193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sfaturi pentru gatit cu gelatina

Sfaturi pentru gatit cu gelatina

      Trimite pe mail Printeaza
Sfaturi pentru gatit cu gelatina
Asa cum piperul si sarea sunt nelipsite din orice bucatarie, la fel s-ar putea spune despre gelatina. Ea transforma siropul in jeleu si face ca dulceata sa fie mai consistenta.

De asemenea, gelatina previne formarea cristalelor de gheata in inghetata.

Esti incepator in ale gastronomiei? Atunci tine cont de urmatoarele sfaturi pentru gatit cu gelatina:

- atata timp cat e in plic, intr-un loc racoros si uscat, gelatina rezista mult timp;
- cand folosesti gelatina, ai in vedere timpul, temperatura si concentratia. Cu cat sta mai mult deoparte mancarea, cu atat se va solidifica mai mult;



- gelatina trebuie hidratata inainte de a fi pusa in mancare. Astfel, nu se vor mai forma cocoloase in mancare;
- gelatina poate fi hidratata cu: apa, suc de fructe, supa de legume / carne, vin, suc de legume;

- acidul inmoaie cat de cat gelatina, dar nu o hidrateaza complet;
- nu pune gelatina in mancaruri cu ananas proaspat ori inghetat. Acest fruct contine o enzima care distruge gelatina. In schimb, daca fructele sunt gatite, atunci nu este nici o problema. Fructe-problema: ananas, kiwi, papaya, smochine;



- prea mult zahar adaugat poate sa impiedice gelifierea. Cu cat pui mai mult zahar, cu atat mai moale va fi preparatul;
- daca o amesteci cu lapte sau smantana, gelatina va avea nevoie de doua ori mai mult timp ca de obicei pentru a se solidifica;

- cand pui gelatina fara aroma peste zahar, amesteca-le bine inainte de a se dizolva;
- inainte de a pune gelatina, asigura-te ca tava e pregatita. Gelatina nu are nevoie de mult timp ca sa se intareasca. Daca, totusi, s-a gelifiat prea repede, o poti reincalzi ca sa se inmoaie;



- baza peste care pui gelatina nu trebuie sa fie niciodata rece, ci calduta;
- gelatina poate fi incalzita de mai multe ori inainte sa-si piarda din capacitatea de solidificare;
- nu lasa mancarea cu gelatina sa fiarba, pentru ca risti sa nu se mai intareasca dupa aia;

- ca sa scoti mai usor mancarea cu gelatina din forma / tava, e bine sa o gresezi putin inainte. Daca nu vrei sa pui ulei, atunci clateste forma / tava cu apa rece, apoi pune preparatul cu gelatina.
Alta solutie ar fi sa pui forma in apa calda (nu fierbinte) cam 5-10 secunde, dupa care sa introduci usor o spatula ori cutit intre preparat si forma. Ca sa se intareasca inapoi, tine in frigider vreo 20 de secunde;



- preparatele cu gelatina trebuie tinute in frigider pana in momentul servirii, pentru ca gelatina sa-si mentina textura;
- deserturile cu gelatina se depoziteaza in cutii cu capac, ca sa nu se formeze crusta la suprafata;

- gelatina in straturi are nevoie de mai mult timp pentru a se solidifica (cel putin 4 ore), intrucat fiecare strat trebuie sa fie racit individual si lasat sa se intareasca inainte de a fi pus urmatorul;

- ca sa centrezi perfect preparatul pe o farfurie, clateste farfuria cu apa rece, apoi rastoarna forma cu gelatina. Astfel, daca il asezi mai intr-o parte, iti va fi mai usor sa-l muti.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-06-28 Vizualizari: 12463


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit cu gelatina, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Martipan
Martipan
Martipanul nu este un condiment propriu-zis ci o pasta preparata din praf de migdale amestecat cu za...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia e ca inghetata: daca nu o mananci repede, se topeste"
Bisanne de Soleil
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro