193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit peste intreg

Sfaturi pentru gatit peste intreg

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit peste intreg
Retetele de peste la gratar sau la cuptor sunt ideale pentru zilele in care am ramas in pana de idei sau cand avem musafiri neasteptati la usa.

Pentru ca mancarea sa fie cat mai delicioasa, e bine sa tinem cont de urmatoarele sfaturi pentru gatit pestele intreg:
- pestele trebuie sa fie proaspat, cat mai proaspat posibil;
- citeste cu atentie retetele. In multe cazuri variaza timpul de gatire. Daca nu stii cat dureaza, calculeaza timpul in functie de partea cea mai groasa a pestelui (2.5 cm din aceasta are nevoie de 10 minute pentru a sta in cuptor);

- pestele alb nu contine asa multa grasime precum somonul sau heringul. De aceea, trebuie sa ai grija sa nu se usuce in timpul gatirii. Pune niste lichid (apa, zeama de lime/lamaie, ulei, bulion, lapte) ori sos in tava. Pentru aroma poti adauga: legume tocate, ceapa, rosii, ierburi aromatice etc.;
- poti impiedica uscarea pestelui si daca il tavalesti in firimituri de paine.

Peste la gratar
- cresteaza pestele pe ambele parti, pentru a se coace uniform;
- gratarul trebuie sa fie foarte curat, foarte incins si foarte bine gresat cu ulei (foloseste ulei de canola);
- sareaza pestele mai mult decat crezi ca ai nevoie, dar nu presara si condimentele, intrucat pot arde si pot da gust amar preparatului;

- cand il pui pe gratar, coada trebuie sa fie cat mai departe de sursa de caldura, intruca se coace mai repede decat capul;
- sunt necesare in jur de 10 minute pentru fiecare parte;
- pestele se invarte pe partea cealalta o singura data;
- dupa ce il iei de pe grill, trebuie sa-l lasi putin pe un platou, apoi ii poti adauga mixul de condimente.

Peste la cuptor
- e de preferat un peste fara oase. Totusi, cel mai indicat este sa ceri informatii vanzatorului cu privire la tipurile de peste si metoda de gatire;
- cuptorul trebuie sa fie incins la 180-235 grade Celsius. Cu cat este mai mare pestele, cu atat trebuie sa fie mai ridicata temperatura;
- tapeteaza tava de copt cu o hartie pergament sau cu felii de legume in ulei de masline;

- razuieste usor pestele, apoi unge-l cu ulei de masline si presara piper si sare;
- daca doresti, il poti umple. Pestele mic se serveste mai degraba cu ceva alaturi (usturoi si patrunjel, spre exemplu). Alte garnituri: fenicul, lamaie, masline, ceapa caramelizata, rosii feliate etc.;
- daca pestele e prea mare pentru cuptorul tau, injumatateste-l in diagonala;

- daca ti se pare ca nu se coace cum trebuie, pune cateva scobitori in interiorul lui, pe verticala. Astfel, caldura patrunde mult mai usor;
- un peste mai mare are nevoie de o ora, cei mici (precum sardinele) de vreo 10 minute;
- la jumatatea timpului de gatire, poti turna putin vin alb in tava;
- ca sa verifici daca e gata, foloseste un termometru la pestele mare (trebuie sa arate aproximativ 50 de grade Celsius), iar la pestele mic, o furculita.

Peste in folie / Peste la aburi
- invelirea in folie are cam acelasi efect ca si pregatirea la aburi;
- e o metoda excelenta pentru ca pestele sa nu se usuce si sa-si pastreze aroma;
- cuptorul trebuie incins la vreo 200 de grade Celsius, iar folia trebuie gresata cu unt;

- pestele se asezoneaza cu piper si sare, se pune in folie, se presara ierburi aromatice, se adauga putina zeama de lamaie, apoi se impacheteaza;
- poti scoate pestele din cuptor cand carnea este alba si destul de tare;
- un peste intreg are nevoie, in general, de 40-50 minute. Calculeaza 15 minute pentru fiecare jumatate de kilogram de peste, la care mai adauga inca 15 minute.

Peste plat la cuptor
- potriveste-l de piper si sare atat pe interior, cat si pe exterior;
- unge-l cu unt topit, adauga putina zeama de lamaie si presara ierburi aromatice;
- umple-l cu felii de lamaie si ierburi sau chiar cu firimituri de paine. Pentru ca umplutura sa nu iasa din el, prinde-i marginile cu scobitori;

- daca pestele e mare sau chiar foarte mare, este indicat sa-l crestezi pe diagonala in mai multe locuri, pentru a se gati uniform;
- pentru tava foloseste o hartie de copt;
- umplutura pentru peste o poti pregati din: firimituri, bacon, ou batut, sare, piper, patrunjel. Mai intai, caleste-o cateva minute in tigaie, dupa care umple pestele.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-05-15 Vizualizari: 5591


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit peste intreg, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Bucataria mica face casa mare"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro