193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria israeliana

Bucataria israeliana

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria israeliana
Cand auzim de Israel ne gandim, fara indoiala, la Mormantul Sfant. Nici pe departe nu ne imaginam cam ce inseamna bucataria israeliana, dar avem impresia ca este, sa spunem, intangibila. Fals. E o bucatarie globala, o suma de retete adunate din toata lumea.

Cele mai vizibile influente in bucataria israeliana au venit din: Orientul Mijlociu (prin Egipt, Liban, Irak), Africa de Nord (Maroc, Libia), zona mediteraneana (Turcia, Grecia), Balcani, America, Asia etc. Datorita influentelor amintite, retetele gatite in zilele de sarbatoare difera de la zona la zona.

In mod inevitabil, bucataria israeliana este influentata considerabil si de climat. Citricele se cultiva pe zona de coasta. Rodiile, maslinele si smochinele, in zonele de deal mai reci; kiwi, bananele si mango pe Valea Iordanului; strugurii, merele si ciresele in muntii Galilei si Golan.

Anul 1948, cand Israelul a renascut, a fost momentul in care au aparut alte traditii culinare, printre care si Picnicul de Ziua Independentei, compus din kebab si shishlik (frigarui de carne cu usturoi), alaturi de hummus si tahini (pasta cu seminte de susan, usturoi, condimente).

Despre bucataria israeliana
- culturile elena si romana au influentat mult bucataria israeliana, mai ales prin preoti si patura aristocratica. Mesele mari cuprindeau antreuri picante, carne, peste, bauturi alcoolice, masline, legume proaspete si murate, tarte dulci etc.

- la inceputuri, mesele se bazau pe: masline, curmale, smochine, rodii, grau, orz si struguri. In timp, datorita rutelor comerciale, au inceput sa fie folosite si condimentele;
- pranzul este cea mai importanta masa a zilei. Se serveste la amiaza, cand se intorc copiii de la scoala;

- carnea si produsele lactate se gatesc si se consuma separat. Totusi, se mai permite ca ouale, pestele, legumele si fructele sa fie mancate fie cu carne, fie cu lapte;
- in timpul Sabatului nu ai voie sa gatesti;
- alimente interzise? In primul rand, carnea de porc si iepure si crustaceele. Pana si animalele permise trebuie sa fie sacrificate conform anumitor reguli;

- de Sabat se servesc mancaruri traditionale, cum ar fi supa de pui si painea Challah;
- stilul kosher consta in cateva reguli de alimentatie inspirate din religie;
- conform stilului kosher, lactatele si carnea trebuie consumate la un interval de cel putin 6 ore.

Mesele zilei
- mic dejun traditional: Borekas (produse de patiserie cu legume, cartofi, branza), oua, masline, branza, pita, salate, cafea, suc.
- pranz: snitel cu salate, hummus si tahini, orez, legume, piure de cartofi.
- gustare: shwarma si falafel (de obicei, cu French fries si salate).
- cina este mai usoara (Kibbutz) si consta in: iaurt, oua, salate, legume, masline, omelet, suc de portocale etc.

Retete populare in Israel
- Cholent (reteta traditionala de Sabat. E tocana cu carne, fasole, cartofi, gatita la foc mic, in jur de 12 ore);
- Ptitim (chiftelute din aluat de grau, coapte in cuptor si servite cu salate si rosii);
- Baba Ganoush;
- Falafel (chiftele din mazare pisata, adesea servite cu pita);
- Hummus;
- Malawach;
- pita;
- Sabih (sandvis cu vinete prajite, oua fierte tari, tahini, pita);
- Shnitzel;
- Shwarma (carne de miel la grill);
- Tahini (din seminte de susan) etc.

Deserturi israeliene: inghetata, baclavale, clatite, Knafeh (aluat razuit, cu branza moale si sirop dulce), Malabi (budinca cu apa de trandafiri si topping de nuci), Sahlab (bautura fierbinte si cremoasa sau budinca), Krembos (biscuiti cu spuma dulce de ou si ciocolata) etc.

Bauturi: Cafe Afuch (cappuccino), shake de fructe, limonada cu menta, ceai cu menta.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-04-24 Vizualizari: 9033


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria israeliana, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Semintele paradisului
Semintele paradisului (Aframomum melegueta) sunt inrudite cu ghimbirul si provin din familia Zingibe...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cat de usor rastoarna vantul un copacel firav. Cauta fericirea in simturi, rasfata-te cu mancare si somn si astfel, vei fi si tu dezradacinat"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro