193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Totul despre sushi

Totul despre sushi

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre sushi
Sushi este o mancare cu specific nipon, cu sute de ani de istorie si traditie. Ea consta in orez gatit, servit rece, cu peste crud/gatit sau cu fructe de mare.

Prima data a fost consumat in Asia de Sud-Est, iar mai apoi in sudul Chinei, dupa care a ajuns in Japonia.

Literar vorbind, sushi inseamna "gust acru".
Cea mai veche forma de sushi gatit in Tara Soarelui Rasare consta in peste fermentat invelit in orez acru, pus si el la fermentat.

Tehnica actuala, insa, aproape ca nu mai are nici o legatura cu reteta traditionala de orez fermentat cu produse lactate (pe timpuri, doar pestele era consumat, orezul fermentat fiind aruncat).

Varianta actuala de sushi a fost creata pe la 1800, de catre Hanaya Yohei.

In general, sushi se pregateste din orez alb, dulce, cu bob mic, si se serveste cu un dressing din orez, sare, zahar, sake si konbu.

Ingredientul comun tuturor retetelor de sushi este orezul. In functie de topping si de umplutura, el poate varia.

Sushi

Cand alegi orezul e bine sa stii ca, daca e prea lipicios, are o textura de piure, iar daca nu e suficient de lipicios, pare uscat.
In plus, trebuie sa aiba bob scurt, nu lung. Ideal este sa folosesti chiar orez asiatic (sticky rice). In unele retete, insa, el poate fi inlocuit cu tofu.

Daca e consumat crud, pestele trebuie sa fie mai proaspat si mai de buna caliatate decat cel gatit. Pestele trebuie sa miroasa a curat si sa aiba o culoare intensa.

Doar pestele de ocean se consuma crud cu sushi. Cel de apa dulce trebuie gatit. Cel mai des se consuma: ton, somon, somon afumat, macrou, tipar de mare.

De la regiune la regiune difera dressingul pentru sushi. Spre exemplu, daca in Tokyo se foloseste mai multa sare, in Osaka se pune mai mult zahar.

Condimente pentru sushi: sos de soia, maioneza nipona, wasabi (pasta picanta), Gari (radacina de ghimbir murata). Gari curata cavitatea bucala si stimuleaza digestia.

Sushi

Alte informatii despre sushi
- clasicul sushi se pregateste cu ton si somon;
- sushi se mai poate pregati cu fructe de mare (creveti, caracatita, crab, scoici);
- cateva tipuri de sushi: peste crud cu orez, rulou invelit in foi de alge marine (Nori), orez amestecat cu peste crud sau icre etc.;

- umplutura de sushi se pregateste din: ridichi, boabe de soia fermentate, castraveti, avocado, tofu, prune;
- drept garnitura pentru sushi se folosesc: legume feliate subtire, ridichi, salata cu alge marine etc.
- sushi se serveste cu ceai verde (ocha), iar in unele restaurante cu mecha (ceai premium);

Mancare japoneza

- vegetarienii au la dispozitie sushi cu castraveti, avocado, ridiche japoneza, legume dulci nipone etc.
- sushi se poate manca si cu mana, si cu betisoare;

- daca degusti mai multe feluri de sushi, trebuie sa incepi cu preparatele cu gust mai putin puternic;
- prima data se consuma carnea alba de peste, apoi se trece la carnea rosie (fructe de mare, somon, ton).

Un desert tipic japonez este, fara indoiala, sushi dulce cu ciocolata. Pentru ca masa sa fie completa, alaturi poti pune suc de fructe putin alcoolizat.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-06-14 Vizualizari: 4393


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre sushi, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Linistea este calmul mintii, este pentru spirit ceea ce somnul este pentru corp, hrana si improspatare"
William Penn
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro