193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Totul despre paella

Totul despre paella

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Totul despre paella
Paella e o mancare tipic spaniola care se face cu orez. Locuitorii regiunii Valencia o considera drept simbolul lor. Exista trei feluri principale de paella: paella valenciana, paella cu fructe de mare si paella mixta.

Paella valenciana
- in secolul al XVIII-lea, la ocazii speciale, era gatita in aer liber;
- carnea de sobolan de apa era unul din ingredientele principale, alaturi de tipar si fasole neagra;
- in urma unor schimbari sociale de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost introdusa carnea de pui, rata, iepure si chiar si melcii;
- saracii, pentru ca nu aveau carne, foloseau doar melci;
- ingrediente: orez alb, carne (de pui, iepure), melci (optional), fasole neagra, anghinare, rosii, rozmarin proaspat, paprika dulce, sofran, usturoi, ulei de masline, sare, apa.

La paella cu fructe de mare, produsele pescaresti inlocuiesc legumele verzi si carnea.
Paella mixta cuprinde si fructe de mare, si carne, si legume.

Cum se gateste paella
Conform traditiei valenciene, paella e gatita de catre barbati, la foc deschis, facut din crengi de portocal si pin. Fumul rezultat da o aroma deosebita preparatului. Tot potrivit traditiei, mesenii mananca paella direct din tigaia speciala, numita paellara.

Reteta de paella valenciana
Ingrediente

250 ml ulei de masline, 750 g orez pentru paella, 300 g rosii fara pielita si zdrobite, cca 2,5 l apa sau supa de peste, 300 g creveti, 250 g gogosari rosii taiati cubulete, 1,25 kg carne de pui dezosata si taiata in bucati mai mici, sofran, 300 g coada de peste-unditar taiata, 1 gogosar rosu uscat (pus la inmuiat in apa rece, o ora, apoi tocat), 1 capatana de usturoi curatat si tocat.

Mod de preparare
Se incinge uleiul intr-o tigaie, apoi se pun usturoiul, sofranul, gogosarul uscat si gogosarii rosii.
Se prajesc usor pana cand incepe sa se rumeneasca usturoiul.
Atunci se pune in tigaie carnea de pui.
Cand mancarea e la jumatatea timpului de gatire, se adauga rosiile, coada de peste si crevetii.
Dupa cateva minute se pun si apa / supa de peste si orezul.
Se lasa mancarea sa inceapa sa fiarba, apoi se reduce focul la minim pentru aproximativ 20 de minute (ori pana cand orezul a absorbit apa).
Coada de peste-unditar poate fi inlocuita cu biban de mare (chiar daca acesta e folosit rar in bucataria spaniola).
Daca rosiile sunt destul de suculente, redu din cantitatea de apa / supa de peste.

Persoanele vegetariene pot incerca o paella cu tofu.
Intrucat acest ingredient poate sa inlocuiasca foarte bine proteinele de origine animala, gustul delicios al retetei este garantat.
Pentru a prepara o paella vegetariana ai nevoie de: ulei de masline, rosii, usturoi, vinete, supa de legume, ciuperci, tofu, dovlecei, orez, ardei gras, tarhon si sofran.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-05-08 Vizualizari: 2096


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Totul despre paella, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Turta dulceee
Acum o consumam in special in perioada Craciunului, dar regina Elisabeta I ii servea deseori pe inaltii demnitari cu figurine de turta dulce. Iata cateva retete deosebite cu turta dulce pe care le pot
De unde ne luam vitaminele (IV)
11. Potasiu Potasiul este un electrolit esential, necesar pentru controlul activitatii electrice a inimii. Este folosit pentru a construi proteine si masa musculara, dar si pentru a transforma carbohi
 De unde ne luam vitaminele (III)
6. Licopen Licopenul este un pigment ce se gaseste in fructele si legumele rosii. Acesta are proprietati antioxidante. Studiile arata ca licopenul poate ajuta in cazul bolilor de inima si a unor tipur
Dulciuri pentru Mos Craciun
Il imbiem pe Mos Craciun din timp cu prajituri de casa, bomboane, fursecuri pufoase si o cana de lapte cald. Pentru asta, ne-ar fi utile: - decupatoare de Craciun sub forma de: fulg de zapada, vasc, o
De unde ne luam vitaminele (II)
6. Vitamina D Organismul nostru produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la soare. Aceasta ajuta la absorbtia calciului si la cresterea oaselor. Este important si pentru imunitate si reducere
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Lasati mereu liber accesul la cuptor/plita pentru ajustarile de ultim minut.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cu bucataria plina saracia e vecina"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro



DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada