193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria libaneza de la A la Z

Bucataria libaneza de la A la Z

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria libaneza de la A la Z
Trei secole de stapanire otomana, urmate de aproape trei decenii de ocupatie franceza si-au pus amprenta foarte mult pe stilul de gatit libanez.

Daca otomanii au introdus consumul de carne de miel, francezii si-au adus aportul prin croissantele cu unt si prin tartele cu fructe.

Bineinteles, au fost si alte influente (precum cele din Orientul Mijlociu, dar poate nu asa pregnante).

Alte informatii despre bucataria libaneza
- grasimile de origine animale sunt consumate cu masura;
- carnea de pasare este mancata mai des decat cea rosie (de capra, de miel);
- se consuma des usturoi, ierburi aromate, ulei de masline si lamaie;
- multe ingredientele sunt pregatite la gratar, coapte sau sotate in ulei de masline;
- untul si smantana sunt folosite rar, iar atunci numai in unele deserturi;

Hummus

- legumele sunt mancate si crude, si gatite;
- foarte rar, bauturile sunt servite fara mancare;
- mezze este un platou cu antreuri de tot felul. Poate consta in legume crude, hummus, paine, baba ghanouj, fructe de mare marinate, carne etc.;
- painea libaneza se regaseste pe fiecare masa si poate fi folosita in locul furculitei.

Mancaruri libaneze
- Fattoush (o salata verde libaneza. Se pregateste din: rosii, lipie, masline, menta verde, ceapa verde, castravete etc.);
- Batata harra (cartofi picanti);
- Ftayer (aluat dulce sau sarat, cu spanac);

Mancare libaneza

- Kousa Mahshi (dovlecel umplut);
- Labneh (iaurt strecurat, cu sare de mare si ulei de masline);
- Makdous (vinete umplute in ulei de masline) etc.

Bauturi libaneze
In general, se serveste un sortiment de cafea neagra, dar sunt si variante ale cafelei turcesti.
Cafeaua libaneza este puternica, densa, uneori aromata cu cardamom, dar neindulcita (poate si putin amara).

Orice musafir, indiferent de cat sta, este servit cu cafea. Aceasta se pregateste intr-un recipient numit rakwe si servita in demitasse (ceasca mica pentru servit cafea turceasca).

Cafea turceasca

- Arak (lichior cu aroma de anason, servit la mesele traditionale. E bautura nationala a Libanului);
- Almaza Beer (bere libaneza);
- cafea alba (cafea neagra servita cu lapte la temperatura camerei. A nu se confunda cu cafe au lait, la care laptele este fierbinte);
- Ayran (bautura rece, pregatita din iaurt amestecat cu apa rece si, uneori, cu sare).

Deserturi libaneze
- baklava;
- Kaak (din aluat de paine aplatizat cu o piatra incinsa, apoi pus intr-un cuptor cilindric – tandoor);
- Sfouf (prajitura facuta din hrisca, cu migdale, turmeric, zahar si seminte de pin);

Baclava

- Maamoul (foi de aluat umplut cu nuci, curmale, fistic, smochine, migdale);
- inghetata cu arome orientale (Amar el Din – din caise uscate, spre exemplu);
- Meghli (se pregateste la botezuri).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-06-07 Vizualizari: 4967


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria libaneza de la A la Z, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Lasati mereu liber accesul la cuptor/plita pentru ajustarile de ultim minut.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Lemn dulce
Lemn dulce
Lemnul dulce este o planta din familia fabaceae, inrudita cu fasolea, ale carei radacini sunt comest...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Painea deschide orice gura"
Stanislaw Jerzy Lec
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro