193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Totul despre varza de Bruxelles

Totul despre varza de Bruxelles

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles face parte din aceeasi familie a cruciferelor ca si broccoli. Pentru ca a fost cultivata pe arii largi in jurul Bruxelles-ului, si-a primit numele de la acest oras.

Varza de Bruxelles este o sursa de: vitamine (A, B, C, K), acid folic, fibre dietetice, sinigrina (glucosinat care poate preveni cancerul de colon), betacaroten, fitonutrienti, mangan, acizi grasi omega-3, potasiu, fier, fosfor, magneziu, niacina, calciu etc.

Selectie si depozitare
- alege varza tare, compacta si de un verde intens;
- nu cumpara varza cu pete galbene sau frunze moi;
- trebuie pastrata in frigider, dar fara sa o speli sau sa o cureti. Astfel, rezista pana la 10 zile, in punga;
- daca trebuie pusa in congelator, mai intai e oparita 3-5 minute. Rezista pana la un an;
- cand e consumata, trebuie spalata sub un jet de apa pentru a indeparta orice urma de mizerie.

Sfaturi pentru gatit varza de Bruxelles
- poate fi prajita, pusa in supa, fiarta, pregatita la cuptor;
- daca e gatita cum trebuie, e putin crocanta si are o textura densa si un gust usor dulce;
- mai intai se taie baza, apoi se curata. Cand e pusa la aburi sau la fiert, este indicat sa-i crestezi tulpina sub forma de cruce. Astfel, caldura patrunde pana in mijlocul verzei;
- poate fi servita cu mustar cu miere de albine;

- ca sa gatesti varza mult mai repede si uniform, tai-o in parti egale, las-o asa in jur de 5 minute, la temperatura camerei, apoi pune-o la aburi pentru inca 5 minute;
- varza se pune in tigaie, intr-un singur strat, apoi se toarna suficienta apa peste ea. Se fierbe cu sare si unt;
- daca lasi varza la fiert mai mult decat trebuie, va avea un miros neplacut, din cauza compusilor sulfurici eliberati.

Cum se serveste
- drept gustare, fie simpla, fie cu sare si piper;
- in combinatie cu nuci, ceapa rosie si branza feta;
- cu ulei de masline si otet balsamic etc.

Beneficii pentru sanatate
- poate scadea colesterolul;
- fibrele pe care le contine favorizeaza digestia;
- conform unui studiu, imbunatateste rezistenta ADN-ului din celulele albe;
- ne protejeaza de cancer datorita celor patru componente: glucorafanina, glucobrasicina, sinigrina si gluconasturtiina;
- datorita nutrientilor, actioneaza impotriva inflamatiilor;

- reduce riscul afectiunilor cardiovasculare;
- detoxifiaza organismul;
- scade riscul aparitiei cancerului de plamani la nefumatori cu mai mult de un sfert;
- intareste imunitatea datorita continutului de vitamina C;
- este indicata femeilor insarcinate, intrucat are acid folic (esential pentru dezvoltarea armonioasa a fatului) etc.

Fun fact
Chiar daca este o leguma specifica sezonului rece in Marea Britanie, adesea fiind servita cu friptura de Craciun, este si cea mai detestata leguma de acolo, potrivit unui sondaj din 2000.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-05-15 Vizualizari: 2842


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre varza de Bruxelles, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta intre un caine si un om"
Mark Twain
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro