193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» Prazul - beneficii pentru sanatate

Prazul - beneficii pentru sanatate

      Trimite pe mail Printeaza
Prazul - beneficii pentru sanatate
Simbol al Olteniei noastre si emblema a Tarii Galilor, prazul e folosit ca aliment si medicament de foarte mult timp.
Se spune ca inclusiv Imparatul Nero il considera eficient pentru a-si drege vocea. Intrucat are un gust mai dulceag si o aroma mai discreta, poate fi consumat in locul cepei.

In praz gasim: flavonoizi, folati, polifenoli, vitamine (A, B6, C, K), minerale (mangan, fier, seleniu, potasiu, zinc, magneziu), fibre solubile si insolubile etc.

Vitaminele si mineralele din praz
- 100 gr praz = 33% vitamina A din doza zilnica recomandata. Vitamina A ne protejeaza de infectii si are un rol important in dezvoltarea globulelor albe din sange;
- vitamina B6, in combinatie cu vitamina C, cu fierul, manganul si folatii, echilibreaza nivelul zaharului din sange;

- vitamina C este importanta pentru formarea colagenului;
- vitamina K e necesara pentru coagularea sangelui si pentru sistemul osos;
- fierul e necesar pentru formarea hemoglobinei;
- zincul favorizeaza activitatea cerebrala.

Proprietatile prazului
- proprietati diuretice;
- proprietati anti-bacteriene datorita prezentei allicinei;
- are proprietati antiseptice si ajuta organismul sa faca fata infectiilor;

- se comporta precum probioticele. Consumul regulat de praz favorizeaza dezvoltarea bifidobacteriei din intestine;
- proprietati anti-canceroase. Potrivit unor studii, previne cancerul ovarian, de prostata si de colon.

Alte beneficii ale consumului de praz
- contine kaempferol. Acest flavonoid protejeaza vasele sanguine de actiunea radicalilor liberi. In plus, ajuta la dilatarea si relaxarea vaselor. Totodata, reduce riscul aparitiei hipertensiunii;

- folatii din structura sunt importanti mai ales in timpul sarcinii. Ei micsoreaza concentratia de homocisteina din sange (homocisteina creste riscul afectiunilor coronariene);

- functioneaza precum un antioxidant;
- alina inflamatiile;
- intareste sistemul imunitar;
- fibrele dietetice favorizeaza digestia;

- scade hipertensiunea;
- consumul regulat de praz a fost asociat cu cresterea nivelului colesterolului bun si cu diminuarea celui rau;

- studiile intreprinse au aratat ca allicina diminueaza producerea colesterolului prin inhibarea unei enzime din ficat;
- are putine calorii (100 gr praz proaspat = 61 calorii).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-04-19 Vizualizari: 3299


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Prazul - beneficii pentru sanatate, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Hrisca
Asemanandu-se ca forma cu graul, hrisca este in realitate o pseudo-cereala cu proprietati nutritive ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Adevarurile care raman doar in minte si nu sunt traite practic ne hranesc tot atat de putin ca o mancare ce ramane in camara"
Richard Wurmbrand
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro