193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Totul despre mustar

Totul despre mustar

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre mustar
Unul dintre cele mai cunoscute condimente din lume este mustarul. Il folosim intr-atat de mult, incat mititeii, hot-dog-ul ori sandvisurile parca nu au acelasi gust fara el. Mai mult, il trecem pe lista ingredientelor atunci cand pregatim sosuri, dressinguri, marinate si supe.

Cum se obtine mustarul?
Se amesteca seminte de planta de mustar cu sare, apa, suc de lamaie sau alte lichide (uneori chiar si cu condimente). Pasta rezultata are diverse culori, in functie de ingrediente si tehnica de pregatire.

Despre mustar
- se crede ca romanii au fost primii care l-au folosit ca ingredient. Ei au amestecat suc de struguri (must) cu seminte de mustar;
- in secolele al IV-lea – al V-lea, mustarul se facea din: boabe de mustar, seminte de coriandru, telina, otet, oregano, cimbru, miere de albine, ceapa, ulei, marar etc.;
- in Anglia, initial, mustarul se pregatea din seminte de mustar, scortisoara, faina si vin ori otet;

- se prepara in borcane de sticla, sticle de plastic sau vase de metal;
- in Olanda si nordul Belgiei, se pregateste des o supa speciala din: mustar, smantana, patrunjel, bacon sarat si usturoi;
- gustul mustarului este dat de soiul de mustar folosit, de ingrediente (inclusiv concentratia de acid), de modul de preparare si de temperatura;

- lichidele fierbinti si acizii mai puternici fac ca mustarul sa fie mai putin picant;
- daca pui mustar in mancare in timpul gatirii, isi pierde destul de mult din efect;
- uleiul de mustar poate fi extras din pleava si faina de mustar;
- sub forma de pudra, mustarul nu este la fel de puternic.

Cum se pastreaza mustarul
- intrucat are proprietati antibacteriene, nu e necesar sa fie tinut in frigider;
- daca nu e pus la rece, isi pierde mai repede din gustul picant;
- mustarul trebuie depozitat intr-un recipient sterilizat, inchis etans, intr-un loc racoros si ferit de lumina;
- daca da semne ca se usuca, trebuie amestecat cu otet sau vin;
- daca e tinut mult timp in afara frigiderului, poate sa prinda un gust usor amar.

Tipuri de mustar
- cel facut din planta de mustar alb are o aroma mai putin picanta decat cel negru si brun;
- mustar galben. Cel mai utilizat sortiment de mustar in Canada si SUA. Are un gust usor picant. Uneori e colorat cu turmeric;
- mustar brun picant. Este mai picant decat cel galben;
- mustar cu bere. Otetul e inlocuit cu bere;

- mustar Dijon. Poarta numele lui Jean Naigeon of Dijon, cel care a inlocuit acidul (obtinut din struguri nu tocmai copti) cu otet, ca in reteta traditionala. A fost creat in 1856. Astazi, contine mai mult vin alb decat suc din fructe crude;
- mustar cu cereale integrale;

- mustar cu miere de albine. Se foloseste la sandvisuri. Poate fi amestecat si cu otet si/sau ulei de masline atunci cand vrei sa pregatesti un dressing de salata;
- mustar cu fructe. Prima data, aceste ingrediente au fost amestecate in secolul al XIV-lea. Exemple: mustar cu mar, cu portocale si miere, cu ananas si miere etc.;

- mustar picant. Se folosesc seminte de mustar brun sau negru. Mustarul rusesc este foarte picant;
- mustar aromat. Contine bere sau bauturi distilate, dar fara alcool. Exemple: mustar Jack Daniels, mustar cu coniac, mustar cu brandy etc.;
- mustar dulce (de Bavaria). Este indulcit cu miere de albine sau sos de mere. Predomina in Austria si Elvetia.

De asemenea, se stie ca mustarul este bun pentru sanatate, putand trata probleme cardiovasculare si respiratorii.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-05-10 Vizualizari: 2927


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre mustar, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Apelati la scortisoara si nucsoara pentru a recrea atmosfera de sarbatori.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ospitalitate, virtutea care ne determina sa hranim si sa gazduim anumite persoane care nu au nevoie de hrana si gazduire"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro