193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Totul despre paella

Totul despre paella

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Totul despre paella
Paella e o mancare tipic spaniola care se face cu orez. Locuitorii regiunii Valencia o considera drept simbolul lor. Exista trei feluri principale de paella: paella valenciana, paella cu fructe de mare si paella mixta.

Paella valenciana
- in secolul al XVIII-lea, la ocazii speciale, era gatita in aer liber;
- carnea de sobolan de apa era unul din ingredientele principale, alaturi de tipar si fasole neagra;
- in urma unor schimbari sociale de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost introdusa carnea de pui, rata, iepure si chiar si melcii;
- saracii, pentru ca nu aveau carne, foloseau doar melci;
- ingrediente: orez alb, carne (de pui, iepure), melci (optional), fasole neagra, anghinare, rosii, rozmarin proaspat, paprika dulce, sofran, usturoi, ulei de masline, sare, apa.

La paella cu fructe de mare, produsele pescaresti inlocuiesc legumele verzi si carnea.
Paella mixta cuprinde si fructe de mare, si carne, si legume.

Cum se gateste paella
Conform traditiei valenciene, paella e gatita de catre barbati, la foc deschis, facut din crengi de portocal si pin. Fumul rezultat da o aroma deosebita preparatului. Tot potrivit traditiei, mesenii mananca paella direct din tigaia speciala, numita paellara.

Reteta de paella valenciana
Ingrediente

250 ml ulei de masline, 750 g orez pentru paella, 300 g rosii fara pielita si zdrobite, cca 2,5 l apa sau supa de peste, 300 g creveti, 250 g gogosari rosii taiati cubulete, 1,25 kg carne de pui dezosata si taiata in bucati mai mici, sofran, 300 g coada de peste-unditar taiata, 1 gogosar rosu uscat (pus la inmuiat in apa rece, o ora, apoi tocat), 1 capatana de usturoi curatat si tocat.

Mod de preparare
Se incinge uleiul intr-o tigaie, apoi se pun usturoiul, sofranul, gogosarul uscat si gogosarii rosii.
Se prajesc usor pana cand incepe sa se rumeneasca usturoiul.
Atunci se pune in tigaie carnea de pui.
Cand mancarea e la jumatatea timpului de gatire, se adauga rosiile, coada de peste si crevetii.
Dupa cateva minute se pun si apa / supa de peste si orezul.
Se lasa mancarea sa inceapa sa fiarba, apoi se reduce focul la minim pentru aproximativ 20 de minute (ori pana cand orezul a absorbit apa).
Coada de peste-unditar poate fi inlocuita cu biban de mare (chiar daca acesta e folosit rar in bucataria spaniola).
Daca rosiile sunt destul de suculente, redu din cantitatea de apa / supa de peste.

Persoanele vegetariene pot incerca o paella cu tofu.
Intrucat acest ingredient poate sa inlocuiasca foarte bine proteinele de origine animala, gustul delicios al retetei este garantat.
Pentru a prepara o paella vegetariana ai nevoie de: ulei de masline, rosii, usturoi, vinete, supa de legume, ciuperci, tofu, dovlecei, orez, ardei gras, tarhon si sofran.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-05-08 Vizualizari: 1535


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Totul despre paella, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Supe reci
Gazpacho este o supa spaniola din legume crude, care se serveste rece, ideala pe timpul verii! Te invitam sa descoperi retetele racoritoare pentru supe de vara, ca sa folosesti cat mai putin aragazul
Descopera tainele bucatariei orientale!
De luni, 3 august, Lidl te invita intr-o incursiune in bucataria asiatica. Vei regasi gusturile si aromele autentice chinezesti, japoneze, thailandeze sau indiene in produsele gamei "Vitasia" care iti
6 alimente pe care trebuie sa le ai mereu in frigider
Trebuie sa mananci cat se poate de variat, insa exista o lista de ingrediente care ar trebui sa existe mereu in frigiderul tau. Ele pot fi baza multor preparate, de aceea e important sa le ai mereu la
Ce sa mananci la un picnic
Un picnic este o ocazie minunata de a te distra cu familia sau cu prietenii. Dar ce mancare poti aduce, sa fie usor de facut, de transportat si, in acelasi timp, delicioasa? Iata cateva idei pentru un
Paradis cu fructe de padure
Deserturile racoritoare cu fructe de padure ar trebui sa fie nelipsite pe canicula! Iata sugestiile noastre: A. Deserturi cu afine - Clafoutis cu afine; - Clatite pufoase cu afine; - Mini-tarte cu afi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Cuburile de gheata vor fi mai limpezi daca folositi apa fiarta.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Loboda
Loboda
Loboda este o planta de gradina, cunoscuta inca din antichitate cand era folosita alternativ in sala...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Foamea-i cel mai bun bucatar"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro


Statistici T5

DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada