193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Totul despre oparirea legumelor

Totul despre oparirea legumelor

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre oparirea legumelor
Oparirea legumelor sau a fructelor consta in tinerea lor in apa clocotinda in jur de 30 secunde, apoi racirea sub un jet de apa sau intr-un vas cu gheata. De ce sa oparesti legumele? Ca sa le inmoi, sa le reduci din aroma (ideal pentru ceapa) etc.

Iata si alte informatii despre oparirea legumelor:
- oparirea incepe in momentul in care apa da in clocot;
- legumele pot fi oparite doar pe jumatate, iar apoi complet mai tarziu;

- legumele sunt foarte gustoase cand sunt sotate in ulei cu usturoi. Pentru ca unele au nevoie de mai mult timp pentru sotare decat usturoiul, astfel ca nu pot fi gatite in acelasi interval, solutia consta in oparirea legumelor;

- prin oparire sunt eliminate si aromele neplacute;
- daca vrei ca legumele sa-si pastreze culoarea, pune putin bicarbonat de sodiu in apa;

- secretul unor legume oparite ca la carte consta in sare, cat mai multa sare adaugata in apa clocotinda. Nu numai ca legumele vor avea un gust mai bun, dar vor fi la fel de stralucitoare ca atunci cand erau crude;

- daca nu stii sigur cand sunt oparite legumele complet, testeaza-le cu o furculita. Foarte important este sa le racesti imediat dupa aceea, altfel se vor coace in propriul abur si se vor inmuia mult;

- morcovii si broccoli au nevoie de un timp mai mare de oparire;
- mugurii de sparanghel se fierb 30 de secunde, dupa care se scot si se pun in apa rece. Daca sunt lasati mai mult timp, se vor inmuia prea tare.

Avantajele oparirii legumelor
- scoate in evidenta culoarea si accentueaza aroma (ideal pentru legumele verzi);
- reduce timpul de prajire. Mai intai le oparesti, apoi le pui in tigaie. Putin timp de prajire, mai putin ulei folosit;
- reduce cantitatea de apa din unele legume;
- rosiile se curata de pielita mult mai usor.

Cum se oparesc legumele
Ai nevoie de: legume, sare, apa, gheata, un bol mare, o lingura cu gauri, o oala mare, prosoape absorbante de bucatarie, cutit si tocator.
Pune apa la fiert in oala. Pana incepe sa fiarba, pregateste legumele.
Ai grija sa le tai uniform pentru a se opari simultan.
Inainte sa dea apa in clocot, presara cateva linguri de sare in oala.
Cand incepe sa fiarba, pune legumele. Verifica-le dupa 20-25 de secunde.
Scoate-le pe rand si pune-le in bolul cu gheata.
In functie de preferinte, unele legume pot fi tinute in apa clocotinda pana la 2-3 minute.
Dupa ce s-au racit complet, pune-le pe prosoapele absorbante de bucatarie.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-04-17 Vizualizari: 6613


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre oparirea legumelor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
La gatit, inlaturati orice urma de pielita, os, grasime sau coaja care sa curme brusc apetitul oaspetilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cresonul indian
Cresonul indian, numit si condurul doamnei sau nasturel este o planta originara din America de Sud, ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"A citi fara sa gandesti e ca si cum ai manca fara sa digeri"
Edmund Burke
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro