193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Cum stim cand s-au copt bine prajiturile si painea?...

Cum stim cand s-au copt bine prajiturile si painea?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum stim cand s-au copt bine prajiturile si painea?
De multe ori am gasit mentionat intr-o reteta: Coace pana cand e gata sau Cand e gata, scoate din cuptor. Dar cum ne dam seama ca sunt coapte? Ca sa nu gresim, trebuie sa invatam cateva trucuri.

Prajitura este gata cand...
- scobitoarea e curata. E vorba de testul scobitorii. Daca, in schimb, scobitoarea infipta in mijlocul prajiturii are urme de blat cand o scoti, inseamna ca mai trebuie sa lasi compozitia in cuptor;
- cand marginile ei incep sa se retraga. Acesta e un semn ca blatul e suficient de tare incat sa nu-si piarda forma atunci cand e scos din cuptor;
- marginile sunt usor mai intunecate decat mijlocul prajiturii, iar aceasta are o culoare rumenie;
- dispare repede urma lasata de un deget prin apasarea usoara.

Painea este gata cand...
- are o culoare aurie, iar marginile sunt putin mai inchise la culoare;
- marginile incep sa se absoarba spre interior;
- scobitoarea e curata (testul scobitorii, exact ca la prajituri);
- crusta este aurie uniform. Uneori se intampla ca painea sa ajunga la 85 grade Celsius, dar sa nu arate ca si cum e gata. Cel mai bine e sa coci painea pana cand se rumeneste;
- cand ciocanesti usor in paine si se aude un sunet ca de gol.

Prajiturelele sunt gata cand...
- s-au rumenit uniform;
- unele au crusta uscata, dar stralucitoare (cum ar fi negresa).
Ti se pare ca prajiturelele nu s-au copt suficient, dar deja le-ai scos din cuptor? Nu-i nimic. In cele 2-3 minute cat se racesc pe o hartie de copt, ele inca se coc, datorita temperaturii ridicate din interior.

Bine de stiut
- temperatura normala din interiorul unei prajituri este de 90-95 grade Celsius;
- o prajitura la care ai dublat sau chiar triplat ingredientele are nevoie de timp mai indelungat pentru coacere, dar de o temperatura mai joasa;
- nu deschide usa cuptorului mult prea devreme. In caz contrar, prajitura se va "scufunda";
- nu folosi un cutit ca sa testezi prajiturile. Metalul poate sface ca mai apoi sa-si piarda din volum.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-05-08 Vizualizari: 6814


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum stim cand s-au copt bine prajiturile si painea?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Maioneza
Maioneza este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Are...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Adevarurile care raman doar in minte si nu sunt traite practic ne hranesc tot atat de putin ca o mancare ce ramane in camara"
Richard Wurmbrand
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro