Tips & tricks
Sfaturi pentru gatit ganache

Reteta de ganache a aparut cam prin 1850, in Franta, dintr-o greseala (un ajutor de ciocolatier a scapat smantana cu ciocolata lichida).
Crema se foloseste pentru decorarea prajiturilor si pentru glazurarea fructelor.
Cum se face ganache
Ingrediente: ciocolata neagra, smantana lichida pentru frisca.
Mod de preparare
Incinge smantana la foc mediu spre mic, pana incep sa apara bule, iar crema e fierbinte (si grija sa nu inceapa sa fiarba), dupa care toarna peste bucatelele de ciocolata.
Lasa deoparte cam 5 minute, ca aceasta sa se topeasca, apoi amesteca cu ajutorul unui tel sau cu o lingura de lemn.
Pe masura ce crema ganache se raceste, incepe sa se ingroase.
Daca vrei sa glazurezi un tort sau o placinta, toarna ganache pe deasupra atunci cand e rece, dar inca are o consistenta mai lichida.
De asemenea, poti glazura o briosa daca folosesti o pipeta pentru decor.
Bine de stiut
- poti folosi orice fel de ciocolata;
- crema ganache se poate poti subtia cu lichior sau smantana lichida;
- gradul de ingrosare al cremei variaza in functie de cantitatea de smantana folosita. Ca sa fie mai subtire, pune mai multa smantana;
- optional, in ganache se poate adauga unt (in momentul in care ciocolata e topita). Astfel, compozitia va avea o culoare mai stralucitoare;
- ca sa fie mai pufoasa, amesteca ciocolata cu ajutorul unui mixer electric;
- pentru aroma: lichior, cafea, ceai, condimente, piure de fructe etc.
- aromele se pun la final;
- poti folosi crema ganache cand are consistenta unei budinci mai dense;
- alcoolul reactioneaza cu grasimile si face ca crema ganache sa se ingroase mai mult;
- crema ganache rezista in frigider, acoperita, cam o luna;
- daca e prea tare cand o scoti din frigider, lasa crema sa se incalzeasca la temperatura camerei.
Cum servesti ganache
- pune crema ganache peste inghetata, placinta, tarta etc.;
- cufunda bezele, fructe, caramele, nuci etc. in ganache, apoi pune-le intr-o tava, acopera-le cu hartie pergament si baga-le in congelator ca sa se intareasca;
- pune ciocolata lichida, dar rece, peste negresa sau prajitura etc.
Foto: Flickr
Crema se foloseste pentru decorarea prajiturilor si pentru glazurarea fructelor.
Cum se face ganache
Ingrediente: ciocolata neagra, smantana lichida pentru frisca.
Mod de preparare
Incinge smantana la foc mediu spre mic, pana incep sa apara bule, iar crema e fierbinte (si grija sa nu inceapa sa fiarba), dupa care toarna peste bucatelele de ciocolata.
Lasa deoparte cam 5 minute, ca aceasta sa se topeasca, apoi amesteca cu ajutorul unui tel sau cu o lingura de lemn.
Pe masura ce crema ganache se raceste, incepe sa se ingroase.
Daca vrei sa glazurezi un tort sau o placinta, toarna ganache pe deasupra atunci cand e rece, dar inca are o consistenta mai lichida.
De asemenea, poti glazura o briosa daca folosesti o pipeta pentru decor.

Bine de stiut
- poti folosi orice fel de ciocolata;
- crema ganache se poate poti subtia cu lichior sau smantana lichida;
- gradul de ingrosare al cremei variaza in functie de cantitatea de smantana folosita. Ca sa fie mai subtire, pune mai multa smantana;
- optional, in ganache se poate adauga unt (in momentul in care ciocolata e topita). Astfel, compozitia va avea o culoare mai stralucitoare;
- ca sa fie mai pufoasa, amesteca ciocolata cu ajutorul unui mixer electric;
- pentru aroma: lichior, cafea, ceai, condimente, piure de fructe etc.
- aromele se pun la final;

- poti folosi crema ganache cand are consistenta unei budinci mai dense;
- alcoolul reactioneaza cu grasimile si face ca crema ganache sa se ingroase mai mult;
- crema ganache rezista in frigider, acoperita, cam o luna;
- daca e prea tare cand o scoti din frigider, lasa crema sa se incalzeasca la temperatura camerei.
Cum servesti ganache
- pune crema ganache peste inghetata, placinta, tarta etc.;
- cufunda bezele, fructe, caramele, nuci etc. in ganache, apoi pune-le intr-o tava, acopera-le cu hartie pergament si baga-le in congelator ca sa se intareasca;
- pune ciocolata lichida, dar rece, peste negresa sau prajitura etc.
Foto: Flickr
Postat de Alina Tibichi pe data de 2013-07-08 Vizualizari: 4262
Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru gatit ganache, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Pentru supe si ciorbe apelati la o diversitate mare a legumelor si nu la condimente praf.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Usturoiul salbatic
Usturoiul salbatic sau leurda creste in zonele paduroase, cu umiditate ridicata si degaja un miros a...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta