maro. Pentru o nuanta accentuata de maro, ai nevoie de cafea proaspat macinata. Fierbe mai intai cafeaua intr-un vas mare, ca sa nu dea in foc. Apoi pune ouale proaspete inauntru si lasa-le 10 minute, la foc mic.
•urzicile - vopsesc in verde. inmoaie in apa de peste seara urzici proaspete. Lasa-le sa stea 12 ore. A doua zi, fierbe ouale in zeama lor.
•sfecla rosie - da un rosu-violet de Burgundia. Ia o sfecla rosie, tai-o bucati si fierbe-o in 500 ml de apa aproxmativ 15 minute. Adauga apoi ouale si fierbe 10 minute. Lasa-le sa stea in lichid pana obtii culoarea dorita. Trebuie sa stii ca pentru a accentua culoarea este deajuns sa adaugi o lingura de otet in vopsea.

Dupa vopsire si uscare, unge ouale cu un servetel imbibat cu ulei pentru a acoperi astfel porii, a le da straluciresi a le conserva.

Pentru oua cu modele florale, parintii mei folosesc o tehnica foarte simpla, invatata din mosi-stramosi: se alege o frunza sau o floare si se fixeaza pe coaja oului cu ajutorul unui tifon sau a unei bucati de matase subtire care se inoada. Invelit in matase, oul se lasa in vopsea atat cat este nevoie, dupa care ramane "la uscat" pe o farfurie. Se indeparteaza matasea si, odata cu aceasta, funza sau floarea. Conturul florii va aparea intr-o nuanta mult mai deschisa pe suprafata oului.
Iata doar cateva din metodele de vopsire ecologica a oualor de Paste. Natura ne-a oferit mereu solutii, doar ca trebuie sa le cautam.

Asadar iti urez spor la incondeiat si Hristos a inviat!






Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-04-11 Vizualizari: 6999


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Vopsirea ecologica a oualor de Paste, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru supe si ciorbe apelati la o diversitate mare a legumelor si nu la condimente praf.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cu bucataria plina saracia e vecina"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro