193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru unt clarificat (ghee)

Sfaturi pentru unt clarificat (ghee)

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru unt clarificat (ghee)
Mai putin cunoscut in bucatarie este untul clarificat, cunoscut si sub denumirea de ghee. Tehnica pregatirii lui este originara din Asia de Sud, fiind folosit cu precadere in bucataria indiana, siriana, pakistaneza etc.

Se pare, insa, ca untul clarificat si untul ghee nu sunt acelasi lucru. Al doilea e unt clarificat gatit mai mult timp pentru a i se inlatura umiditatea, iar particulele solide de lapte sunt caramelizate in grasime, apoi indepartate. In plus, untul ghee are un termen de valabilitate mai mare si la temperatura camerei, si pus in frigider.

Clarificarea untului este procedeul prin care se inlatura apa si particulele solide de lapte din grasimea acestuia, rezultand o substanta foarte onctuoasa, clara si aurie. Cu alte cuvinte, e grasime pura. Ea poate fi incalzita la o temperatura mai mare decat untul obisnuit fara sa arda.

Sfaturi pentru a prepara unt clarificat sau ghee
- alege intotdeauna unt nesarat;
- utilizeaza o tigaie din otel inoxidabil. Aceasta trebuie sa fie curata si uscata;
- foloseste un recipient de bain-marie pentru siguranta (poate esti ocupata cu ceva prin bucatarie si nu ai vrea sa arzi untul);
- nu acoperi tigaia cat timp topesti untul;
- ai grija ca temperatura sa fie mica. Daca intensitatea focului va fi prea mare, particulele solide de lapte vor incepe sa se arda.

Depozitare eficienta
- si untul clarificat, si untul ghee pot fi depozitate in frigider, intr-un borcan sau cutie cu capac, pana la 6 luni;
- ai grija ca apa sa nu patrunda in recipient. Chiar si o picatura poate sa duca la contaminarea untului cu bacterii;
- untul clarificat si untul ghee sunt ideale pentru sotare intrucat nu ard la fel de repede precum untul obisnuit.
Ambele se folosesc pentru prepararea sosurilor Hollandaise si Bearnaise.

Cum se prepara untul clarificat
Pune untul la topit intr-o tigaie. Lasa-l sa se topeasca incet, fara sa amesteci in el cu lingura. Pe masura ce se topeste, se va separa in straturi.

Primul este spuma, al doilea e lichid, iar ultimul e format din particule solide de lapte. Aduna toata spuma si arunc-o. Ai grija cum faci asta, pentru ca grasimea sa ramana intacta. Pe masura ce se separa, lichidul va fi mult mai limpede.

Apoi, ia grasimea cu un polonic si pune-o intr-un recipient. De altfel, poti sa mai decantezi inca o data, daca ti se pare ca a mai ramas apa.
La final, lasa untul deoparte. Posibil sa se formeze iarasi spuma. Cu ajutorul unei linguri, inlatur-o.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-04-19 Vizualizari: 3728


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru unt clarificat (ghee), aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
La gatit, inlaturati orice urma de pielita, os, grasime sau coaja care sa curme brusc apetitul oaspetilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Martipan
Martipan
Martipanul nu este un condiment propriu-zis ci o pasta preparata din praf de migdale amestecat cu za...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia este o mancare pentru zei, gatita de diavoli"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro