193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria marocana

Bucataria marocana

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria marocana
Despre bucataria marocana se poate spune ca este rafinata si foarte diversa, iar asta datorita interactiunii cu alte culturi de-a lungul timpului.
Cele mai puternice influente culinare au venit din partea musulmanilor medievali (au introdus maslinele si citricele), a arabilor (condimente noi, fructe uscate, nuci), a turcilor (kebab), din partea francezilor (cafea, vin) etc.

Intrucat climatul o permite, in Maroc exista o varietate de fructe si legume mediteraneene si chiar cateva tropicale. Mesele obisnuite includ fructe de mare si carne (de vita, miel, berbec, pui, camila, iepure).

Despre bucataria marocana
- este mai condimentata decat cea din Orientul Mijlociu;
- arome specifice: otet de lamaie, ulei de masline nerafinat, savoarea fructelor uscate etc.
- unele condimente sunt importate, altele sunt cultivate pe plan local;

- cele mai folosite condimente: chimion, scortisoara, ghimbir, sofran de India, piper, paprika, seminte de susan, coriandru;
- uleiul de argan este puternic, aromat si consumat mai ales in Marocul de Sud;
- curmalele sunt eticheta Marocului;

- cea mai importanta masa este cea de la amiaza, cu exceptia celei din timpul Ramadanului. Ea consta in salate reci si calde si in tajine (carne cu legume si condimente);
- de obicei, se servesc mai mult fructe de sezon decat desert;
- in deserturi si salate de fructe se foloseste apa de trandafiri;

- la finalul mesei, de regula, se bea ceai de menta indulcit (exista o adevarata ceremonie de pregatire si servire a ceaiului in Maroc, exact ca si in China);
- cea mai populara bautura este ceaiul verde cu menta;
- este interzis consumul de carne de porc si alcool;

- cuscusul este consumat de foarte multa populatie;
- lumea incepe sa manance cand capul familiei spune: Bismillah! (In numele Domnului!);
- in loc de cutit si furculita, marocanii folosesc o bucatica mica de paine;
- in majoritate, cafeaua este pentru barbati.

Mancaruri marocane
- Pastilla (carne de pui sau porumbel in crusta crocanta, cu zahar si scortisoara);
- Tajine;
- Harira. Este cea mai importanta supa si se serveste in timpul Ramadanului, impreuna cu suc, curmale, lapte cald, paine si clatite marocane traditionale. Se pregateste din rosii, mazare, carne, linte si taitei mici;
- Taktouka (salata de gogosari verzi cu rosii, condimente si usturoi);
- Kaab el ghzal (aluat cu pasta de migdale si topping de zahar);
- Halwa shebakia (gogoasa in forma de covrig, cu miere de albine si seminte de susan).

Mesele zilei
- mic dejun: paine cu ulei de masline, ceai, clatite;
- pranz. O femeie din familie vine cu apa, sapun si prosop pentru ca fiecare de la masa sa se spele;
- cina este usoara. Poate sa fie alcatuita din resturi de la pranz sau din supe.

Este interzis sa arunci restul de paine. Aceasta, numita khubz, este intr-atat de sacra in Maroc incat, daca scapi o bucatica jos, trebuie s-o ridici si sa o saruti.

Foto: Wikipedia





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-04-19 Vizualizari: 4089


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria marocana, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Lasati mereu liber accesul la cuptor/plita pentru ajustarile de ultim minut.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cresonul indian
Cresonul indian, numit si condurul doamnei sau nasturel este o planta originara din America de Sud, ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta intre un caine si un om"
Mark Twain
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro