193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru zahar caramelizat

Sfaturi pentru zahar caramelizat

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru zahar caramelizat
Cand nu stii ce glazura sa pregatesti pentru prajiturile cu vanilie ori ciocolata, zaharul caramelizat te salveaza instant.
Se pregateste foarte usor si ai nevoie doar de apa, zahar si o lingurita de suc de lamaie.

Ca sa-i dai o forma deosebita, poti sa ungi cu ulei o lingura, iar apoi sa picuri din zahar pe ea si sa astepti sa se intareasca. Vei obtine un mic cuib de zahar caramel.
Pana acolo, insa, trebuie sa stii cateva lucruri despre caramelizarea zaharului.

Caramelizarea se poate face prin doua metode: una pe baza de zahar si apa, alta doar cu zahar.

Metoda 1
Pune zahar si apa in tigaie, la foc mediu.
Amesteca pana cand se topeste tot zaharul, iar mixul incepe sa fiarba.
Ca sa grabesti caramelizarea, pune un capac peste tigaie, dar in momentul in care da in clocot, indeparteaza-l pentru ca toata apa trebuie sa se evapore inainte ca zaharul sa inceapa sa se caramelizeze.

Zahar caramel

Daca vrei sa pui si altceva in zahar, cum ar fi unt, pune in momentul in care se caramelizeaza, dar ai grija sa nu te frigi, pentru ca se formeaza instant o spuma la suprafata.
Opreste apoi focul si continua sa amesteci pentru ca untul sa se topeasca de tot.
Untul incorporat face ca zaharul caramelizat sa fie mai fin.

Metoda 2
Incinge zaharul intr-o tigaie groasa, pana se topeste si incepe sa prinda o culoare maro.
Nu agita tigaia si nu creste intensitatea focului!
Ca sa nu se cristalizeze, pune de la inceput cateva picaturi de acid.
Spre final, ia tigaia de pe foc si picura doua linguri de apa fierbinte peste zahar.
Amesteca bine si pune inapoi pe foc ca sa inchei caramelizarea.

Decor cu zahar caramel

Bine de stiut
- foloseste un recipient greu, cu pereti inalti, pentru ca zaharul sa se inmoaie, nu sa arda. Sunt bune si tigaile din fonta;
- intotdeauna invarte in recipient cu ajutorul unei linguri de lemn;
- pe masura ce caramelul se infierbanta, isi schimba culoarea. Ia tigaia de pe foc cand ajunge la culoarea pe care o vrei;
- daca trebuie sa intrerupi brusc caramelizarea, ia tigaia de pe foc si pune-o intr-un vas cu apa rece.

Foto: Flickr





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-06-12 Vizualizari: 18426


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru zahar caramelizat, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Semintele paradisului
Semintele paradisului (Aframomum melegueta) sunt inrudite cu ghimbirul si provin din familia Zingibe...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Linistea este calmul mintii, este pentru spirit ceea ce somnul este pentru corp, hrana si improspatare"
William Penn
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro