193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit creveti

Sfaturi pentru gatit creveti

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit creveti
Unele dintre cele mai cunoscute fructe de mare sunt crevetii. Fiecare sortiment are propriile texturi si arome, dar si timpi diferiti necesari pentru gatire, intrucat este influentat de apa in care s-a dezvoltat si de hrana pe care a avut-o.

Din cauza pretului, poate ca nu se gasesc zilnic pe mesele noastre, dar asta nu inseamna ca nu ne putem rasfata uneori papilele gustative. Daca vrei sa gatesti niste creveti deliciosi, este bine sa stii cate ceva despre ei.

Cum se aleg crevetii
- evita crevetii cu alt miros decat cel de sare;
- crevetii proaspeti au carnea transparenta;
- nu lua creveti cu pete sau cu carnea roz;
- pe cat posibil evita sa cumperi creveti curatati si eviscerati inainte de congelare pentru ca nu mai sunt la fel de gustosi.

Creveti

Decongelarea crevetilor
- se face in frigider;
- 500 g de creveti se dezgheata in 18-24 de ore, in frigider. Sub jet de apa rece, 500 g de creveti se decongeleaza in 1-2 ore;
- nu este indicata decongelarea la temperatura camerei sau in apa calda;
- nu este permisa recongelarea.

Decorticarea crevetilor
- se tin de coada, dar nu foarte strans, si se indeparteaza coaja de pe corp;
- daca vrei, poti pastra coada (pentru aspect estetic in farfurie). Daca nu, arunc-o.



Eviscerarea crevetilor
- fa o taietura pe lungime, pe curba exterioara a crevetului, si scoate acea fasie de culoare inchisa, ca o vena, cu ajutorul unei ustensile ascutite. Este vorba, de fapt, de tractul digestiv;
- spala foarte bine sub un jet de apa rece;
- in cazul in care ai indepartat si coada, trage acea fasie prin locul ramas liber cu ajutorul degetelor.

Taierea transversala a crevetilor
Mai intai curata primul invelis de pe crevete. Apoi incepe de la coada sa tai de-a lungul curburii exterioare, facand mai multe crestaturi si dand la o parte carnea. Asigura-te ca nu se desface in bucatele.

Crevetii pot fi: fierti, pregatiti la aburi, la grill, sotati, la cuptor, prajiti. Cine doreste, ii poate gati fie curatati si eviscerati, fie asa cum ii cumpara.

Mancare cu creveti

Creveti la cuptor
Pune crevetii pe un tocator, cu inotatoarele la vedere. Cu ajutorul unui cutit ascutit, taie intre inotatoare, dinspre carne spre invelis. Imprastie invelisul pana se lateste si spala in apa rece. Asezoneaza crevetii, iar apoi da-i la cuptor pentru 4-5 minute.

Creveti fierti
Pune apa la fiert cu niste sare. In momentul in care da in clocot, pune crevetii. Dupa maxim 4 minute sunt gata, adica atunci cand se fac roz, se ridica la suprafata si plutesc.

Creveti fierti

Ii poti fierbe simplu sau poti pregati o supa daca pui in oala si morcov, telina, usturoi si ceapa. La final, lasa lichidul sa se raceasca, apoi trece totul prin panza de tifon si baga in congelator. Apa in care au fiert crevetii o poti folosi pentru supe.

Creveti la gratar
Infige crevetii in betisoare de frigarui. Cand gratarul e incins suficient, pune crevetii, lasand o anumita distanta intre betisoare.
Unge-i cu putin ulei de masline, apoi presara usturoi, piper si sare. Dupa 1-2 minute, intoarce-i pe partea cealalta si mai lasa-i asa tot 1-2 minute.

Creveti la gratar

Creveti in saramura
- crevetii pot fi curatati si eviscerati sau nu;
- nu pune crevetii la saramura daca dupa aceea vrei sa-i gatesti folosind lichide (cum ar fi sa-i faci supa);
- foloseste sare kosher, sare de masa (fara iodina) ori sare de mare;
- crevetii curatati trebuie sa stea in saramura 20-30 minute, iar cei necuratati, 40-60 minute.

Ciorba de fructe de mare

Pune zahar si sare in apa clocotinda. Cand s-au dizolvat, toarna totul intr-un bol mare, umplut cu gheata, apoi pune crevetii cruzi. Da-i asa la frigider. Dupa expirarea timpului, scoate-i din bol, clateste-i si usuca-i. Ii poti baga in congelator sau ii poti gati.

Cum se pun la congelator crevetii
- poti fi si cruzi, si gatiti, cu sau fara invelis;
- pentru a rezista mai mult timp, pune-i cruzi, fara cap, dar cu invelis;
- pot fi congelati in apa sau pusi in punga de plastic;
- rezista pana la o luna.

Congelarea crevetilor

Alte sfaturi pentru gatit creveti
- crevetii proaspeti trebuie gatiti in cateva zile, deoarece sunt foarte perisabili;
- crevetii proaspeti pot fi pusi inghetati si gatit ulterior;
- daca lasi crevetii prea mult pe foc, se vor usca si vor capata textura cauciucata;
- sunt gata in momentul in care carnea este opaca;
- este mai usor sa cureti si sa eviscerezi creveti cruzi decat creveti gatiti;

Paella cu creveti

- ca sa aiba aroma dulce, foloseste bere drept ingredient lichid pentru gatire;
- daca au un miros putin ciudat, dar stii sigur ca sunt cat de cat proaspeti, sterge-i cu niste bicarbonat de sodiu, apoi baga-i pentru 10 minute in frigider, iar la final clateste-i. Nu incerca sa faci aceste lucruri daca se simte un miros puternic de amoniac. Izul de amoniac e semn ca trebuie sa-i arunci, nu sa-i mananci;
- vrei creveti mai aromati? Atunci gateste-i in invelisul lor;
- greutatea crevetilor se reduce la jumatate cand sunt gatiti.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-05-24 Vizualizari: 19094


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit creveti, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Anason
Anason
Anasonul este o planta mediteraneana inrudita cu mararul si coriandrul, de la care se folosesc in pr...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Bucataria mica face casa mare"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro